SJEVERNA I CENTRALNA AMERIKA
USA / MEXICO / KOSTARIKA / PANAMA / KOLUMBIJA

NEW YORK - LAS VEGAS  – VELIKI KANJON RIJEKE KOLORADO – MEXICO CITY -  COSTA MAYA – KOSTARIKA - PANAMA – KARTAGENA - BOGOTA

20.11. - 09.12.2019. -AVIONOM IZ SARAJEVA-

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan I 2. DAN (20.11. i 21.11.2019.) SARAJEVO – NEW YORK

Okupljanje grupe na Sarajevskom aerodromu i let na relaciji Sarajevo – New York sa presjedanjem u nekom od evropskih gradova. Po slijetanju u New York narednog dana, slijedi transfer do hotela. Nakon kračeg odmora, slijedi odlazak na poludnevno razgledanje Menhetna. Odlazak do Gornjeg Menhetna i Harlema sa razgledom upečatljivih mjesta kao što su: Lincoln Center, The Dakota Apartments i katedrala St. John The Divine – najveća gotska katedrala na svijetu. Prolazićemo pored Muzeja Pete Avenije, Plaza Hotela, Trump Tower-a, Katedrale Sv. Patrika i Rokfeller Centra. Buku Times Square-a zamijenićemo kontrastom simpatičnih ulica Greenwich Village-a. Šetnja kroz uske ulice Chinatown-a doprinijeće još jednim dijelom sklapanju šarenolikog njujorškog mozaika. Povratak u hotel i noćenje.

 

3.dan (22.11.2019.) NEW YORK

Doručak. Odlazak grupe na kružno krstarenje oko Menhetna. Moći ćete uživati u  opuštajućem i osvježavajućem trosatnom krstarenju dok otkrivate tajne ovog velikog grada: 3 rijeke, 7 mostova, 5 predgrađa, preko 25 renomiranih svjetskih obilježja uz veličanstveni pogled iz blizine na Kip Slobode. Nakon krstarenja Menhatnom, nas razgled cemo nastaviti obilaskom donjeg dijela Menhetna. Tu se izmedju ostalog nalazi i Wall street ili takozvana njujorška berza, cuveni Brooklin most… Slobodno poslijepodne. Noćenje.

 

4.dan (23.11.2019.) NEW YORK – LAS VEGAS

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i mogućnost fakultativnog odlaska na jedan od simbola grada – Empire State Building-a. Nakon toga, preporučujemo obilazak nekog od čuvenih muzeja, poput Metropoliten muzeja, Gugenheim muzeja ili Muzeja moderne umjetnosti. Povratak u hotel, za preuzimanje prtljage i transfer na aerodrom u 17:30. Let na relaciji New York – Las Vegas oko 21:30. Po slijetanju u Las Vegas slijedi transfer do hotela i noćenje.

 

5. dan(24.11.2019.) LAS VEGAS

Doručak. Zajednički obilazak i pješačko razgledanje svjetske prijestonice zabave: šetnja po čuvenom Stripu – žili kucavici grada koji nikada ne spava, na njemu se nalaze neki od najvećih i najpoznatijih hotela na svijetu, kao što su Venetian, Mirage, Caesars Palace, Bellagio, MGM Grand i mnogi drugi. Odlazak javnim prijevozom do Fremont Street-a. Nekadašnji centar dešavanja u Las Vegasu se nalazio u ovom dijelu grada, a tu su podignuti i prvi kazino-hoteli 50-ih i 60-ih godina. Povratak u hotel javnim prijevozom. Slobodno popodne za individualne aktivnosti ili odlazak u jedan od dva Outlett centra, gdje čete imati mogučnost obaviti jako dobar shopping. Noćenje.

 

6. dan(25.11.2019.) LAS VEGAS – GRAND CANYON

Doručak.Fakultativni odlazak na cjelodnevni obilazak Grand Canyon-a. Vožnja prema kanjonu preko Hoover brane – najveće hidroelektrane i najveće betonske građevine na svijetu. Ulazak u indijanski rezervat, i zemlju Hualapai plemena. Po dolasku slijedi posjeta najvećoj atrakciji, Skywalk-u – posebno izgrađenom staklenom mostu iznad samog kanjona. Šetnja na 1.450 m iznad zemlje, uz lagani povjetarac, pruža fascinantan pogled i jedinstveni osjećaj kao da lebdite. Povratak u hotel. Noćenje.

Cijena izleta sa skywalkom je cca 200 USD. Bez Skywalka – cca 165 USD.

 

7. dan (26.11.2019.)  LAS VEGAS – MEXICO

Doručak. Odjava iz hotela i transfer na aerodrom, te let za Mexico city u 11:00. Po dolasku u Mexico city, transfer do hotela i prijava u isti. Kraći odmor, nakon ćega odlazimo u razgledanje grada. Vidjet ćemo glavni Trg Zocalo, Katedralu (najveću na kontinentu) i Predsjedničku palaču s muralima Diega Rivere, supruga poznate slikarice Fride Kahlo. Potom Templo Mayor – ruševine grada Azteka, najveću aveniju u Mexico Cityu – Paseo de la Reforma, Park Chapultepec i Nacionalni antropološki muzej. Nakon cjelodnevnog obilaska povratak u hotel. Noćenje. Fakultativno: Mogućnost ručka u restoranu Nacionalnog antropološkog muzeja ili odlazak na večeru u neki od tradicionalnih meksičkih restorana u blizini hotela (nije uključeno u cijenu). Noćenje.

 

8. dan(27.11.2019.) MEXICO CITY – TEOTIHUACAN – MEXICO CITY

Doručak. Odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u okolicu Mexico Citya. Na putu do lokaliteta Teotihuacan, obilazak Bazilike Gospe od Guadalupe – najznačajnijeg mjesta hodočašća cijele Latinske Amerika i centru katoličanstva ovog dijela svijeta. Dolazak do svjetski poznate arheološke zone – Teotihuacana, udaljenog oko 45 kilometara od glavnog grada Mexika. Razgled hrama La Ciudadela Quetzalcoatl, Avenije smrti, piramida Sunca i Mjeseca. Nakon ručka (uključen u cijenu) posjet tvornici proizvoda od lave i opsidijana (vrsta vulkanskog stakla), a prisustvovat ćemo i prezentaciji produkata od kaktusa. Slijedi povratak u Mexico City. Slobodno vrijeme i Noćenje.

 

Cijena izleta cca 45 USD

9. dan(28.11.2019.) MEXICO CITY  – CANCUN

Doručak i transfer na aerodrom, te let na relaciji Mexico City – Cancun. Po dolasku u Cancun, slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim plažama Cancuna. Povratak u hotel. Noćenje.

 

10. dan(29.11.2019.) CANCUN

Doručak, slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim plazama Cancuna ili fakultativni izlet do najpoznatijeg majanskog lokaliteta – Chichen Itza, gdje ćete vidjeti brojne znamenitosti: piramidu Kukulkan – jedno od novih sedam svjetskih čuda, Hram 1000 stupova, ceremonijalno igralište pelote (najveće na svijetu) i Opservatorij. Po završetku razgleda povratak prema popularnom ljetovalištu Cancun. (naknadno će biti ponudjen dodatni fakultativni izlet). Noćenje.

 

Cijena izleta cca 50 USD.

11. dan (30.11.2019) CANCUN – SAN JOSE – LA FORTUNA/ ARENAL

Doručak, odjava iz hotela i transfer prema aerodromu. Prijava na let za San Jose (Kostarika). Po dolasku, prijevoz do gradića La Fortuna u čijoj se blizini nalazi aktivni vulkan Arenal sa svojim čarobnim prirodnim izvorima. Smještaj u spa hotelu, okruženom tropskom šumom i s pogledom na vulkan i egzotični tropski vrt. Odlazak na kraći trekking u prašumu u sklopu hotelskog kompleksa. Očekuju vas nevjerojatni prizori. U večernjim satima ćemo fakultativno posjetiti luksuzne toplice Baldi i uživati u bazenima i u pogledu na tropski vrt. Povratak u hotel. Noćenje.

