M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

TAJLAND

- CHIANG RAI + BANGKOK + PHUKET -

25.10. - 06.11.2018.

Već nakon prvog susreta sa Tajlandom shvatićete zašto je drugo ime Tajlanda „Zemlja osmjeha“. Poznat kao zemlja orhideja, mističnih rijeka, nepreglednih tropskih šuma i raskošnih hramova, Tajland je pre svega zemlja susretljivih i znatiželjnih ljudi širokog osmjeha. Putovanje na Tajlandu pruža nezaboravan provod i osećaj apsolutnog užitka. Ova zemlja će vam raspaliti maštu i strasti. Putujte sa nama na Tajland, a zatim se opustite i uživajte!!!

PROGRAM PUTOVANJA:
1. i 2. dan (25.10./26.10.2019.) SARAJEVO-DOHA-BANGKOK
Okupljanje grupe na Aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo-Doha je u 12:35 avio kompanijom Qatar Airways. Avio kompanija na letu služi besplatnu hranu i piće. Planirano slijetanje u Dohu je u 18:45 po lokalnom vremenu, a nakon cega slijedi transfer na let Doha-Bangkok u 20:05. Planirano slijetanje u Bangkok je 26.10. u 07:05 (+1) po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijede pasoške i carinske kontrole i transfer do hotela. Prijava u isti, slobodno vrijeme ili
fakultativni izlet koji ce se realizovati nakon odmora: obilazak najznačajnijih spomenika Bangkoka: posjetit cemo Veliku Palatu, palatu Emeralda Buddha, zatim slijedi obilazak Wat Pho-a gdje se nalazi najveci Buddha. Slijedi pauza za ručak i nastavak obilaska Bangkoka, posjetom Kineskoj četvrti gdje cemo vidjeti spomenik Zlatnom Buddhi i nastaviti istraživati kinesku četvrt. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i poklona. Ponovno okupljanje grupe i povratak u hotel. Noćenje.
3.dan. (27.10.2019.) BANGKOK – IZLET U HRAM AYUTTHAYA I KRSTARENJE
Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: posjeta Historijskom parku Ayutthaya koji je nekada bio glavni grad Tajlanda (od 1350. do 1767. godine), a danas je pod zaštitom UNESCO svijetske baštine, pune neoštećenih hramova, manastira, ruševina palate i ruševina budističkih statua. Po dolasku, pješačimo se vodičem koji nas vodi do značajnih hramova Ayutthaya kao što su Wat Phra Si Sanphet – dio ruševina Drevne kraljevske palate – kao i Wat Mongkhon Bophit, Wat Yai Chai Mongkol i Wat Phanan  Choeng. Čudit cemo i posjetit cemo dobro očuvanu ljetnju palatu kralja Rame IV sa mješavinom tajlandske, kineske i gotske arhitekture. Nakon pauze za ručaku, cjelodnevni izlet nastavljamo krstarenjem rijekom Chao Phraya nazad prema Bangkoku, gdje cemo vidjeti mnogo hramova i drugih spomenika. Povratak u hotel. Nocenje.
4.dan. (28.10.2019.) BANGKOK
Doručak, nakon čega slijedi obodno vrijeme ili fakultativni izlet do plutajuće pijace –Floating Market i neobične pijace koja se nalazi na željezničkoj prugi – Railway Market. Na otprilike 100 km jugoistočno od Bangkoka, nalazi se jedna od najvećih i poslednjih preostalih plutajućih pijaca na Tajlandu, koja privlači pažnju velikom broju turista i fotografa širom sveta, svojim živopisnim šarenim prizorom prodavaca koji nude robu sa svojih čamaca, na zelenom kanalu Damnoen Saduak. Ova pijaca je idealno mesto za turiste da vide stari tradicionalni način prodaje i kupovine voća, povrća i drugih interesantnih stvari. Moći ćemo da vidimo tradicionalne
