M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali
Andaluzija iz Sarajeva

ČAROBNA ANDALUZIJA

AUTOBUS + AVION IZ BUDIMPEŠTE

04.12.2019. – 11.12.2019.

Andaluzija, najjužnija španska pokrajina, se prostire na 87.000 km2 i sa oko 7 miliona stanovnika predstavlja jednu od najmnogoljudnijih regija Europe. Postojbina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura raskošne ljepote, Andaluzija je dom i nekih od najvećih umjetničkih genija, poput Velaskeza i Pabla Pikasa.Duh ovog podneblja je opisao i Ernest Hemingvej u svom romanu „Sunce se ponovo rađa“. Al Andaluz, kako su je nazivali Arapi, ujedno predstavlja i vjekovnu sponu španske, arapske, romske i jevrejske kulture, koje su, svaka na svoj način, utisnule pečat ovom dijelu Pirinejskog poluostrva i načinile ga jednom od najuzbudljivijih turističkih destinacija. 

PROGRAM PUTOVANJA 

1. DAN – SARAJEVO – BUDIMPEŠTA

Okupljanje putnika ispred Zemaljskog muzeja u kasnim poslijepodnevnim satima, i vožnja prema Budimpešti sa usputnim zadržavanjima, kroz BiH, Hrvatsku i Madjarsku. 

2. DAN – BUDIMPEŠTA – SEVILJA 

Dolazak na aerodrom u Budimpeštu u ranim jutarnjim satima, te prijava na let za Sevilju. Let za Sevilju u 07:10. Planirano vrijeme dolaska u Sevilju je u 10:40. Po slijetanju na aerodrom, slijedi transfer do hotela. Prijava u isti je od 14h. Ostavit ćemo stvari na recepciji i otići u razgledanje centralnog dijela grada. Sevilja je stari arapski grad smješten u najsunčanijoj španskoj provinciji Andaluziji na rijeci: Gvadalkivir. Predstavlja jedan od najljepših gradova Europe i uvršten je u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Po legend, Sevilju je osnovao grčki junak Herkules čiji potomci smještaju u Sevilju prijestonicu legendarne Tertenzijanske civilizacije. Ovaj narod, zvan: Hispalisi, pada pod vlast Rimljana i kasnije Maura (Arapi ). U regiji oko Sevilje nastao je španski kulturni identitet oličen u plesu andaluzijskih cigana: Flamenku i borbi sa bikovima: Koridi. Arhitektura grada je posebna i posve originalna jer predstavlja spoj evropskih klasičnih tekovina i orijenta. Povratak u hotel, slobodno vrijeme . Noćenje. 

3. DAN – SEVILJA – CADIZ – SEVILJA 

Doručak. Slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Sevilje ili fakultativni odlazak u Cadiz, jedan od najzanimljivijih gradova španjolskog juga, najstariji grad na španjolskom tlu, ali i jednog od najstarijih gradova u jugozapadnoj Europi. Razgled grada: katedrala, Torre Tavira-najznačajniji spomenik grada s prekrasnim pogledom na cijeli grad i okolicu Coste de la Luz. Šetnja uskim uličicama grada uz gradske zidine. Slobodno vrijeme. Povratak u Sevilju u poslijepodnevnim satima, te slobodno vrijeme za samostalno istraživanje grada. 

4.DAN  -SEVILJA – RONDA – MARBELLA – TORREMOLINOS

 Posllije doručka, odjava iz hotelskih soba i nastavak vožnje prema Rondi, jednom od najstarijih gradova Španije, poznatiji kao kolijevka koride. Ronda je smještena na vrhu dvije ogromne krečnjačke stijene između kojih je provalija dubine od oko 120m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada u kome se nalazi jedna od najstarijih i najljepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posjetioci Ronde. Nakon šetnje gradom obilazak Koride i muzeja posvećenog koridi. Slobodno vrijeme. Nastavak voznje prema Marbelji, elitnom ljetovalištu na Costi del sol. Na putu od Ronde do marbelje, moci cete vidjeti luksuzne vile. Po dolasku u Marbelju, zajednicka setnja starim dijelom grada, te slobodn vrijeme za setnju I uzivanje. Predlazemo da odete na rucak u neki od restorana koji se nalaze duz obale. U poslijepodnevnim satima nastavak vožnje prema Torremolinosu. Dolazak u hotel, smještaj i noćenje.


