SICILIJA I RIM

15.10.- 22.10.2019. -AVIONOM IZ SPLITA-

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN 15.10.2019. SARAJEVO – AERODROM SPLIT – CATANIA

Polazak sa unaprijed dogovorenog mjesta i u unaprijed dogovoreno vrijeme. Slijedi vožnja kroz BiH, i Hrvatsku do aerodroma u Splitu. Po dolasku slijedi prijava na let za Cataniu (preko Rima) u 13:20. Planirano slijetanje u Cataniu je u 20:45. Nakon slijetanja slijede pasoške kontrole i transfer prema hotelu. Prijava u hotel. Noćenje.

 

2. DAN 16.10.2019. CATANIA  

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Catanie: glavna ulica Via Etna, barokna ulica Via Crociferi, trg Piazza Duomo s katedralom i kipom Liotru, simbolom grada. Zatim rimski amfiteatar, Opera House, Sveučilište i plemićka palača Biscari…Slobono vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. DAN 17.10.2019. CATANIA – TAORMINA – SICILIJANSKA SELA – CATANIA

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na Taorminu i Sicilijanska sela. Odlazak autobusom do mondenskog ljetovališta Taoramine koje se nalazi na brdu Monte Tauro iznad Giardini naxos-a. Šetnja glavnom ulicom I posjeta grčko – rimskom pozorištu iz III vijeka pne., jednom od najbolje očuvanih amfitetara antičkog doba. Ponovno okupljanje grupe i vožnja do čuvenih Sicilijanskih sela, poznatim kao lokacija gdje se snimao kulti film KUM. Obilazak sela: crkva Svete Trojice, bar Vitelli koji se u medjuvremenu pretvorio u Muzej kuma: svuda na zidovima su fotografije, kadrovi iz filma, proglasi klana Korleone i oružje., crkva Svete Lučije… Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. DAN 18.10.2019. CATANIA – SIRAKUZA – CATANIA

Doručak. Nakon doručka mogućnost Fakultativnog odlaska za Sirakuzu. Obilazak Sirakuze u pretnji lokalnog vodiča: arheološka zona, grčko pozorište, veliki kamenolom, Apolonov hram, fontana Arteus za koju je vezana legenda o boginji Artemidi, katedrala, zamak Manijace … slobodno vrijeme. U popodnevnim satima povratak u Cataniu,  prelijepog grada na obali Jonskog mora. Slobodno vrijeme za šetnju I individualne aktivnosti. Povratak u Cataniu. Noćenje.

 

5. DAN 19.10.2019. CATANIA  – RIM

Doručak. Slijedi odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Catania – Rim. Po slijetanju u Rim slijedi transfer prema hotelu, prijava u hotel,  slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Rima: mješavinu legendi, historije, tradicije i religije započinjete Bazilikom svete Marije, a potom ulazite u crkvu svetog Petra u lancima sa famoznom Mikelanđelovom skulpturom Mojsija. Osjetite antički duh grada pokraj najpoznatijeg amfiteatra svijeta –  Koloseuma, Konstantinovog slavoluka, Rimskog foruma kao središta društvenog zivota antičkog Rima, zatim carskih Foruma sa Trajanovim stubom, Kapitolskim brdom i istoimenim trgom, kao i monumentalnog zdanja Vitoriano na Trgu Venecija. Slobodno vrijeme provedite šetajuci šoping ulicom Via del Korso ili osjetite noćnu draž svjetski poznate Fontane di Trevi, živu atmosferu Španskog trga ili uživajte u brojnim romantičnim kafanicama Rima. Povratak u hotel. Noćenje.

 

6.DAN 20.10.2019. . RIM – MUZEJI VATIKANA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba, slobodno vrijeme ili opcija fakultativne posjete Vatikanskim muzejima sa neprocjenjivo vrijednom zbirkom antičkih skulptura, Pinakotekom, papskim odajama i neponovljivim Rafaelovim sobama. Pred sam kraj obilaska tiho i sa divljenjem zakoračite u Sikstinsku kapelu nakon koje vaše shvatanje umjetnosti više nikada neće biti isto. Slijedi doživljaj unutrašnjosti najveće hrišćanske crkve na svijetu Bazilike Svetog Petra kao i istoimenog prostranog trga sa kolonadom stubova i kreacijama baroknog umjetnika Berninija. Prošetajte do najpoznatije papske tvrđave, Kastel San Anđela gdje vijugavi Tibar i brojni mostovi kreiraju jedinstven doživljaj grada.. O veleljepnosti ovog jedinstvenog muzeja najbolje govore brojke:

