ALBEROBELLO M97 TOURS

JUZNA ITALIJA - APULJA I KALABRIJA

27.04. - 03.05.2020.

KALABRIJA – Na dnu talijanske čizme leži pokrajina bogate starogrčke istorije, okružena morima »tirenskim i jonskim«, neobićnih stijena i malih, gotovo čarobnih uvala. Kalabrija je nebrušeni dijamant kojega sve češće otkrivaju današnji turisti. Oduševljeni netaknutom prirodom, čistim, toplim morem, večernjim šetnjama kamenim ulicama, kuhinjom, uživanjem u legendarnom sladoledu Tartuffo i ljubaznim domaćinima, koji brzo otkrivaju da je život na ovom dijelu neba jednostavno lijep!

APULJANa “peti slavne čizme” krije se iznimno slikovita, neotkrivena i šarmantna regija Apulija. Obilje kulturnih spomenika od praistorije do baroka samo su jedan razlog za posjetu. Naići ćete na razne prirodne ljepote: od veličanstvenih špilja do dramatičnih klifova i mirnih maslinika. Gastronimoja je izvrsna, a tradicija nekih prošlih vremena još uvijek živa. Predlažemo da se spakirate i krenete ka nezaboravnoj pustolovini!!

POROGRAM PUTOVANJA

1.DAN 27.04.2020. SARAJEVO-DRAČ

Polazak u ranim jutarnjim satima. Putovanje prema Albaniji uz usputne pauze. Po dolasku u Drač, slijedi kraći razgled grada (Rimski amfiteatar, Vizantijski market, ostaci vizantijskih zidina…). Slobodno vrijeme do 19.30h. Odlazak do luke grada i po obavljanju formalnosti prijave putnika, ukrcavanje na TRAJEKT. Smještaj u kabine. Noćna plovidba Jadranskim morem prema Bariju.

2.DAN 28.04.2020. BARI – MATRA – TROPEA 

Uplovljavanje u luku Bari u jutarnjim satima (oko 8 h). Slijedi iskrcavanje sa feribota i odlazak u obilazak starog grada, bazilike Sv. Nikole…. Nastavak voznje prema Materi. Specifičan je izgled starog dijela grada Sassi di Matera (kamenje Matere) koji je u potpunosti izdubljen u stijenama i koji se nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine. Matera smatra najstarijim ljudskim staništem u Italiji u kontinuitetu. U tom dijelu grada od davnina postoji običaj da se nastanbe dube u mekim gipsanim stijenama, ostavljajući samo jedan otvor za vrata. Grad odiše specifičnom svježinom i vedrim, toplim bojama … Slobodno vrijeme i nastavak voznje prema Tropei (cca 350 km  – 4h voznje), sa usputnim pauzama. Po dolasku u Tropeu, smjestaj u hotel i nocenje.

3.DAN 29.04.2020. TROPEA

Doručak. Predlazemo zajednicku setju i upoznavanje ovog gradaTropea je primorski gradić smješten u očaravajućoj Kalabriji, na samom jugu Italije. Ovaj dIo obale Tirenskog mora se zove i Kosta delji Dei, odnosno „Obala bogova“ i to s razlogom – ovo je i zvanično jedna od najpoželjnijih destinacija za ljetovanje u Italiji. Obala je brdovita i puna sunčanih plaža, a na njoj se nalazi niz manjih hotela i kampova. Tropea je jedan od najposećenijih gradića u Kalabriji, a istorijski centar se nalazi na liticama iznad mora.

Slobodno vrijeme.

4.DAN 30.04.2020. TROPEA –  CATANZARO – PIZZO – TROPEA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Catanzaro (cca. 100 km u jednom smijeru) . Primorski grad Catanzaro danas je glavni grad Kalabrije. Prepun je plaža i zanimljivih lokaliteta, kao što su Morandijev most (Ponte Bisantis, jedan od najviših mostova u Europi), trg Piazza Grimaldimunicipij Borgija itd.  Slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme povratak prema Tropeu. Zaustavit ćemo se u gradu Pizzo, koji se smatra jednim od najromantičnijih i najslikovitijih dijelova Kalabrije. Grad se posljednjih godina razvio u pravi magnet za turiste, posebice zbog svoje jednostavnosti i kompaktnosti. Posebnu draž daju mu dvorac Murat, koji se uzdiže visoko na hridi iznad mora, stara gradska jezgra s glavnim gradskim trgom Piazza della Republica i crkve u špilji Piedigrotta. Posebnost grada je tartuffo. Riječ je o sladoledu punjenom tekućom čokoladom i posutom kakaom u prahu koji izgledom podsjeća na tartufe. Povratak u Tropeu. Slobodno vrijeme i nocenje.