5.DAN- TORREMOLINOS – MALAGA – TORREMOLINOS

Doručak i odjava iz hotelskih soba. Danasnji dan ćemo iskoristiti za odlazak do Malage. Po dolasku u Malagu slijedi obilazak muzeja Picasso, La manquitu, Plazu de Toros, tvrđavu La Alcazaba, utvrđenje Gibralfaro, Rimski forum. Predah ćemo napraviti u poznatom baru El Pimpi, u koji dolaze poznate ličnosti. Nakon obilaska, slobodno vrijeme za individualno uživanje i istraživanje grada. Okupljaje grupe i povratak u hotel.Noćenje

6.DAN (09.12.2019.) TORREMOLINOS – CORDOBA – GRANADA 

Doručak,odjava iz hotelskih soba I vožnja prema Cordobi. Po dolasku u Cordobu, slijedi obilazak nekadašnjeg glavnog grada kordobskog kalifata, koji je u 10. vijeku bio najveći grad na svijetu!Obilazimo Katedralu La Mezquita, koja je prvobitno bila džamija,jevrejsku četvrt – La Juderia, Tržnicu- Zoco.Ostatke rimskog hrama, Plazude Potro i Puente Romano de Cordoba. Nakon obilaska slijede slobodne aktivnosti. Nakon cega slijedi nastavak voznej prema Granadi središtu halifata za vrijeme vladavine Maura, i gradu koji je dobio naziv po voćki Nar. Granada je smještena na obroncima Sierra Nevade, podjeljena je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom središtu grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. Po dolasku u Granadu, smjestaj u hotel, nakon cega slijedi zajednička šetnja ovim prelijepim gradom . Povratak u hotel, slobodno vrijeme I nocenje

7. DAN GRANADA–ALHAMBRA – AERODROM MALAGA

Doručak, nakon čega slijedi odlazak do kompleksa Alhambre, veličanstvene palače koju su izgradIli Mauri. U okviru Alhambre autentična je i veličanstvena palata Nasrida. Alhambra jeedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru europskog kontinenta! Nakon obilaska Alhambre slijedi okupljanje grupe i transfer prema aerodromu u Malagi. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Malaga – Budimpešta u 21:15. Planirano slijetanje u Budimpeštu je poslije ponoci.

 

 

8. DAN – BUDIMPEŠTA – SARAJEVO 

Nakon slijetanja u Budimpeštu, slijedi transfer prema Sarajevu. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u jutarnjim satima

CIJENA: 999 KM za prvih 5 rezervacija ili za rezervacije do 13.07.2019

Za rezervacije do 31.07. – cijena je 1099 KM

Cijena za kasnije rezervacije 1199 KM – Do popune mjesta

 

 

U cijenu je uključeno:

       Transfer autobusom, na relaciji Sarajevo – Budimpešta – Sarajevo

       Avio karte sa taksama

       Hotelski smještaj na bazi 2 BB hotel 3* u Sevilji, 2 BB hotel Ibis Granada ili Don Juan 3* u Granadi ili sličan, hotel 3* u Torremolinosu na bazi 1 noćenja BB

       Transfer i izleti prema programu putovanja, osim izleta u Cadiz – ulaznice nisu uključene u cijenu

       Organizacija putovanja

       Pratioc putovanja

       Ručna prtljaga do 10 kg

 

U cijenu nije uključeno:

       PZO 16 KM za osobe do 60 godina, a preko 60 cijena je 32 KM

       Doplata za jednokrevetnu sobu – 250 KM

       Flamenco show 40 €

       Doplata za dodatnu torbu – cca 100 KM

       Ulaznice za objekte od interesa kao što su: Alhambra – 50 €, La Alcazaba & Gibralfaro u Malagi – 5 €, Reales Alcazar Sevilja – 14 €, La Mezquitau Korodbi– 15 €,  Plaza de toros de Ronda – 6 € i slićni

NAPOMENE:    

    Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

       Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.

       Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.

       Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika

       M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.

       Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

       Kalkulacija je rađena na bazi minimum 20 putnika.

       Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja.

KORISNE INFORMACIJE:

ANDALUZIJA

Službeno ime: Andaluzija

Andaluzija (špaAndalucía) je španjolska autonomna zajednica, smještena na jugu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obalama Sredozemnog mora i Atlantskog oceana, graniči na jugu s Gibraltarom, na sjeveru s Ekstremadurom i Kastilja-La Manchom, na istoku sa Regijom Murcia te na zapadu s Portugalom.

Površina: 7.686.850 km2

Broj stanovnika: oko 7.975.672

Glavni grad: Sevilla

Jezik: španski

Religija: katolici

Vremenska razlika: Portugal -1 sat, Španjolska +0

Novčana jedinica: Euro

Cijepljenje: nije potrebno

Klima: Klima Andaluzije je mediteranska, iako nemaju svi predjeli istu klimu. Padavine se smanjuju sa zapada prema istoku; najkišovitije mjesto je Sierra de Grazalema (2.138 mm godišnje), a najsuše mjesto u Europi je Rt Gata, sa 117 litara godišnje. Broj kišnih dana tokom godine je oko 75. S druge strane, u zapadnoj Andaluziji doseže se 300 sunčanih dana tokom godine. Prosječna godišnja temperatura je 16 °C. Najhladniji mjesec je januar(6,4 °C), a najtopliji august(28,5 °C).