DAN DRŽAVNOSTI U ISTANBULU

ISTANBUL

22.11. – 25.11.2019.

-AVIONOM IZ SARAJEVA-

PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN SARAJEVO – ISTANBUL
Okupljanje putnika na Aerodromu Sarajevo u 10:30h. Let za Istanbul u 12:00 – avio kompaniija Turkish Airlines. Planirano slijetanje u Istanbul je u 15:45 po lokalnom vremenu. Po slijetanju u Istanbul, transfer sa aerodroma do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Slijedi fakultativni izlet: Marmaray, Azijski dio Istanbula, Uskudar, Taksim trg, Istiklal ulica prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo.   Povratak u hotel. Noćenje.

 

2. DAN, ISTANBUL
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni obilazak starog dijela grada: Hipodrom (njemačka fontana, egipatski obelisk, zmijski stub, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi palata..) Slobodno vrijeme za kupovinu u čuvenoj Kapali čaršiji. Poslije podne slijedi fakultativno krstarenje Bosforom: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Slobodno vrijeme.Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. DAN, ISTANBUL
Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Posjeta muzeju Panorama 1453, Miniaturk, Kvart Ejup+Pjer lotti. Muzej Panorama 1453 je mjesto gdje možete doživiti 1453. Godinu, kada je Sultan Mehmed Fatih, sa svojim trupama uspio da uđe u Konstantinopolj, Miniaturk muzeju – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u Osmanskom periodu i u periodu moderne Turske, a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon toga odlazimo do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Za većernje sate predlažemo odlazak na Tursko veče(fakultativno). Tursko veće je večera uz performance sa trbušnim plesačicama i folklorom. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. DAN, ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u neki od shopping centara, do polaska na aerodrom. Polazak na aerodrom u 16:30. Let na relaciji Istanbul – Sarajevo U 19:30 avio kompanijom Turkish airline. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 19:25 po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.

 *** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

CIJENA: 595 KM 

 

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·         Avio karta sa pripadajučim aerodromskim taksama na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (ekonomska klasa Turkish Airlines) – 30 kg + 8 kg ručne prtljage

·         3 noćenja sa doručkom  u hotelu ¾* u Istanbulu 1/2 i 1/3 sobama –

·         Transfer od aerodroma do hotela i nazad

·         Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja – minimalno 15 prijava

·         Troškove organizacije i rezervacije

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·         Fakultativni izleti i ulaznice u Istanbulu

·         Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)  – na upit

·         Putnicko zdravstveno osiguranje 12 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 24 KM.

Fakultativni Izleti:

·         Stari grad sa ulaznicom u Topkapi palaču – 25€

·         Krstarenje Bosforom – 25€

·         Marmaray, Uskudar, Taksim i Istliqlal ulica – 15€

·         Shopping dan – 15 € (minimalno 15 prijava)

·         Muzej Panorama 1453, Miniaturk, Kvart Ejup+Pjer lotti sa ulaznicama – 25 €

·         Tursko vece – 30 €

 

NAPOMENE:           

     Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

     Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

·      Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.

·      Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.

·      Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika

     M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.

·      Fakultativni izleti se moraju rezervisati minimalno 2 sedmice prije puta, kako bi na vrijeme rezervisali ulaznice i odgovarajuća transportna sredstva.

·      Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

·      Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika.

 

KORISNE INFORMACIJE:

TURSKA

Geografski položaj: Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s GruzijomArmenijomAzerbajdžanomIranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s GrčkomBugarskomSredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, te Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli.

Površina: 780.580 km2

Broj stanovnika: oko 80.745.020

Glavni grad: Ankara

Jezik: turski jezik

Religija: Islam

Vremenska razlika: UTC +2

Novčana jedinica: turska lira

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +90

Klima: Klima je uglavnom suptropska; u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna.