M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

- AZERBEJDŽAN - BAKU -

- ZEMLJA VATRE -

23.01.-28.01.2020. -AVIONOM IZ SARAJEVA-

Azerbajdžan – zemlju čije je ime teško izgovoriti, zemlju za koju smo čuli barem desetak puta pitanje: A šta ćemo tamo? Al ono što mnogi ljudi ne znaju, to je zemlja vatre, zemlja šafrana, bogate kulture, prekrasne prirode i ljubaznih ljudi.

Baku je zadivljujući grad. U njemu je sve jedinstveno: priroda i kultura, historija, običaji i tradicija, arhitektura i spomeničko nasljedje. Zaista, do današnjeg dana, na teritoriji savremene države, žive plemena poklonika vatre a o tome svjedoče i mnogobrojni sačuvani crteži na kamenu, statue božanstava i drevni hramovi. Oduvijek je bio poznat po svojim tepisima, zaratustrijanskim hramovima, crnom čaju i izvanrednim konjanicima. I danas je teško reći šta je Baku: Evropa ili Azija? Kultura je bliska Turskoj a u svemu ostalom se osjeća uticaj Persije i Rusije

Program putovanja:

1 dan. 23.01. Sarajevo – Istanbul

Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu u 14:00. Check inn i pasoška kontrola, te let na relaciji Sarajevo – Istanbul u 16:00, avio kompanijom Pegasus. Planirano slijetanje u Istanbul je u 19:45, nakon čega slijedi transfer do hotela, smještaj u isti i noćenje.

 1. dan 24.01. Istanbul – Baku

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku slijedi prijava na let Istanbul – Baku u 10:40. Planirano slijetanje u Baku je u 14:30 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijede carinske i pasoške kontrole, transfer do hotela i smještaj u isti. Nakon kračeg odmora slijedi zajednička posjeta Heydar Aliyev kulturno-umjetničkog centra koji se sastoji od vanjskog i unutrašnjeg dijela i predstavlja simbol Bakua ali i Azerbejdžana. Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, Azerbejdžan je uložio ogromna sredstva u modernizaciju infrastrukture Bakua,  te fluidnost u arhitekturi nije nova pojava u ovom gradu. Centar „Hajdar Alijev“ (Heydar Aliyev) je dizajniran kao glavni objekat za kulturna dešavanja i niz događaja posvećenih kolektivnim proslavama i predstavlja odstupanje od nasljedstva konvencijalne sovijetske arhitekture. Ovaj objekat ujedno je i simbol Azerbejdžanske budućnosti i modernizacije nacionalne kulture. Njegov talasast oblik i fasada sa naborima imaju za cilj maksimalnu funkcionalnost objekta, ali su i svojevrstan poziv posjetiocima da se upute ka unutrašnjosti. Moguća je posjeta muzeju uz individulanu doplatu za ulaznicu. Zajednički odlazak na veceru a nakon toga slijedi povratak u hotel.

 1. dan 25.01. Baku – Absheron poluostrvo

Doručak, slobodno vrijeme ili opcija  cjelodnevni fakultativni izlet Absheron poluostrvo i Baku: Prva stanica je Ateshgah –  hram vatre vjernika nalazi u selu Suraxani. Zoroastrijanci iz Indije putovali su hiljade kilometara da Ateshgah da bi se klanjali vatri koja dolazi iz zemlje. Naš izlet nastavljamo prema Gala muzejskom kompleksu, gdje možete otkriti arheoloških artefakata i istražiti elemente tradicionalnog životnog stila,Vrhunac ovog izleta će biti posjeta Yanar Dag planini gdje možete vidjeti sagorjevanje prirodnog plina, što se ovdje dešava već nekoliko hiljada godina.  Povratak u Baku gdje nastavljamo sa panoramskim i pješačkim razgledom grada. U medjuvremenu ćemo napraviti pauzu za ručak. Razgled Bakua, obuhvata odlazak na vidikovac i posjetu Sehidskom mezarju, te odlazak do starog dijela grada poznatog pod imenom Icheri Sherer. Posjetit ćemo  Širvanšahovu palaču iz 15. stoljeća te Toranj djeva iz 12. stoljeća. Čaj u Buhara karavansaraju. Nastavak razgleda uz šetnju po centru grada, posjet Istorijskom muzeju koji je smješten u prostorijama nekadašnje rezidencije azerskog bogatog naftaša i velikog filantropa Haji Zeynal-Abdin Tagijeva koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Po završetku razgleda, slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan 26.01. Baku – Ghobustan – Blatni vulkani – Baku

Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na cjelodnevni fakultativni izlet u 65 kilometara udaljen

Ghobustan, mjesto koje je muzej na otvorenom, a ujedno se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske  baštine. Lokaliet je poznat po oslikanim stijenama (preko 6 tisuća petroglifa) nastalim u razdoblju od Kamenog doba pa do kraja Srednjeg vijeka. Gobustan je poznat i po blatnim vulkanima kojih je na ovom području oko 400 što predstavlja polovicu ukupnog broja takvih vulkana u svijetu. Povratak prema Bakuu i ručak uz obalu Kaspijskog jezera (ručak nije uključen u cijenu). Usputno zaustavljanje i posjet džamiji Bibi-Heybat te starom naftnom polju. Povratak u hotel. Noćenje

 1. dan 27.01 Baku.