•           najveći muzej u najmanjoj državi na svijetu – Vatikan

•           5. muzej po posjećenosti u svijetu, 30.000 posjetilaca dnevno, oko 6 miliona godišnje

•           5. muzej po veličini u svijetu, 43.000 kvadratnih metara

•           7 kilometara umjetničkih djela

•           28 muzeja i arheoloških zona u njegovom sklopu

Popodnevni dio predviđen je za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

7.DAN 21.10.2019. RIM – TIVOLI – RIM

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija: Poludnevni fakultativni izlet u Tivoli i posjeta fontanama kompleksa „Villa D’ Este“. U vili je živio kardinal Hipolit II D’ Este, a u istoj je ugostio pape, kraljeve i prinčeve, vojvode i čuvene umjetnike. Palatu krase mnogobrojni mozaici koji predstavljaju slike iz svakodnevnog života. Jedinstvena je zbog više stotina monumentalnih fontana, od kojih su najlepše one koje su izgrađene u baroknom stilu i imitiraju zvukove kao što su cvrkut ptica ili orgulje. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 

8. DAN 22.10.2019. RIM – DUBROVNIK – SARAJEVO

Odjava iz hostelskih soba. Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Rim – Dubrovnik u 15:00. Planirano slijetanje u Dubrovnik je u 16:20. Nakon slijetanja slijedi transfer prema Sarajevu. Planirani dolazak u Sarajevo je oko ponoci.

CIJENA: 1199 KM za rezervacije do 30.06.2019. / Cijena kasnije se uveceva za 150 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 90 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJE EU

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

      Avio karte prema programu putovanja

      Transfer od Sarajeva do aerodroma u Splitu

      Transfer od Aerodroma u Dubrovniku do Sarajeva

      Transferi od aerodroma do hotela i nazad prema programu putovanja

      Hotelski smjestaj u hotelu sa 3*na bazi 4 nocenja sa doruckom u Cataniji, 3 nocenja sa doruckom u Rimu u hotelu sa 3*

      Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja-minimalno 15 prijava

      Troškove organizacije i rezervacije

      Torba do 20 kg

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

•   Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit

•   Aerodromske taske – 175 KM

•   Boravišna taksa: 4* – 6€ po osobi po danu i plaća se na recepciji hotela

•   Fakulatativni izleti: Rim, Muzeji Vatikana, Tivoli, Catania, Taormina i Sicilijanska sela, Sirakuza (cijene će biti nakando objavljene)

•   Ulaznice u muzeje i objekte od interesa

•   Putničko zdravstveno osiguranje 16 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 32 KM.

•   Individualni troskovi

Aranzman kalkulisan na minimalno 20 prijava

KORISNE INFORMACIJE:

RIM

Geografski položaj: Australija zauzima cjelokupni istoimeni kontinent između Indijskog oceana na zapadu, Tihog oceana na istoku te Timorskog i Arafurskog mora na sjeveru

Površina: 1.285,30 km2

Broj stanovnika: oko 2.612.068

Jezik: engleski; govore se i drugi jezici, uključujući i jezike starosjedilačkih naroda

Religija: katolici

Vremenska razlika: CET (UTC+1)

Novčana jedinica: EURO

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +39 (0)6

Klima: Na rimsku klimu najviše utječe položaj grada u mediteranskom području. Prosječna godišnja temperatura je 15,5 °C, a prosječni godišnji broj padalina je 880 mm. Najtopliji mjeseci u godini su julii august s prosječnom temperaturom od 24,5 do 24,7 °C. Ovo su također i najsuši mjeseci u godini s prosječnim brojem padalina od 14 do 22 mm. Razdoblje s najvećim brojem padalina se proteže od listopada do prosinca s prosjekom od 106 do 128 mm. Najhladniji mjesec u godini je siječanj s prosječnih 6,9 °C. U starija vremena bi Rimljani tijekom ljeta, kada su temperature često visoke, napuštali grad i odlazili u ljetovališta. Danas je ova praksa puno slabija, te je grad funkcionalan tijekom cijele godine, najviše radi rastućih turističkihpotreba.

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje historije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, bogate kulturne baštine i živopisnih sela. Ostrvo pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života