Ulaz i vecera cca 60 €.

 

12. dan (01.12.2019) LA FORTUNA/ARENAL – MONTEVERDE  – POZADINA VULKANA ARENAL

Dorucak. Oproštaj od La Fortune u ranim poslijepodnevnim satima i vožnja u Monteverde. Po dolasku u Monteverde, slijedi izlet u Rezervat Monteverde, koji je jedno od najpopularnijih odredišta Kostarike. Otići ćemo u park i uživati u njegovim ljepotama. Očekuju nas isprepletene staze, viseći mostovi u krošnjama drveća, brojne rijeke, slapovi i bogati biljni i životinjski svijet.  Povratak u hotel. Noćenje.

 

13. dan (02.12.2019) MONTEVERDE  – SAN JOSE

Doručak. Odjava iz hotela, te odlazak na plantažu kafe gdje ćemo imati priliku upoznati cijeli proces proizvodnje kafe, od usjeva do pripreme. Kostarika je inače zemlja u kojoj se proizvodi najkvalitetnija kafa – 100% arabica. Saznati ćete puno toga o zlatnom zrnu, kako nazivaju zrno kafe koje potječe s Kostarike i  uživati u jakom i ukusnom  okusu ovog napitka. Nastavak vožnje do San Josea  – Glavnog grada Kostarike. Grad je ustanovljen u 18 stoljeću, a sačuvane su brojne, zanimljive zgrade. Posjetite brojne muzeje, od kojih je najzanimljiviji Muzej prekolumbijske povijesti u kojem se čuvaju predmeti od zlata i srebra. Predlažemo obilazak šarolike tržnice i gradskog parka. Mogućnost odlaska na večeru i tradicionalnu predstavu (doplata – cijena će biti naknadno objavljena). Noćenje.

 

14. dan (03.12.2019) SAN JOSE – PANAMA

Doručak. Odjava iz hotela te transfer na aerodrom i let na relaciji San Jose – Panama city. Po slijetanju slijedi  transfer do hotela. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled grada. Razgled grada ćemo započeti u starom dijelu Casco Antiquo koji se nalazi na popisu UNESCO-ve kulturne baštine zbog izvanredne arhitekture. Odlazak do arhitektonskog čuda, Panamskog kanala koji povezuje Atlantski i Tihi ocean. Dug je 64,8 km. Konstrukcija kanala je predstavljala jedan od najvećih i najtežih projekata ikada. Prvi pokušaj konstruiranja kanala započeo je 1880. godine pod francuskim vodstvom, ali projekt su uspješno završile Sjedinjene Američke Države početkom 1990-ih. Povratak u hotel. Noćenje.

 

15. dan (04.12.2019) PANAMA – KARTAGENA

Doručak. Odjava iz hotela i slobdno vrijeme do polaska na aerodrom. Fakultativno će biti ponudjena vožnja Panamskim kanalom. Transfer na aerodrom u kasnim poslijepodnevnim satima i let za Kartagene. Po slijetanju u Kartagenu, transfer do Santa Marte. Santa Marta je turističko središte na karipskoj obali. Transfer do hotela, prijava u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

 

16. dan (05.12.2019) KARTAGENA

Doručak, nakon čega slijedi odlazak u razgledanje Kartagene. Kartagena je bez sumnje jedan od najljepših gradova Južne Amerike. 1533. godine osnovali su je Španjolci kao stratešku luku za izvoz srebra i uvoz robova. Luka, utvrde i povijesni centar Cartagene upisani su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine još 1984. godine kao “španjolski kolonijalni grad iz 16.-18. stoljeća koji je sačuvao najveći i najpotpuniji sustav utvrda u Novom Svijetu”. Obilazak ćemo započeti utvrdom San Felipe de Barajas, koja predstavlja najveći vojni objekt koji su izgradili Španjolci u svojim kolonijama. Nastavljamo do muzeja  Convento San Pedro Claver, nekoć Jezuitskog samostana u kojem je živio prvi svetac Novog Svijeta i borac za prava robova. Posjet povijesnom centru Cartagene gdje ćemo vidjeti trgove, crkve i najbitnije povijesne građevine, te čuti zanimljive priče i legende o piratima. Nakon obilaska grada, slobodno vrijeme za samostalno istraživanje. Transfer do hotela. Noćenje.