Doručak, slobodno vrijeme za samostalno istraživanje ovog prelijepog, prostranog i jako čistog grada. Prošetajte se Nizami ulicom, Bulevarom, obavite Shopping, ručak. Naš je prijedlog posjeta sjajnom Muzeju Tepiha. Azeri prave jako dobre i kvalitetne tepihe. Najbolje na svijetu kažu. Od najjednostavnijih – palasa, da najkomplikovanijih tepiha – halča, mnogi dolaze ovdje u šoping upravo radi njih. Historijski podaci kažu da se ovdje ovaj zanat praktikuje još od IX vijeka p.n.e, a danas je zemlja poznata kako po tepisima bez vlakna (palas, ćilima, sumah, zili, šade i verni), tako i po 600 vrsta vlaknastih tepiha, koja su izrađivali majstori iz Gube, Širvana, Ganđa, Nagorno-Karabaha, Šuše, Tabriza i Ardabila.Samostalni povratak u hotel i noćenje.

 1. dan 28.01. Baku – Istanbul – Sarajevo

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Check inn na let za Istanbul, slijedi zajednički odlazak do nekog od shopping centara u blizini aerodroma. Slobodno vrijeme. Povratak na aerodrom u 13:30. Po dolasku na aerodrom, slijedi check inn na let za Sarajevo. Let za Sarajevo u 15:20. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 15:25 po lokalnom vremenu.

CIJENA: 799 KM za prvih 5 rezervacija ili najkasnije do 31.08.2019

CIJENA : 949 KM za rezerevacije do 15.10.2019.

CIJENA : 1099 KM ZA OSTALE REZERVACIJE

 

Kalkulacija rađena na bazi minimalno 15 uplata. 

Cijena uključuje:

 • avio karte prema itinereru putovanja sa uključenim taksama
 • Transferi od aerodroma do hotela i nazad
 • hotelski smjestaj u Istanbulu – 1 nocenje sa doručkom u polasku
 • hotelski smještaj u Baku u hotelu sa 4* na bazi 4 nocenja sa doručkom
 • Ručna prtljaga do 10 kg
 • pratioc putovanja – minimalno 15 prijava
 • organizacija putovanja

Cijena ne uključuje:

 • PZO 12 KM a osobe do 60 godina, a 24 KM za osobe preko 60 godina
 • Fakultativni izleti – cijena ce biti naknadno objavljena
 • Viza za Azerbejđan – 30 € – posreduje agencija
 • Individualne troškove
 • ručkovi i obroci u toku izleta.
 • napojnice vozačima i vodiću
 • doplata za 1/1 sobu – na upit
 • dodatna torba do 20 kg – na upit
ZA PUTOVANJE VRIJEDE OPSTI USLOVI PUTOVANJA PUTNIČKE AGENCIJE M 97 DOO SARAJEVO

 

Informacije o Azerbejdžanu i Baku:

 

Glavni grad: Baku.

Ukupni broj stanovnika (prema procjeni iz 2015): 9,574,000.

Službeni jezik: azerski. Član je turkijske jezičke skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski).
Religija: islam (96 %).

Etničke grupe: Azeri (95%), Rusi, Ermeni (Gorski Karabah).

Klima: suptropska u niziji, umjereno kontinentalna i planinska na Kavkazu.
Veći gradovi: Ganja (278.000), Sumgait (231.000).

Administrativna podjela: Azerbajdžan podijeljen na 66 okruga (rayon) i 11 gradova (şəhər)

Nacionalni praznik: Dan neovisnosti, 28. svibnja (1918).

Valuta: manat = 100 gopika.

Međunarodni pozivni broj: ++ 994.

Vremenska zona: zimi +3GMT, ljeti +4GMT.

Međunarodni aerodrom: Međunarodna zračna luka Hejdar Alijev, Baku.

Baku je najveći i glavni grad Azerbajdžana, smješten na južnoj obali poluotoka. Grad se sastoji od dva dijela – starog (unutrašnjeg) dijela i centra. Krajem 19. stoljeća, proizvodio je više od polovine svjetske nafte pa je Baku bio prava multietnička sredina. Očaravajuće vile izgrađene su cijelom dužinom plaže, pa je Baku zbog toga prozvan “malim Parizom”. 

Kulturno nasljeđe Azerbajdžana je zastupljeno u 150 muzeja i galerija u Republici. Među njima su Muzej povijesti Azerbajdžana, Državni muzej, Muzej umjetnosti, Muzej tepiha i dekorativne primijenjene umjetnosti, Muzej Azerbajdžanske književnosti. Knjige su zastupljene u 4.650 javnih knjižnica. Grad posjeduje i muzej minijaturnih knjiga, što je jedna od zanimljivijih stvari koje možete vidjeti.
Ako volite kavijar, na spomen Kaspijskog mora će vam zasjati oči. Azerbajdžan je pun kavijara. Kušajte srednjoistočnu gastronomiju u restoranima i specijaliteti bliži tuskoj kuhinji. Baku je prepun noćnih barova, restorana i klubova.   
Suvremeni trend unio je u grad i moderne butike, ekskluzivne prodavaonice, nebodere, ali i mnogobrojne parkove i zelene oaze. Baku je destinacija i pravo mjesto za upoznavanje različitosti svjetskih kultura.