RIM I NAPULJ

19.10.- 26.10.2019.


AVIONOM IZ SPLITA

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN 19.10.2019. SARAJEVO – AERODROM SPLIT – RIM

Polazak sa unaprijed dogovorenog mjesta i u unaprijed dogovoreno vrijeme. Slijedi vožnja kroz BiH, i Hrvatsku do Aerodroma u Splitu. Po dolasku slijedi prijava na let Split – Rim u 12:35 avio kompanijom Vueling. Planirano slijetanje u Rim je u 13:45. Slijede carinske i pasoške kontrole, i transfer prema hotelu. Prijava u hotel, slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Rima: mješavinu legendi, istorije, tradicije i religije započinjete Bazilikom svete Marije, a potom ulazite u crkvu svetog Petra u lancima sa famoznom Mikelanđelovom skulpturom Mojsija. Osjetite antički duh grada pokraj najpoznatijeg amfiteatra svijeta –  Koloseuma, Konstantinovog slavoluka, Rimskog foruma kao središta društvenog zivota antičkog Rima, zatim carskih Foruma sa Trajanovim stubom, Kapitolskim brdom i istoimenim trgom, kao i monumentalnog zdanja Vitoriano na Trgu Venecija. Slobodno vrijeme provedite šetajuci šoping ulicom Via del Korso ili osjetite noćnu draž svjetski poznate Fontane di Trevi, živu atmosferu Španskog trga ili uživajte u brojnim romantičnim kafanicama Rima. Povratak u hotel. Noćenje.

 

2. DAN 20.10.2019. RIM – MUZEJI VATIKANA    

Doručak. Odjava iz hotelskih soba, slobodno vrijeme ili opcija fakultativne posjete Vatikanskim muzejima sa neprocjenjivo vrijednom zbirkom antičkih skulptura, Pinakotekom, papskim odajama i neponovljivim Rafaelovim sobama. Pred sam kraj obilaska tiho i sa divljenjem zakoračite u Sikstinsku kapelu nakon koje vaše shvatanje umjetnosti više nikada neće biti isto. Slijedi doživljaj unutrašnjosti najveće hrišćanske crkve na svijetu Bazilike Svetog Petra kao i istoimenog prostranog trga sa kolonadom stubova i kreacijama baroknog umjetnika Berninija. Prošetajte do najpoznatije papske tvrđave, Kastel San Anđela gdje vijugavi Tibar i brojni mostovi kreiraju jedinstven doživljaj grada.. O veleljepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke:

•           najveći muzej u najmanjoj državi na svijetu – Vatikan

•           5. muzej po posjećenosti u svijetu, 30.000 posjetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje

•           5. muzej po veličini u svijetu, 43.000 kvadratnih metara

•           7 kilometara umjetničkih djela

•           28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu

Popodnevni dio predviđen je za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

3. DAN 21.10.2019. RIM – TIVOLI – RIM

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija: Poludnevni fakultativni izlet u Tivoli i posjeta fontanama kompleksa „Villa D’ Este“. U vili je živio kardinal Hipolit II D’ Este, a u istoj je ugostio pape, kraljeve i prinčeve, vojvode i čuvene umjetnike. Palatu krase mnogobrojni mozaici koji predstavljaju slike iz svakodnevnog života. Jedinstvena je zbog više stotina monumentalnih fontana, od kojih su najlepše one koje su izgrađene u baroknom stilu i imitiraju zvukove kao što su cvrkut ptica ili orgulje. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 

4. DAN 22.10.2019 RIM – NAPULJ

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do transfera prema Napulju koji je u planu za  poslijepodnevne sate. Po dolasku u Napulj slijedi prijava u hotel. Noćenje.

 

5. DAN 23.10.2019. NAPULJ

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Napulja: trećeg po veličini u Italiji i glavnog grada pokrajine Kampanja. Napulj inače zovu grad sunca i grad svijetlosti i rodni je grad Berninija. Historijsko jezgro grada je i dalje pod zaštitom UNESCO-a. Razgledanje grada: Kraljevska palata, dio turističke luke, gradska kuća,  srednjevekovni zamak Nuovo,Trg Plebisito, teatro San Carlo, galerija Umberto I, Nacionalni areheološki muzej, trgovačka ulica Umberta I…Slobodno vrijeme. Okupljanje grupe i povratak u hotel. Noćenje.

 

6. DAN 24.10.2019. NAPULJ – FAKULTATIVNI IZLET POPMEI I SORENTO

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija fakultativnog izleta do Pompeje i Sorenta. Po dolasku na Pompeje slijedi obilazak jednog od najčuvenijih svijetskih arheoloških nalazišta. Grad Pompeja je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79.g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane, jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina prije nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeja (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živjelo prije skoro 2000 godina. Iskopan je veliki dio građevina pa se prilikom posjete mogu videti kuće, fontane, forumi, pozorišta, kupatila. Nastavak putovanja do Sorenta u popodnevnim časovima. Vožnja autobusom oko sat vremena. Po dolasku slijedi razgledanje Sorenta : pješačka ulica Korso Italia, romantični trg Taso, trg Lauro, katedrala iz XIV vijeka, obilje prodavnica i butika čuvenih svjetskih brendova…Izuzetno veliki broj restorana poznate nacionalne kuhinje. Prelijepe ulice koje odišu specifičnom italijanskom arhitekturom. Noćenje.

