ISTANBUL I IZMIR

NOVA GODINA

28.12.2019.-03.01.2020.

Provedite kratki predah u gradu koji spaja Evropu i Aziju!!

 Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu te osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga. ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta i okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj istoka i zapad samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

Izmir je poznata turistička destinacija na obali Egejskog mora, „biser na zapadu Turske“, moderna metropola s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom. Grčki „otac povijest“ Herodot nekoć ga je opisao kao „grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji“.

 

Program putovanja:

 Provedite kratki predah u gradu koji spaja Evropu i Aziju!! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga. ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj istoka i zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

Izmir je poznata turistička destinacija na obali Egejskog mora, „biser na zapadu Turske“, moderna metropola s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom. Grčki „otac povijest“ Herodot nekoć ga je opisao kao „grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji“.

 

Program putovanja:

1. Dan (28.12.2019.) Sarajevo – Istanbul

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 14:00. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 16:00. Dolazak u Istanbul, na aerodrom Sabiha Gocen, u 19:50 po lokalnom vremenu. Transfer do hotela, smještaj u isti. Slobodno večer. Noćenje.

 

2. Dan (29.12.2019.) Istanbul

Doručak. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska izlet Sultanahmet (fakultativno) – Šetnja starim dijelom Istanbula, gdje ćete moći vidjeti Hipodrom, njemačku fontanu, Plavu džamiju, Aya Sofiju a nakon toga posjeta Topkapi palati… Slobodno vrijeme.. Zatim poslijepodne opet slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Krstarenje Bosforom. Krstarenje Bosforom je sigurno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može vidjeti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli pješke/prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvijek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedili na vremenu, pogotovo ako ste u gradu u periodu između maja i oktobra, jer će iskustvo biti nezaboravno. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. Dan (30.12.2019.) Istanbul – Izmir

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Dan Muzeja u Istanbulu. Za vrijeme ovog izleta posjetit ćemo neke od najznačajnih istanbulskih muzeja:  Dolmabahče palata, Muzej Panorama 1453 i Cisterna Bazilika. Dolmabahče palača sagrađena je u periodu između 1856. do 1922, ne potpuno u kontinuitetu, ali većim dijelom vremena, bila je administrativni centar Osmanskog carstva. Poslije posjete Dolmabahče Palači slijedi nastavak izleta posjetom Muzeju Panorama 1453. Muzej je mjesto gdje možete doživiti 1453. godinu, kada je Sultan Mehmed Fatih, sa svojim trupama uspio da uđe u Konstantinopolj. Mjesto koje će Vas  vjerovatno najviše oduševiti u Istanbulu i koje definitivno morate vidjeti je Cisterna Bazilika. Džinovski podzemni hodnik, podržan sa 336 stubova u 12 redova, nekada je služio kao spremnik vode Vizantijskih careva. Sam projekat započet je na ideju Konstantina Velikoga, da bi bio završen od strane cara Justinijana u 6. vijeku, te je u svom apsolutno autentičnom obliku sačuvan do dan danas. Nakon posjete muzejima slijedi ponovno okupljanje grupe i transfer na aerodrom. Po dolasku slijedi prijava na let Istanbul – Izmir u 22:40. Planirano slijetanje u Izmir je u 23:50. Nakon slijetanja slijedi transfer prema hotelu, prijava u hotel. Noćenje.

 

4. Dan (31.12.2019.) Izmir

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Izmira: Prema odabiru svjetske turističke organizacije, jedan od deset najljepših i najlagodnijih gradova za život  nalazi se u Turskoj. Riječ je o prekrasnom Izmiru koji se smjestio na zapadnom dijelu Turske, odnosno istočnom Sredozemlju. Za vrijeme izleta posjetit ćete između ostalog: Trg Konak, Šetnja Kordonom, Agoru, Muzej povijesti i umjetnosti Izmir. Ponovno okupljanje grupe i povratak u hotel. Opcija zajedničkog odlaska na doček nove godine. 

SRETNA NOVA GODINA

 

5. Dan (01.01.2020.) IZMIR

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Predlažemo Vam da idite u kupovinu na Kemeraltı tržnicu, gledajte pogled na Asansör. Pored toga, postoje brojne kulturne ustanove – muzeji, opera i balet, izmirski simfonijski orkestar, mnogo umjetničkih galerija, a posebno zanimljivo što pored džamija, možete vidjeti i crkve, sinagoge, zatim arheološka nalazišta…ili jednostavno uživajte u prekrasnim promenadama duž morke obale.

 

6. Dan (02.01.2020.) Izmir – Efes

Nakon doručka, slijedi slobodno vrijeme ili odlazak na fakultativno razgledavanje Efesa, antičke metropole i jednog od najbolje očuvanih arheoloških lokaliteta na svijetu. Obilazak: Celsusova knjižnica; Hadrijanov hram; Agora; grčko-rimski amfiteatar; bazilika sv. Ivana; ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji Artemidi, jedno od sedam svjetskih čuda Staroga vijeka.  Posjeta i obližnjem „Brdu slavuja“, na kojem se nalazi kuća Svete Marije (Hazreti Merjem) – mjesto za koje se smatra da je provela svoje posljednje dane života. Povratak u hotel i noćenje.

 

7. Dan (03.01.2020.) Izmir – Istanbul – Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer do aerodroma. Let na relaciji Izmir – Istanbul je u 11:05. Planirano slijetanje u Istanbul je u 12:10 nakon čega slijedi prijava na let za Sarajevo u 15:20. Planiran dolazak u Sarajevo je u 15:20 po lokalnom vremenu ( – 2h u odnosu na Istanbul).

*** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

CIJENA: 899 KM za rezervacije do 30.09.2019.

Cijena kasnije: 999KM

 

**

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·        Avio karta prema programu putovanja (ekonomska klasa) – 20 kg + 8 kg ručne prtljage

·       2 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Istanbulu 1/2 i 1/3 sobama –

·        3 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Izmiru 1/2 i 1/3 sobama –

·        Transferi od aerodroma do hotela i nazad / prema programu putovanja

·        Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja – minimalno 15 prijava

·         Troškove organizacije i rezervacije

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·        Fakultativni izleti i ulaznice u Istanbulu i Izmiru

·        Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)  – na upit

·       Putnicko zdravstveno osiguranje 14 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 28 KM.

 

 

* SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***