tajlandske kuće i način na koji lokalno stanovništvo koristi svoje čamce u svakodnevnom životu… Nedaleko od Bangkoka postoji tržnica pod nazivom Maeklong koja se doslovno nalazi na željezničkoj pruzi i kroz koju 8 puta dnevno prolazi vlak. U tom trenutku prodavači miču svoje štandove i kroz nekoliko sekundi kad prođe vlak sve se opet vraća u normalu…. Poslije izleta slijedi povratak u hotel, odmor a za navece predlazemo odlazak na Noćnu pijacu. Noćna pijaca obara s nogu – raličitost proizvoda, niske cijene, šarenilo boja, i djelići raznobojnog svjetla oko vas.
5.dan. (29.10.2019.) BANGKOK – CHIANG RAI
Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku slijedi prijeva na let Bangkok – Chiang Rai. Po slijetanju u Chiang Rai slijedi transfer do hotela, slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Obilazak Chiang Rai-a. Istražit ćemo najznacajnije hramove u oblasti Chiang Rai: Bijeli Hram, Crnu Kucu i Plavi Hram. Bijeli hram se razlikuje od bilo kog drugog hrama na Tajlandu, jer je dizajniran u bijeloj boji uz korištenje bijelog stakla. Bijela boja predstavlja čistoću Lorda
Budine, bijela stakla predstavljaju mudrost Lorda Budove koja “blistavo sijaju po cijeloj Zemlji i Univerzumu”. Zatim cemo posjetit hram pod nazivom “Rong Suea Ten” ili Plavi hram koji je sagradio student gospodina Chalermchai Kositpipata koji je izgradio poznati Bijeli hram. Ovaj hram prikazuje savremenu budističku umjetnost koja podrazumjeva doktrinu Lorda Budine. Crna kuća (Baan Si Dum) je kuća nacionalnog umjetnika Dr. Thawan Duchanee. To je i muzej. Područje se sastoji od mnogih jedinstvenih zgrada. Glavna zgrada se zove “Baan Si Dum (crna kuća)” koja je na ulazu. Arhitektura zgrada je veoma jedinstvena. Postoji
sjajna kolekcija nameštaja dizajnirana od strane umjetnika, životinjskih kožica i rezbarenja drveta. Svaka zgrada sastoji se od različitih kategorija stvari koje su inspirisale umjetnika. Postoji čak i ptica koja govori i koja će vam se pozdraviti ako prođete pored nje. Povratak u hotel. Noćenje.
6.dan (30.10.2019.) CHIANG RAI – IZLET ZLATNI TROUGAO (TAJLAND – LAOS – MIJANMAR)
Doručak. Slobodno vrijeme ili poludnevni fakultativni izlet u Zlatni trougao. Poznavanje Zlatnog trougla je jedan od obveznih zaustavljanja na vašem posjetu Chang Rai, tzv. jer pokriva područja Tajlanda, Laosa i Burme, zemalja posvećenih uzgoju biljke opijuma. U stvari, na tom području nalazi se Muzej Opiuma gdje možete znati sve o uzgoju ove biljke. Ova bujna džungla i maglovita planinska površina obiluju poviješću, a poznata je po prolosti opijuma. Danas je Zlatni trokut popularno turističko odredište, no još uvijek vrijedi posjetiti. Nakon izleta slijedi povratak u hotel i slobodno vrijeme.
7.dan. (31.10.2019) CHIANG RAI – PHUKET
Doručak. Odjava iz hotelskih soba, a zatim slijedi transfer do aerodroma i prijava na let Chiang Rai – Phuket. Po slijetanju u Phuket slijedi transfer do hotela, prijava i uživanje na prekrasnim plažama. Phuket je popularan ne samo zbog svojih plaža, noćnog života, zabave i šopinga, već i zbog velikog izbora najrazličitijih aktivnosti, od golfa i jahanja, do skijanja na vodi i vožnje kartinga. Nocenje.
8.dan i 11.dana. (01.11.-04.11.2019.) PHUKET
Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, kupanje, sunčanje na prekrasnim plažama, shopping…ili odlazak na neki od ponuđenih fakultativnih izleta:
 Izlet na Phi Phi otoke -u jutarnji satima organizirani transfer do pristaništa brodova i isplovljavanje trajekta prema otočju prekrasne netaknute prirode. Po dolasku na Phi Phi Don slijedi odlazak u razgled otoka Bida i zaljeva Samah, te špilja Pileh i Viking gdje je voda kristalno čista. Slobodno vrijeme za odmor i uživanje na plaži. U poslijepodnevnim satima polazak prema Phuketu. Noćenje.

 James Bond Otok -Predlažemo odlazak na fakulativni izlet na jedan od najpoznatijih otoka na Tajlandu, James Bond gdje su snimani filmovi Čovjek sa zlatnim pištoljem i Žal. U jutarnjim satima odlazak kroz provinciju Phang Nga prema pristaništu brodova. Na putu stajanje kod hrama Suwannakuha pred kojim će vas dočekati noštvo majmuna. Posjet Buddhinoj špilji u kojoj se nalaze fascinantni stalaktiti i stalagmiti. Po dolasku na pristanište, plovidba brodom zaljevom Phang Nga, Nacionalnim parkom te ćete vidjeti kamene kipove Khao Ma Ju, Khao Nom Sao i Khao Chang. Pogled na okolne planine Khao Ta Poo i netaknutu prirodu je nezamisliv. U poslijepodnevnim satima odlazak prema Phuketu. 

Otočje Similian (NACIONALNI PARK) Predlažemo odlazak na fakulativni izlet gliserom na otočje Similian koje se sastoji od ukupno devet otoka. Obilazak
najvećih i najpoznatijih otoka po svojim prekrasnim bijelim pješčanim plažama i prirodnim ljepotama: Koh Miang, Koh Payu, Koh Similian i Koh Ba Ngu. Mogućnost ronjenja na otoku Ba Ngu.. Povratak prema hotelu. Noćenje.

 12 i 13. dan (05.11./06.11.2019.) PHUKET – DOHA – SARAJEVO
Doručak. Slijedi transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Bangkok – Doha 05.11. u 10:00. Planirano slijetanje u Dohu je u 13:20 po lokalnom vremenu, a zatim slijedi do hotela. Prijava u hotel, slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Dohe: Muzej Islamske umjetnosti, Souk, The Pearl, kulturni centar Qatara… Slobodno vrijeme do povratka u hotel. Nocenje. Ranije transfer na aerodrom i prijava na let Doha – Sarajevo u 07:00. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 11:00.
*** Sva vremena letova su po lokalnim vremenima

CIJENA: 2150,00 KM za rane rezervacije do 31.07.2018.
Za rezervacije nakon cijena se uvecava za 200 KM

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA
**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI
ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

CIJENA UKLJUČUJE:
 Avio karte na relaciji Sarajevo – Doha –Bangkok i Phuket – Doha – Sarajevo (Avio kompanija Qatar airways
5*), te Bangkok – Chiang Rai i Chiang Rai Phuket – Ekonomska klasa
 Trenaferi od aerodroma do hotela i obrnuto
 Hotelski smjestaj u Chang Rai-u na bazi 2 nocenja sa doruckom u hotelu 3*/4*
 Hotelski smjestaj u Bangkoku na bazi 3 nocenja sa doruckom u hotelu 3*/4*
 Hotelski smjestaj u Phuketu na bazi 5 nocenja sa doruckom u hotelu 3*/4*
 Organizacija putovanja
 Pratioc putovanja-minimalno 15 prijava
 Torba 20 kg + ručna prtljaga do 7 kg dimenzija 55x40x20 cm

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
 Fakultativni izleti – cijene ce biti naknadno objavljene.
 Izlet Chang Rai
 Razgledanje Bangkoka
 Ayutthaya i krstarenje
 Floating Market i Railway Market
 Zlatni trougao
 Phi Phi otoci
 James Bonf Otoci
 Otočje Similian (NACIONALNI PARK)
 Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit
 Putnicko zdravstveno osiguranje 26 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 52 KM.
 Viza za Tajland: Potrebna dokumemtacija za apliciranje za Vizu (putnike koji posjeduju pasoš BiH iili
putovnice Hrvatske): Putovnica/Pasoš koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od dana izlaska iz Tajlanda,
Potvrda avio karte (agencija vrši rezervacije avio karata), kopija prve strane putovnice/pasoša, Jedna
fotografija,Ispunjen formular (tražiti u agenciji)
 100 KM – VIZA + TROŠKOVI ISHODOVANJA VIZE
 Ulaznice u muzeje i druge objekte od interesa
 Individualne troskove