 

7. DAN 25.10.2019. NAPULJ – FAKULTATIVNI IZLET OSTRVO CAPRI – NAPULJ

Doručak, slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Ili fakultativni izlet na mondensko ostrvo Kapri. Jutarnji polazak do luke i ukrcavanje na brod. Nakon jednočasovne plovidbe Napuljskim zalivom pored obale Sorenta stiže se na jedno od najpoznatijih ostrva Mediterana. Dugačko je 7 km a široko blizu 3 km. Kapri je bio ljetnja rezidencija dvojice imperatora: Oktavijana i Tiberija. U XVII i XVIII vijeku bilo je omiljeno boravište španskih Burbona (koji su vladali Napuljem), a od XIX v. do sredine XX v. utočište mnogih poznatih slikara, pisaca i ekscentrika. Po dolasku odlazak minibusom do Anacapri-ja gdje se šetajući posmatra panorama crkve Sv. Mihajla i Sv. Sofije, staro groblje, žicara, panorama Vile švedskog ljekara Axel Munthe-a … Potom slijedi odlazak žičarom do centra Capri-ja uz šetnju na glavnom gradskom trgu i kroz trgovačke uličice do panorame Faragliona – stijena pored mora simbol Kaprija, na kraju  nezaobilazna posjeta Avgustovim Vrtovima. Slobodno vrijeme do popodnevnog broda za Napulj. Povratak u hotel, povratak u hotel. Noćenje.

 

8. DAN 26.10.2019. NAPULJ – AERODROM RIM – DUBROVNIK – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hostelskih soba. Slijedi transfer na aerodrom u Rimu. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Rim – Dubrovnik u 15:00. Planirano slijetanje u Dubrovnik je u 16:20. Nakon slijetanja slijedi transfer prema Sarajevu. Planirani dolazak u Sarajevo je oko ponoći.

 

CIJENA: 1199 KM za rezervacije do 30.06.2019. / Cijena kasnije se uveceva za  100 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 90 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJE EU

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

      Avio karte prema programu putovanja

      Transfer od Sarajeva do aerodroma u Splitu

      Transfer od Aerodroma u Dubrovniku do Sarajeva

      Transfer Rim – Napulj – Rim (autobus ili voz)

      Hotelski smještaj u hotelu sa 3*na bazi 3 noćenja sa doručkom u Rimu, 4 noćenja sa doručkom u Napulju u hotelu sa 3*

      Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja-minimalno 15 prijava

      Troškove organizacije i rezervacije

      Troba do 20 kg

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·      Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit

·      Aerodromske taske – 175 KM

·      Boravišna taksa: 4* – 6€ po osobi po danu i plaća se na recepciji hotela

·      Fakulatativni izleti: Rim, Muzeji Vatikana, Tivoli, Napulj, Pompei i Sorento, Capri (cijene izleta ce biti naknadno objavljene)

·      Ulaznice u muzeje i objekte od interesa

·      Putnicko zdravstveno osiguranje 16 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 32KM

·      Individualni troskovi

 

Aranžman kalkulisan na minimalno 25 prijava

 

KORISNE INFORMACIJE:

RIM

Geografski položaj: Australija zauzima cjelokupni istoimeni kontinent između Indijskog oceana na zapadu, Tihog oceana na istoku te Timorskog i Arafurskog mora na sjeveru

Površina: 1.285,30 km2

Broj stanovnika: oko 2.612.068

Jezik: engleski; govore se i drugi jezici, uključujući i jezike starosjedilačkih naroda

Religija: katolici

Vremenska razlika: CET (UTC+1)

Novčana jedinica: EURO

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +39 (0)6

Klima: Na rimsku klimu najviše utječe položaj grada u mediteranskom području. Prosječna godišnja temperatura je 15,5 °C, a prosječni godišnji broj padalina je 880 mm. Najtopliji mjeseci u godini su julii august s prosječnom temperaturom od 24,5 do 24,7 °C. Ovo su također i najsuši mjeseci u godini s prosječnim brojem padalina od 14 do 22 mm. Razdoblje s najvećim brojem padalina se proteže od listopada do prosinca s prosjekom od 106 do 128 mm. Najhladniji mjesec u godini je siječanj s prosječnih 6,9 °C. U starija vremena bi Rimljani tijekom ljeta, kada su temperature često visoke, napuštali grad i odlazili u ljetovališta. Danas je ova praksa puno slabija, te je grad funkcionalan tijekom cijele godine, najviše radi rastućih turističkihpotreba.