MAROKO

- MARRAKESH -RABAT-KASABLANKA -

23.09. – 28.09.2019 -AVIONOM IZ BUDIMPEŠTE-

PROGRAM PUTOVANJA:

1.  DAN. SARAJEVO – BUDIMPEŠTA – MARAKEŠ

Okupljanje ispred Zemaljskog Muzeja oko 01:00 h i prevoz do Budimpešte. Dolazak u jutarnjim satima u Budimpeštu. Slobodno vrijeme u centru grada do 12h, kada slijedi transfer do aerodroma. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let za Marakeš. Let je u 15:55 h. Planirano vrijeme slijetanja u Marakeš je u 17:20h. Nakon čega slijedi transfer do hotela. Slobodno vrijeme. Nakon kraćeg odmora, predlažemo zajedničku šetnju do čuvenog trga Djemaa El Fna, koji je žila kucavica grada. Inače, u večernjim satima, taj trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Povratak u hotel i noćenje.

 

2.  DAN – MARRAKESH

Doručak, odjava iz hotelskih soba, nakon čega slijedi razgledanje grada Marrakesha kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama. Imate priliku da posjetite brojne znamenitosti od kojih su među posebno značajnim: Koutoubia, Souk Marrakesh, Koubba el Baroudiyine, Marrakesh muzej, Medresa, El Badi Palace i mnoge druge.  

Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. U večernjim satima, predlazemo fakultativni odlazak na tradicionalno Marokansko veče u pustinju. Povratak u hotel i noćenje.

 

3.  DAN – MARRAKESH – KAZABLANKA

Doručak, odjava iz hotela i slobodno vrijeme do 14h, kada slijedi nastavak voznje prema Kazablanci. Po dolasku u Kazablanku, predviđeno je razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, planirana je pauza na prekrasnim plažama Casablance koje obiluju restoranima i kafićima. Odlazak u hotel, prijava u sobe i nocenje.

 

4.    DAN – KAZABLANKA – RABAT – KAZABLANKA

Doručak, nakon čega slijedi odlazak na cjelodnevni izlet u Rabat. Obilazak Rabata, – glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu, Kraljevske palate (Mehouar) u srcu Rabata, sa tri pristupne kapije. Obilazak palate (dozvoljeni dijelovi za turiste), slobodno vrijeme za slikanje i šetnju, okupljanje grupe i povratak u Kazablanku. Noćenje.

 

5.I 6. DAN. CASABLANCA–MARRAKESH–BUDIMPEŠTA(240 km) i BUDIMPEŠTA-SARAJEVO(600 km)

Doručak i odjava iz hotela, a zatim slijedi vožnja do Marrakesha. Po dolasku u Marrakesha slijedi slobodno vrijeme do 14h, kada je predvidjen transfer na aerodrom. Prijava na let za Budimpeštu. Let je u 17:55. Planirano vrijeme slijetanja u Budimpeštu je u 23:30, nakon čega slijedi prevoz za Sarajevo. Dolazak u Sarajevo u ranim jutarnjim satima. 

 

CIJENA ARANŽMANA:

*CIJENA 999 KM ZA PRVIH 5 REZERVACIJA ili za rezervacije do 17.07.2019

**CIJENA NAREDNIH 10 REZERVACIJA JE 1099 KM

***CIJENA KASNIJE 1299 KM

 

*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 180 DANA OD DANA ULASKA U MAROKO

 

*** Viza za kraljevinu Maroko 80 KM (putnici koji posjeduju hrvatski pasoš ne trebaju vizu, a za pasoše ostalih zemalja treba provjeriti) – dokumentaciju potrebnu za vizu dostaviti najkasnije do 01.09.2019.godine

  

U cijenu je uključeno:

·         Autobuski prevoz na relaciji Sarajevo – Budimpešta – Sarajevo

·         Avio karte sa taksama prema itinereru putovanja

·         Smještaj u hotelima  sa 4* prema planu i programu: 2 nocenje sa doručkom u Marakešu,  i 2 nocenje sa doručkom u Kazablanci

·         Usluge organizacije putovanja I pratioca putovanja.