KORISNE INFORMACIJE:

Već nakon prvog susreta sa Tajlandom shvatićete zašto je drugo ime Tajlanda „Zemlja osmjeha“. Poznat kao zemlja orhideja, mističnih rijeka, nepreglednih tropskih šuma i raskošnih hramova, Tajland je prije svega zemlja susretljivih i znatiželjnih ljudi širokog osmjeha. Putovanje na Tajlandu pruža nezaboravan provod i osećaj apsolutnog užitka. Ova zemlja će vam raspaliti maštu i strasti. Putujte sa nama na Tajland, a zatim se opustite i uživajte!!!

 

 VALUTA: Valuta koju cete korisitit za vrijeme boravka je Tajlandski BAHT (THB) 1 BAM = cca 20 THB

Mogu li kupiti SIM karticu za svoj mobilni telefon? SIM kartice lokalnih pružatelja usluga svuda se prodaju i mogu se koristiti za lokalne i međunarodne pozive i poruke.

Da li je povoljno telefonirati u Thailandu? Koje su vrste telefonskih kartica dostupne stranim putnicima? Svi hoteli na Tajlandu pružaju uslugu međunarodnih telefonskih poziva. Javne telefonske govornice možete naći u većini mjesta na Tajlandu. Povrh toga, više vrsta međunarodnih telefonskih kartica prodaje se u trgovinama poput lanca 7-Eleven koji se nalazi svuda.

Koji su radni dani i sati na Tajlandu? Kako rade dućani i trgovine?

Poslovne i trgovačke transakcije obično se obavljaju na bazi od ponedjeljka do petka između 8 i 17h. Većina dućana otvorena je svakim danom od 10- 22h. Uredi državne uprave rade na bazi od ponedjeljka do petka (osim na državnih blagdana) od 8.30 do 16.30 s pauzom za ručak u trajanju od 12- 13h. Banke, s druge strane, rade na bazi od ponedjeljka do petka s rasporedom od 9.30 – 15.30h (osim na državne blagdane).

 

Što učiniti u slučaju gubitka pasoša/putovnice za vrijeme putovanja Tajlandom?

U slučaju da ste izgubili pasoš/putovnicu, odmah trebate podnijeti izvještaj tj. prijaviti gubitak u najbližu policijsku stanicu. Ponesite kopiju izviješća u vašu ambasadu ili konzulat u Tajlandu kako bi se pokrenuo proces izdavanja novog putničkog dokumenta.

 

Koje bi važne brojeve telefona trebali znati dok boravimo u Tajlandu?

Turistička policija (engleski, francuski i njemački ): 1155 

Središnja hitna služba (Policija, hitna, vatrogasci): 191 

Suzbijanje kriminala: 195 or (662) 513 3844

Pozivni centar Tajlandskog turističkog centra (TAT): 1672 

Imigracijski ured: (662) 287 3101-10

 

Koji je glavni grad Tajlanda?

Bangkok, znan kao Krung Thep Maha Nakhon ( grubo tumačenje Krung Thep je ”Grad anđela”) je glavni grad Tajlanda. Nalazi se na obalama rijeke Chao Phraya, pored Tajlandskog zaljeva i 22. je najnastanjeniji grad na svijetu. 

 

Osnovne mjere opreza za strane turiste 

Nikada ne vjerujte uličnim turama. Obećane rasprodaje nakita su prevara. Nikada ne kupujte nakit s nerelanim  očekivanjima kako ćete isti preprodati za dva do tri puta veću cijenu od nabavne. Nemojte nikada poštom kući slati drago kamenje. Uvijek se vodite zdravim razumom. 

 

Koji se jezici govore u Tajlandu?

Glavni jezik koji se govori u Tajlandu je tajlandski (thai). Različiti dijelovi Tajlanda imaju različite dijalekte i drugačije načine govora, tako da može biti dosta teško razumjeti govornike tajlandskog iz drugih krajeva zemlje. 

Ima li na Tajlandu otrovnih/opasnih životinja? 

Otrovne životinje općenito žive u šumama. Ukoliko sudjelujete u avanturističkom putovanju u šumu ili blizu nje, trebali biste biti svjesni opasnih životinja kao što su zmije i stonoge. Iako na Tajlandu ima smrtonosnih zmija, vrlo je rijetko da posjetitelj vidi ijednu od njih, a kamoli da od iste bude napadnut ili ubijen. Nadalje, u tajlandskim vodama ne živi ni jedna endemska vrsta morskih pasa ljudoždera, a rizik da netko bude ubijen od divljeg tigra je daleko manji od rizika prometne nesreće.

 Da li je sigurno piti vodu? 

Unatoč činjenici da su vlasti uložile napor kako bi osigurale to da voda iz slavine zadovolji standarde Svjetske zdravstvene organizacije, vrlo malo ljudi na Tajlandu pije vodu iz slavine, uključujući čak i lokalno stanovništvo. Flaširana voda se naveliko koristi. Neki ljudi prokuhavaju vodu prije upotrebe, no time neće ukloniti kemijske otrove ili ostatke bilo čega što je bilo u vodi prije prokuhavanja. Također, trebali biste biti oprezni po pitanju leda, jer vas zaleđivanje neće zaštititi od bakterija, virusa i kemikalija. Četkanje zubi vodom iz slavine smatra se sigurnim, iako oni s osjetljivijim želucem mogu povremeno imati želučanih problema. Voda u restoranima je općenito sigurna. Ukoliko želite, uvijek možete kupiti manje boce vode, no provjerite da li je čep slomljen. Budite vrlo oprezni s uličnim prodavačima i štandovima koji nude uličnu hranu. Najveći rizik zapravo dolazi od čistoće čaša. Ukoliko niste oprezni, možete se ozbiljno razboljeti. Ukoliko imate bilo kakvu sumnju, pijte direktno iz boce. Nemojte previše brinuti o ledu koji se servira u kafićima itd. jer ta mjesta led općenito nabavljaju od tvornica provjerenih od strane tajlandske vlade.

 

Koji je napon električne enmergije? 

Trebam li ispravljač? Napon električne energije na Tajlandu je 220V i 50 Hz. Večina utičnica ima dvožilni utikač, nemaju treći na dnu (za uzemljenje). Međutim, novoizgrađeni uredi i etažni stanovi imaju trožilne utikače zbog sve veće svjesnosti o važnosti uzemljenja za sigurnost kao i za smanjenje oštećenja opreme.

 

Da li je sigurno noću hodati ulicama?

Na Tajlandu se možete susresti s raznim vrstama prevare, no većinu možete izbjeći s malo zdravog razuma. Više smetnjom nego opasnošću smatraju se prevare nametljivih prodavača, vozača taksija ili tuk-tuka koji vrebaju turiste kod važnih spomenika i hramova govoreći im kako su ista mjesta zatvorena zbog budističkog blagdana, obnove ili sličnog razloga. Vozač „spreman da pomogne“ putniku ponudi da ga odveze do nekog drugog mjesta, primjerice dućana ili trgovačkog centra. Putnici koji prihvate te ponude će najčešće završiti u udaljenim trgovinama s pretjerano visokim cijenama bez mogućnosti povratka u centar grada odakle su stigli. Uvijek na glavnim ulaznim vratima provjerite da li je mjesto koje namjeravate obići zaista zatvoreno. Izbjegavajte tuk-tukove u Bangkoku. Tuk-tuk vozači mogu tražiti više novca nego što je prethodno dogovoreno ili vas mogu odvesti na „sex-show“, pretvarajući se da nisu razumijeli adresu (jer od tih mjesta dobivaju proviziju). Iz istog razloga izbjegavajte vozače koji vam preporučuju svoje usluge, a da za iste niste pitali, posebice onih u blizini glavnih turističkih atrakcija. Ne kupujte turističke ture na aerodromu. Ukoliko to učinite, zvat će vaš hotel nekoliko puta kako bi vas podsjetili na turu. Tokom turističkog obilaska, na kratko će vas odvesti u mali hram bez vodiča, a zatim iz trgovine u trgovinu (za to dobivaju proviziju).