 

17. dan (06.12.2019) SANTA MARTA – TAYRONA

Nakon doručka predlažemo (fakultativno) obilazak najljepšeg nacionalnog parka u Kolumbiji, park Tayrona. Park je poznat po nestvarno lijepim bijelim plažama, tirkiznom moru i tropskim šumama. Obilazak nacionalnog parka pješice, te šetnja kroz tropske šume do najatraktivnijih plaža. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

 

18. dan (07.12.2019) KARTAGENA – BOGOTA

Doručak. Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Let na relaciji Kartagena Bogota. Po slijetanju u Bogotu transfer do hotela (prijava u hotel moguća je u poslijepodnevnim satima). Nakon kraćeg odmora predlažemo razgled (fakultativno) Bogote u pratnji lokalnog vodiča. Obilazak započinjemo panoramskim pogledom s planine Montserrat, te nastavljamo šetnjom kroz Calendariju, povijesno središte Bogote gdje su se smjestili brojni muzeji i znamenitosti u prekrasnim kolonijalnim zgradama. Nakon ručka posjetit ćemo sjeverni dio Bogote. Povratak u hotel. Noćenje

 

19. i 20. dan (08.12. i 09.12.2019) BOGOTA – SARAJEVO

Doručak, odjava iz hotela i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Let na relaciji Bogota – Sarajevo sa presjedanjem u nekom od Evropskih gradova. Planirani dolazak u Sarajevo je 09.12. u popodnevnim satima.

CIJENA: 3499 € ili 6839 KM, za prvih 10 rezervacija ili za rezervacije do 31.07.2019. godine. Cijena kasnije za ostale rezervacije 3699 € ili 7235 KM

 

U cijenu je uključeno:

· Avio karte sa pripadajucim taksama prema itinereru putovanje

· Smještaj u  hotelima 3* prema programu putovanja, na bazi BB osim u Las Vegasu gdje je bez dorucka (2 noćenja u New Yorku, 3 noćenja u Las Vegasu bez dorucka, 2 noćenja u Mexico city, 2 nocenja u Cancunu ili Santa Clari, 1 nocenje u Arenalu, 1 nocenje u Monteverde, 1 nocenje u San Joseu, 2 nocenja u Panama city, 3 nocenja u Santa Marti I 1 nocenje u Bogoti)

· Izleti koji su naznaceni u programu, a gdje nije naglaseno da su fakultativni.

· Usluge organizacije putovanja i vođa puta (minimalan broj putnika za ovo putovanje je 10)

 

U cijenu nije uključeno:

· Individualni troškovi

· Resort fee u Las Vegasu- cca 280 KM po osobi (placa se na recepciji hotela. Moguce placanje boravisnih taksi i u istalim gradovima. Iskljucivo placanje na recepciji, prilikom prijave u hotel.

· PZO

· fakultativne izlete: tacne cijene ce biti naknadno objavljene. Okvirne su date u programu putivanja.

· Vize – Svaki putnik predaje dokumentaciju za vizu individualno te snosi troškove iste. Agencija priprema dokumentaciju potrebnu za vize. Cijena vize cca 150 USD. Sa USA vizom je moguce uci u Maxico i Costariku. Za Panamu i Kolumbiju, putnicima sa BH pasosom, nisu potrebne vize

· Doplata za jednokrevetnu sobu – na upit

 

*** Svaka osoba treba individualno aplicirati za vizu. Agencija ce pripremiti dokumentaciju, koja je potrebna od strane agencije. Prilikom rezervacije aranžmana, agencija ce se pobrinuti da u roku od 7 radnih dana dostavi dokumentaciju potrebnu za vizu, kao i spisak preostale dokumentacije, koju sam putnik treba da obezbjedi.