·         Izleti prema programu putovanja-ulaznice u objekte od interesa se dodatno plaćaju.

·         ručna prtljaga 8kg. (torba koja ide u prtljažni prostor se dodatno plaća – cijena na upit)

 

U cijenu nije uključeno:

·         VIZA – 80 KM

·         Putničko zdravstveno osiguranje 18 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 36 KM

·         Doplata za jednokrevetnu sobu – 280 KM

 

*Za putovnje vrijede posebni uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo, koji se razlikuju od Opštih u visini naknade u slučaju otkaza putovanja od strane putnika.

*Za otkaze do 30 dana prije polaska na put, agencija zadrzava 50% iznosa putovanja.

*Za otkaze unutar 30 dana prije polaska na put, agencija zadrzava 100 % iznosa putovanja.

* Obzirom da je u pitanju individualno putovanje, potrebno je odmah izmiriti cjelokupan iznos.

* U slucaju otkaza od strane putnika refundirat ce se samo iznos koji agencija dobije od avio kompanije i hotela, i to za otkaze najkasnije do 15 dana prije polaska. Za ksnije otkaze, nema mogucnosti refundacije.

*Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mjesta ni cijena.

 

      Ukoliko agencija otkaže putovanja, obavijest o otkazu putovanja ce saopčiti putnici najkasnije 20 dana prije planiranog polaska

 

MAROKO je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru sa španjolskim eksklavama Ceuta i Melilla, na istoku i jugoistoku s Alžirom te na jugu s teritorijem Zapadne Sahare koja je trenutno pod marokanskom kontrolom. Arapsko ime zemlje, “Al-Mamlakâ l-Maġribīyâ”, znači “Zapadna kraljevina”.

POZIVNI BROJ +212

KLIMA; Klima Maroka pokazuje na sjeverozapadu uticaje mediteranske i saharsko-kontinentalne na jugu i jugoistoku. Visovi Atlasa, koji imaju vlastitu klimu, utiču na klmatsku sliku. Sjeverozapadni dio zemlje ima suha i topla ljeta sa srednjom augustovskom temperaturom od 23 °C ( 26 °C Casablanca und 29 °C (Tanger). Zime su blage (januar 12 °C) i kišne, gdje se količina padavina idući prema jugu smanjuje. U unutrašnjosti opada blagi uticaj mora, tako da u centralnim dijelovima vlada kontinentalna klima, sa ljetnim temperaturama od 29 °C do 45 °C, a zimi se spuštaju do 0 °C. Padavine su ispod 250mm. Zapadni planinski obronci prime i više od 1.000mm godišnje, a iznad 1.000m nadmorske visine u zimskim mjesecima pada i snijeg. Južno od Atlasa, na rubovima Sahare vlada suha i topla klima. Padavine su neravnomjerne i rijetko dostignu 200mm godišnje, pa se zemljoradnja zadržava u području oaza. Tokom ljetnjih mjeseci puše široko, topli vjetar pun pustinjskog pjeska iz Sahare.

Potrebni dokumenti:

Ø  Fotografija za pasos –  (45mm x 35mm) – bijela podloga – skenirana

Ø  Skeniran pasos – stranica sa fotografijom I ostalim podacima

Ø  Skenirana licna karta

Ø  Dokaz o ranijim putovanjima (skenirane vize, stranice sa pecatima…, avio karte…)

Ø  Izvod sa banke, kojim dokazujete da posjedujete sredstva potrebna za putovanje u Australiju

Ø  Potvrda o zaposlenju, penziji, studiju….

*** Viza za kraljevinu Maroko 80 KM (putnici koji posjeduju hrvatski pasoš ne trebaju vizu, a za pasoše ostalih zemalja treba provjeriti) – dokumentaciju potrebnu za vizu dostaviti najkasnije do 01.09.2019.godine