5.DAN 01.05.2020. TROPEA – REGGIO CALABRIA – SCILLA – TROPEA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Reggio Calabria i Scilla.  Uživajte u predivnom jednodnevnom izletu uz iskonsku Obalu bogova – Costa degli Dei – do južnog vrha talijanske čizme. Otkrijte nekadasnji glavni grad pokrajine Calabria s pogledom na sunčano ostrvo Siciliju i u poslijepodnevnim satima posjetite ribarsko selo Scilla. Obilazak ce,mo zapoceti u centru najvećeg grada Kalabrije – Reggio di Calabria – rodnog mjesta Giannija Versacea. Ruta vas vodi između umjetnosti, kulture i kupovine; stopama Rimljana i Bizantinaca kroz nekadašnju grčku regiju. Osim brojnih butika i prodavnica, možete se diviti i novouređenom Nacionalnom muzeju. Ovde ćete pronaći i dva poznata bronzana Riacea. Prošećite slikovitom rivom i uživajte u pogledu na Siciliju i Eolska ostrva. Ukoliko bude vedar i suncan dan moći ćete vidjeti i Etnu. Poslijepodne ćete posjetiti ribarsko selo Scilla. Prema legendi, ovde se Odisej borio protiv čudovišta Scylla, a očarana princeza još uvek živi ispod tvrđave. Mala Venecija Kalabrije očarat će vas dok šetate starom ribarskom četvrti Chianalea. Divite se malim ribarskim čamcima koji stoje ispred svake kuće umjesto automobila, i saznajte više o ribama sabljarkama koje se love od Maja do Augusta. Uživajte u ukusnom sladoledu na jednoj od atraktivnih terasa sa koje se možete diviti predivnom pogledu. U vecernjim satima povratak u hotel i nocenje.

6.DAN 02.05.2020. TROPEA – ALBEROBELLO – BARI – DRAČ

Doručak, odjava iz hotela, te povratak prema Bariju. Nasa slijedeca tačka obilaska će biti čudesni gradic Alberobelloo, koji se nalazi u regiji Apulja. Alberobello je grad koji predstavlja sinonim turizma Apulije. Najveća atrakcija ovog mjestašca su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“. Preko hiljadu ovakvih neobičnih kućica načičkano je u Alberobelu, pa čak je i crkva Sv. Antonija u formi trulija. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnom ambijentu. Odlazak u Locorotondo – zeleni prostrani krajolik prožet trulli kućicama sa bijelim krovom. To je službeno jedno od „Borghi più belli d’Italia“ , najljepših sela u Italiji. Gradić je poznat i po proizvodnji vina, ugodno mjestašce za provesti sat-dva lutanja, fotografiranja i sjedenja u kafeima. U dogovoreno vrijeme, nastavljamo voznju prema Bariju.  U 19.30 odlazak u luku i obavljanje carinskih formalnosti. Ukrcavanje na feribot. Smještaj u kabine. Noćna plovidba do Drača.

7.DAN 03.05.2020. DRAČ – SARAJEVO

Uplovljavanje u luku Drač u jutarnjim satima. Iskrcavanje sa broda, te nastavak voznje prema Sarajevu. Zadržavanje u Skadru cca 1,5 sat.  Dolazak u Sarajevo u večernjim satima.

CIJENA – 799 KM za rane rezervacije do 29.02.020.

STANDARDNA CIJENA – 899 KM

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJE EU***

 

U cijenu je uključeno:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom prema programu putovanja.
 • Prevoz Trajektom na relaciji Drač – Bari Drač – palubno sjedište – Moguca doplata za kabinu.
 • Smještaj u hotelu sa 3 * u tropei ili okolini – 4 noćenja sa doručkom
 • Pratilac grupe i kompletna organizacija putovanja – minimlano 25 prijava

 

U cijenu nije uključeno:

 

·  Individualni troškovi

·

 • PZO 14 KM (28 KM za osobe u dobi 60-75 godina)
 • Obaveznu boravišnu taksu, plaća se na recepciji hotela
 • Fakultativne izlete
 • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 100,00 KM (posebna sjedista nije moguce rezervisati)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 280 KM

 NAPOMENA:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.
 • Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.
 • Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika
 • M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.
 • Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika.

ZA PUTOVANJE VRIJEDE OPSTI USLOVI PUTOVANJA, PUTNICKE AGENCIJE M97 DOO SARAJEVO.