 

**** Agencija moze pomoci  u apliciranju za vizu, besplatno, nakon uplate avansa.

 

Uplate:

1. Prilikom rezervacije do 60 dana prije polaska uplata 500 KM

2. 60 dana prije polaska treba biti izmireno 50% iznosa putovanja

3. 31 dana prije polaska treba biti izmiren cjelokupni iznos.

 

U slučaju da putnik ne izmiri uplate u gore navedenim terminima smatra se da je odustao od putovanja i za nejga se primjenjuju uslovi otkaza od strane putnika kako slijedi:

 

Otkazi od strane putnika:

1. u slučaju otkaza do 60 dana prije puta agencija zadrzava  600 KM

2. U slučaju otkaza od 60 do 31 dan prije puta agencija zadrzava 50% iznosa aranžmana.

3. u slučaju otkaza do 30 dana prije puta agencija zadrzava 100% iznosa aranžmana.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je M-97 doo Sarajevo
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIIMA PUTOVANJA M-97 doo Sarajevo
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti tačno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštovati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, M-97 doo Sarajevo, nema uticaja na raspored putnika po sobama u hotelima. Hoteli vrse raspored putnika. Soba koju vidite na slici na internet ili nekoj drugoj publikaciji, ne mora da odgovara sobi koju će putnici dobiti.
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitetu usluge u okviru smještajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to ovisi isključivo o smještajnom objektu
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima


ZA PUTOVANJE VRIJEDE OPSTI USLOVI PUTOVANJA, PUTNICKE AGENCIJE M97 DOO SARAJEVO

 

Sjeverna Amerika je treći kontinent po veličini. Najveća država u Sjevernoj Americi je Kanada, od 9,976.140 km2 površine, Kanada je ujedno i druga država po veličini u svijetu, a najmanja joj je država Grenada. Ona pripada Karipskim otocima, a površina joj iznosi 340 km2. Geološki najstariji dio Sjeverne Amerike je Kanadski štit. Sjeverna Amerika obuhvaća sjeverni dio zemljane mase poznate po nazivima Novi Svijet, Zapadna Hemisfera ili Amerike. Jedina kopnena točka dodira između Sjeverne i Južne Amerike i mjesto gdje prestaje Sjeverna, a počinje Južna Amerika je Panamska prevlaka kroz koju je prokopan Panamski kanal (prema nekim izvorima mjesto gdje završava Sjeverna Amerika i počinje Južna je prevlaka Tehuantepec u Meksiku).

Potrebni dokumenti za vizu

Ø  Fotografija za pasos –  (45mm x 35mm) – bijela podloga – skenirana

Ø  Skeniran pasos – stranica sa fotografijom I ostalim podacima

Ø  Skenirana licna karta

Ø  Dokaz o ranijim putovanjima (skenirane vize, stranice sa pecatima…, avio karte…)

Ø  Izvod sa banke, kojim dokazujete da posjedujete sredstva potrebna za putovanje u Australiju

Ø  Potvrda o zaposlenju, penziji, studiju….

Agencija posreduje u izdavanju viza.

· Vize – Svaki putnik predaje dokumentaciju za vizu individualno te snosi troškove iste. Agencija priprema dokumentaciju potrebnu za vize. Cijena vize cca 150 USD. Sa USA vizom je moguce uci u Maxico i Costariku. Za Panamu i Kolumbiju, putnicima sa BH pasosom, nisu potrebne vize

· Doplata za jednokrevetnu sobu – na upit

*** Svaka osoba treba individualno aplicirati za vizu. Agencija ce pripremiti dokumentaciju, koja je potrebna od strane agencije. Prilikom rezervacije aranžmana, agencija ce se pobrinuti da u roku od 7 radnih dana dostavi dokumentaciju potrebnu za vizu, kao i spisak preostale dokumentacije, koju sam putnik treba da obezbjedi.

 

**** Agencija moze pomoci  u apliciranju za vizu, besplatno, nakon uplate avansa.