ISTANBUL

avionom iz sarajeva

26.10.2019. – 29.10.2019.

Provedite kratki predah u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga. ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj istoka i zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

Program putovanja:

  1. Dan (26.10.2019. ) Sarajevo – Istanbul

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 10:30. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 12:30. Dolazak u Istanbul, na aerodrom Sabiha Gocen, u 15:20 po lokalnom vremenu. Transfer do hotela, smještaj u isti. Slobodno vrijeme do 17:30 kada je polazak na fakultativni izlet – Marmaray, Azijski dio Istanbula, Uskudar, Taksim trg, Istiklal ulica prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo.  Povratak u hotel. Noćenje.Noćenje.

  1. Dan (27.10.2019.) Istanbul

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska izlet Sultanahmet (fakultativno) – Šetnja starim dijelom Istanbula, gdje ćete moći vidjeti Hipodrom, njemačku fontanu, Plavu dzamiju, Aya Sofiju a nakon toga posjeta Topkapi palati… Slobodno vrijeme.. Zatim poslijepodne opet slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Krstarenje Bosforom. Krstarenje Bosforom je sigurno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može vidjeti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli pejške ili prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvijek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedeli na vremenu, pogotovo ako ste u gradu, u periodu između maja i oktobra, jer će iskustvo biti nezaboravno. Povratak u hotel. Noćenje.

  1. Dan (28.10.2019.) Istanbul

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Dan muzeja. Za vrijeme ovog izleta posjetit cemo neke od najznacajnih istanbulskih muzeja: Dolmabahce palata, Muzej Panorama 1453 i Cisterna Bazilika. Dolmabahče palača sagradjena je  u periodu između 1856. do 1922, ne potpuno u kontinuitetu, ali većim dijelom vremena, bila je administrativni centar Osmanskog carstva. Poslije posjete Dolmabahče Palači slijedi nastavak izleta posjetom Muzeju Panorama 1453 je mjesto gdje možete doživiti 1453. Godinu, kada je Sultan Mehmed Fatih, sa svojim trupama uspio da uđe u Konstantinopolj. Mjesto koje ce Vas  vjerovatno najviše oduševiti u Istanbulu i koje je definitivno morate vijdeti je Cisterna Bazilika. Džinovski podzemni hodnik, podržan sa 336 stubova u 12 redova, nekada je služio kao spremnik vode Vizantijskih careva.

Sam projekat, započet je na ideju Konstantina Velikoga, da bi bio završen od cara Justinijana u 6.vijeku, te je u svom apsolutno autentičnom obliku sačuvan do danas. Nakon posjete muzejima, slijedi slobodno vrijeme za uzivanje i kupovinu.

  1. Dan (29.10.2019.) Istanbul – Sarajevo

Doručak. Slobodno vrijeme do 12:00 kada je odjava iz hotelskih soba i transfer do aerodroma. Let na relaciji Istanbul – Sarajevo je u 15:25. Planiran dolazak u Sarajevo je u 15:25.

*** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

 

*** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

CIJENA: 549 KM za rezervacije do 01.10.2019.

Standardna cijena 599 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·         Avio karta na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (ekonomska klasa  – Pegasus Airlines) – 20 kg + 8 kg ručne prtljage

·         3 noćenja sa doručkom  u hotelu Klas 4* ili slican u Istanbulu 1/2 i 1/3 sobama

·         Transfer od aerodroma do hotela i nazad

·         Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja – minimalno 15 prijava

·         Troškove organizacije i rezervacije

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·         Fakultativni izleti i ulaznice u Istanbulu

·         Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)  – 165 KM

·         Putničko zdravstveno osiguranje 12 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 24 KM.

 

Fakultativni Izleti:

·         Stari grad sa ulaznicom u Topkapi palaču – 25€

·         Krstarenje Bosforom – 25€

·         Marmaray, Uskudar, Taksim i Istliqlal ulica – 15€

·         Bursa – 45 € – minimalno 15 prijava

·         Dan Muzeja: Dolamahce (bez posjete haremu), Muzej Panorama 1453 i Cisterna Basilika – 25 € (za izlet se koristi gradski prevoz)

 

NAPOMENE:           

     Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

     Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

·      Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.

·      Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.

·      Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika

     M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.

·      Fakultativni izleti se moraju rezervisati minimalno 2 sedmice prije puta, kako bi na vrijeme rezervisali ulaznice i odgovarajuća transportna sredstva.

·      Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

·      Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika.54

 

KORISNE INFORMACIJE:

TURSKA

Geografski položaj: Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s GruzijomArmenijomAzerbajdžanomIranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s GrčkomBugarskomSredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, te Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli.

Površina: 780.580 km2

Broj stanovnika: oko 80.745.020

Glavni grad: Ankara

Jezik: turski jezik

Religija: Islam

Vremenska razlika: UTC +2

Novčana jedinica: turska lira

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +90

Klima: Klima je uglavnom suptropska; u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna.