M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

ISTANBUL

ISTANBUL - BURSA

(6 DANA – 3 NOĆI)

03.10 –08.10.2019.

- AUTOBUSOM IZ SARAJEVA -

1 i 2 dan (03.10 i 04.10.2019)SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje grupe ispred Zemaljskog muzeja u poslijepodnevnim časovima (termin polaska biće naknadno objavljen) i polazak prema Istanbulu.Vožnja teritorijom BiH, Srbije i Bugarske. Dolazak u Istanbul je 04.10.2019 oko 12:00 po lokalnom vremenu.Slobodno vrijeme je do 17:00 kada je planiran fakultativni izlet Marmaray, Azijski dio Istanbula, Uskudar, Taksim trg, Istiklal ulica prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan (05.10.2019) ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na izlet Sultanahmet (fakultativno) – šetnja starim dijelom Istanbula, gdje ćete moći vidjeti Hipodrom, njemačku fontanu, Plavu džamiju, Aya Sofiju a nakon toga posjeta Topkapi palati… Slobodno vrijeme.. Zatim poslijepodne opet slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Krstarenje Bosforom. Krstarenje Bosforom je sigurno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može vidjeti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli pejške ili prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvijek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedjeli na vremenu, pogotovo ako ste u gradu, u periodu između maja i oktobra, jer će iskustvo biti nezaboravno. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4.dan (06.10.2019) ISTANBUL –BURSA

Doručak. Slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet u Bursu. Za 3. dan u Istanbulu, Vam preporučujemo odlazak na jedan fantastičan izlet. Polazak je u 07:30 odmah poslije doručka. Vožnja autobusom do Burse. Po dolasku u Bursu, slijedi obilazak znamenitosti: Zelena Džamija, Zeleno Turbe, Ulu Džamija, Kozahan… U nastavku slijedi odlazak do žičare koja Vas vozi na planinu Uludag, jednu od najpopularnijih sky centara u Turskoj udaljenu od grada samo 36 KM. Slobodno vrijeme za uživanje u prekrasnom krajoliku,šetnji ili čak mnogobrojnim spa centrima. Ponovno okupljanje grupe,vožnja žičarom do grada te povratak za Istanbul gdje je planirano obići Čamlidže brdo, sa posjetom novoizgradženoj Čamlidze džamiji koja važi za najveću u Turskoj, kao i Čamlidze vidikovcu. Povratak u hotel u kasnim poslijepodnevim satima.Noćenje.

 

5 i 6 Dan (07.10.-08.10.2019) Istanbul – Dan muzeja-Sarajevo

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Dan muzeja. Za vrijeme ovog izleta posjetit ćemo neke od najznačajnih istanbulskih muzeja: Dolmabahče palata, Muzej Panorama 1453 i Cisterna Bazilika. Dolmabahče palača sagradjena je u periodu između 1856. do 1922, ne potpuno u kontinuitetu, ali većim dijelom vremena, bila je administrativni centar Osmanskog carstva. Poslije posjete Dolmabahče Palači slijedi nastavak izleta posjetom Muzeju Panorama 1453 je mjesto gdje možete doživiti 1453. Godinu, kada je Sultan Mehmed Fatih, sa svojim trupama uspio da uđe u Konstantinopolj. Mjesto koje ce Vas vjerovatno najviše oduševiti u Istanbulu i koje je definitivno morate vijdeti je Cisterna Bazilika. Džinovski podzemni hodnik, podržan sa 336 stubova u 12 redova, nekada je služio kao spremnik vode Vizantijskih careva. Sam projekat, započet je na ideju Konstantina Velikoga, da bi bio završen od cara Justinijana u 6.vijeku, te je u svom apsolutno autentičnom obliku sačuvan do danas. Nakon posjete muzejima, slijedi slobodno vrijeme za uživanje i kupovinu. U poslijepodnevnim satima polazak prema BiH uz planiranu posjeta najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tokom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri osebujne munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima.Nakon  razgledavanja  slijedi vožnja kroz Tursku, Bugarsku, Srbiju i BiH. Planirani dolazak u Sarajevo 08.10.2019 u kasnim večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA:
249,00KM ZA MINIMALNO 40 REZERVACIJA.
U SLUČAJU MANJEG BROJA REZERVACIJA CIJENA ARANŽMANA ĆE BITI UVEČANA!!!
 
CIJENA UKLJUČUJE:
·         Hoteli 3* na bazi noćenja sa doručkom u ½ I 1/3 (dvokrevetnim I trokrevetnim sobama ) na lokaciji Laleli/Aksaray!
·         Prevoz autobusom na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (klima, TV, Video, audio)
·         Kompletnu organizaciju putovanja uz pratioca putovanja.

CIJENA ARANZMANA NE UKLJUČUJE:

         Fakultativni izleti i eventualne ulaznice za muzeje
         Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)
         Putničko zdravstveno osiguranje 12 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 24 KM.

FAKULTATIVNI IZLETI:

·         Stari grad – 15€ (ulaznice za Topkapi palaču se dodatno plačaju i cijena je 10€)
·         Krstarenje Bosforom – 20 €
·         Marmaray, Uskudar, Taksim i Istliqlal ulica – 10€
·         Bursa – 40€ – minimalno 20 prijava (karta za žičaru nije uračunata u ovu cijenu i cijena je 15€)
·         Dan Muzeja: Dolmabahce (bez posjete haremu), Muzej Panorama 1453 i Cisterna Basilika – 35 € (za ovaj izlet se koristi gradski prevoz)

NAPOMENE:

         Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
         Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.
·         Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku.
·         Hotel ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.
·         Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.
·         Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika
         M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
·         Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

KORISNE INFORMACIJE:

TURSKA

Geografski položaj: Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s GruzijomArmenijomAzerbajdžanomIranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s GrčkomBugarskomSredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, te Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli.

Površina: 780.580 km2

Broj stanovnika: oko 80.745.020

Glavni grad: Ankara

Jezik: turski jezik

Religija: Islam

Vremenska razlika: UTC +2

Novčana jedinica: turska lira

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +90

Klima: Klima je uglavnom suptropska; u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna.