M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

BALI

EGZOTIČNI BALI

15.11.2018. – 26.11.2019. -AVIONOM IZ SARAJEVA-

PROGRAM PUTOVANJA:

1.   dan – Sarajevo – Doha

Okupljanje putnika na sarajevskom aerodromu u 10:00. Let na relaciji Sarajevo – Doha QR 294 u 12:00. Planirani dolazak u Dohu u 19:15. Pasoška kontrola i transfer do hotela. (Obzirom da će stvari biti checkirane do krajnje destinacije, preporučujemo Vam da u ručnoj prtljazi ponesete stvari za ličnu higijenu, i odječu, koja će Vam biti potrebna). Prijava u hotel. Slobodno vrijeme i noćenje.

 

2.   i 3. dan – Doha – Bali

Doručak, odjava iz hotela i slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Dohe. – Cijena ce biti naknadno prezentirana. Transfer prema aerodromu u 14:30. Prijava na let za Bali, te let u 17:15. Planirano vrijeme dolaska na Bali je u 08.05 – 23.11.2019. Transfer do hotela i smještaj u isti. Slobodno vrijeme i noćenje.

 4.    – 10. dan. Bali

Doručak, Slobodan dan za uživanje u suncu, moru i prelijepim plažama, ovog prelijepog otoka ili mogući odlazak na neki od ponuđenih fakultativnih izleta. Noćenje.

 11 i 12. dan Bali – Doha – Sarajevo

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u 20:00. Check in na let Qatar airwaysa

 

QR 961 u 00:30 (02.12.2019) na relaciji Denpasar – Doha. Planirani dolazak u Dohu u 05:30. Po slijetanje u Dohu, slijedi presjedanje na let za Sarajevo u 07:00. Planirano vrijeme dolaska u sarajevo je u 11:00hć

CIJENA za rezervacije do 31.08.2019. – 1.899 KM CIJENA za rezervacije nakon 01.09.2019. – 2.399 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

*** 10 DANA PRIJE POLASKA NA PUTOVANJE

 CIJENA UKLJUČUJE:

·       prijevoz avionom prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama (Ekonomska klasa)

· transfere od aerodroma do hotela i nazad

·       Smjestaj u hotelu u Dohi na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4*.

·       Smještaj u hotelu sa 3* na bazi 8 noćenja na Baliju na bazi noćenja sa doručkom – HOTEL Ibis styles

Nusa Dua – ili sličan. Moguća doplata za hotel 4* ili 5*.

                 Usluge i troškove organizacije putovanja.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

·      PZO

·      dodatne usluge

·      fakultativne izlete

·      Doplata za jednokrevetnu sobu 3* – 260 KM

Za realizaciju programa potrebno je minimalno 15 prijava

 

POSEBNI USLOVI KOD OTKAZA PUTOVANJA:

Za otkaz 30-45 dana prije polaska agencija zadrzava: 20% iznosa cijene aranzmana; 22-29 dana:30% iznosa cijene aranzmana; za 14-21 dan prije polaska:50% iznosa cijene aranzmana; 7-14 dana prije polaska:70% iznosa cijene aranzmana te za nedolazak ili odustajanje od putovanja do 7 dana prije puta – 100% storno troškova.

Za sve ostalo vrijede Opšti uslovi putovanja putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

M97 Tours zadržava pravo izmjene cijene usljed promjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi najmanje 15 osoba.U slučaju da za putovanje ne  bude  prijavljen  dovoljan  broj  putnika,  organizator  putovanja  zadržava  pravo  otkazivanja  ili  izmjene putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i zavisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje.

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. M97 Tours nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik Qatar airvays.

Za putovanje vrijede opšti uslovi putovanja putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

KORISNE INFORMACIJE

Indonezija

Glavni grad: Jakarta

Površina: 1.904.569 km², od toga kopno 1.811.569 km²

Broj stanovnika: 260 miliona stanovnika (Bali oko 4 miliona stanovnika)

Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3.7%, Kinezi 1.2%, ostali 15%

Jezik: indonežanski, engleski, malajski

Vjeroispovijest: Islam 88%, Hrišćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali – Hinduizam 94%, Islam 5%)

Nezavisnost: 1950. godina

Valuta: Indonežanska rupija IDR – 1 EUR=16700 IDR

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posjavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +7 (Džogžakarta), GMT +8 (Bali)

Viza: Državljanima BiH viza za ulazak na teritoriju Indonezije nije potrebna.

Klima: Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32C, najniža oko 22-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posjetu ovih područja je od juna do septembra, ali se u vidu mora imati da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine jer se radi o ekvatorijalnim područjima.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata rižu, nudle, piletinu, govedinu (Yogyakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kafu ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata sa barenim krompirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Indonezije, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Indonezija je bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Yogyakarti ili izlaska na Baliju. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci

određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se lijeva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o

majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Takođe vole da kradu stvari od turista. Izbegavati kontakt očima sa majmunima.

Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posjetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odjeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.

Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u saobraćaju poprilično haotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kopi luvak kafu, Garam slatke cigare sa karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava… Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.