 

Prevare

Vozači tuk-tuka, posebice oni koji se okupljaju u turističkim područjima, su vrlo determinirani u nuđenju „tura“, čak i na način da vas besplatno dovedu do poznatog mjesta, pod uvjetom da usput svratite u trgovinu nakitom ili odijelima. Te prevare se dogovaraju s vlasnikom trgovine; kupovina tijekom takvog jednog izleta se ne savjetuje jer ćete platiti puno više nego što biste inače platili, a zauzvrat vjerojatno dobiti robu upitne kvalitete. Također pripazite na preporuke vozača taksija po pitanju trgovina nakitom, odijelima, barova i restorana. Prevare s draguljima su najplodonosnije i svakoga tjedna netko uloži pritužbu zbog gubitka velikih svota novca uslijed kupovine nečega za što su vjerovali da je jeftini „ilegalno prokrijumčaren“ burmanski dragulj, da bi na kraju shvatili da je roba lažna, a trgovina nestala do njihova povratka. Rješenje je jednostavno; nemojte biti pohlepni, zamislite da ste nezakonito cjenkali. Nadalje, nije neuobičajeno da u turističkim mjestima putnicima prilaze uredni i lijepo odjeveni muškarci mašući mobitelom. Ti prevaranti će uljudno započeti razgovor pokazujući zanimanje za porijeklo turista, za njegovu obitelj, plan puta. Razgovor će sigurno završiti prevarom. To može biti nešto neškodljivo poput preplaćene ulaznice za kantok večeru i program ili ozbiljno poput neslavnih bankoških prevara s draguljima. Jednom dok ih identificira, oprezni putnik će ih bez problema moći izdvojiti iz gomile. Očito uredno zategnuta i zakopčana košulja, friška konzervativna frizura i zadnji model mobitela njihova su uniforma. „Muvaju“ se oko turističkih mjesta bez nekog jasnog razloga, stoga će oprezan putnik vrlo lako prepoznati i izbjegavati te prevarante. Mnogi posjetitelji će susresti mlade tajlandske dame naoružane osmijehom i natpisom koji vas moli da joj pomognete zaraditi 30 bahta. Posjetitelju se sugerira da popune upitnik za turiste (koji uključuje davanje podataka o hotelu i broju sobe) uz napomenu da bi mogli osvojiti nagradu – u stvarnosti svi primaju poziv kako su pobijedili, no nagradu mogu primiti samo ukoliko prisustvuju dugoj i napornoj prezentaciji. Imajte na umu da dama s natpisom neće dobiti 30 bahta ukoliko vi ne prisustvujete prezentaciji; također i činjenicu da su ciljane osobe s engleskog govornog područja. Još jedna uobičajena prevara uključuje strance – ponekad u pratnji male djece – tvrde da im je posljednji dan odmora na Tajlandu, kako su spremajući se za let kući zapakirali sve svoje stvari u kofer i izgubili sve kada im je isti ukraden. Sada hitno trebaju gotovinu kako bi što prije došli do aerodroma i dogovorili zamjensku kartu za svoj povratni let unutar nekoliko sati.

Viza za Tajland: 

Potrebna dokumemtacija za apliciranje za Vizu (putnike koji posjeduju pasoš BiH iili putovnice Hrvatske): ž

Putovnica/Pasoš koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od dana izlaska iz Tajlanda, 

Potvrda avio karte (agencija vrši rezervacije avio karata), 

kopija prve strane putovnice/pasoša, 

Jedna fotografija,

Ispunjen formular (tražiti u agenciji)

120 KM – VIZA + TROŠKOVI ISHODOVANJA ISTE