MAROKO M97 TOURS
PUTOVANJE U MAROKO
PUTOVANJE U MAROKO - M97 TOURS

MAROKO

-AVIONOM IZ SARAJEVA-

USKORO NOVI DATUM PUTOVANJA!!!

Plan i program putovanja:

1. dan – Sarajevo – Beč- Marakeš

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 05:30 te let za Marakeš preko Beča u 07:40. Planirano vrijeme dolaska u Marakeš je u 14:00. Nakon slijetanja i pasoških formalnosti, slijedi transfer do hotela i prijava u isti, a nakon ćega idemo u razgledanje Marakeša, tačnije posjetiti ćemo čuveni trg Djemaa El Fna, koji je žila kucavica grada. Inače, u večernjim satima, taj trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel, Nocenje.

2. dan – Marakeš – Kazablanka

Doručak, slijedi odjava iz hotelskih soba, nakon čega nastavljamo razgled Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama…. Nakon obilaska Marakeša, naše putovanje nastavljamo prema Kazablanci gdje je predviđeno razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazak do hotela, prijava u isti i slobodno vrijeme. Nocenje

3. dan – Kazablanka – Rabat – Meknes – Fez

Dorucak, slijedi odjava iz hotela i nastavak voznje prema Rabatu. Po dolasku slijedi obilazak dijela Rabata, – glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean.  Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu. Slobodno vrijeme i nastavak voznje do Meknesa – Obilazak Medine – Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40km – uvršten na listu UNESCO svjetske baštine 1996. godine, zatim mauzoleja Moulaj Ismaila, širokog trga ispred monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena tržnica (souk) hrane. Souci Mekneša su među najbogatijim i najoriginalnijim u zemlji. Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe. Nastavak voznje prema Fesu. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel. Nocenje.

4. dan  – Fez

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka,  poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) – nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila – posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan – Fez -Chefchaouen – Fez

Dorucak. Slobodno vrijeme za samostalno istrazivanje Feza, ili cjelodnevni fakultativni izlet u plavi grad – Chefchaouen. Chefchaouen, poznat je pod nazivom „Plavi grad“. Ovaj živopisni grad smjestio se u podnožju planine Rif, svega 3,5  sata od grada Fesa. Jedinstven je upravo po tome što je ovdje sve obojano u plavu boju: vrata, zidovi, fasade, prozori, ulice… Da, upravo te uske ulice kojima dominira nebesko plava boja pravi su raj za putnike koji su željni otkrivanja atraktivnih i pomalo neobičnih područja, a stara maurska i španjolska arhitektura čine ga apsolutno neizostavnom turističkom destinacijom. Stari dio grada obiluje uličicama koje su prepune kafića, restorana i prodavaonica sa suvenirima i tkaninama, ali i vrijednim rukotvorinama kakvih nema u ostatku Maroka. Povratak u Fez. Večera i noćenje.

6. dan – FES – BENI  MELAL – MARRAKECH
Nakon doručka vožnja prema Marrakešu, uz usputno zaustavljanje u skijaškom središtu Ifrane, smještenom na obroncima Atlasa. Nastavak puta za Marrakech preko Beni Melala, središta marokanske poljoprivrede.  Po dolasku u Marakeš smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7. dan – Marakeš 

Doručak, slobodno vrijeme za istrazivanje ovog prelijepog grada. U vecernjim satima predlazemo Fakultativni odlazak na Marokansko vece. Povratak u hotel. Nocenje.

8. dan – Marakeš 

Dorucak – odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom u 11:30. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let za Sarajevo preko Beca. Let u 14:00 iz Marakesa. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 21:30.

CIJENA: 1599 KM – za prvih 5 rezervacija

CIJENA: 1699 KM –  za rezervacije do 15.6.2020. godine

CIJENA: 1899 KM – za ostale rezervacije

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSLATI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

Za karticno placanje, cijene se uvecavaju kako slijedi:

3% – za jednokratno placanje

6% – za obrocno placanje do 6 mjeseci

9% – za obrocno placanje 7 do 12 mjeseci

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio karta na relaciji Sarajevo – Beč – Marakeš i Marakeš – Beč – Sarajevo sa pripadajućim taksama,
 • Ručna prtljaga do 8 kg – maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm
 • Transferi od aerodroma do hotela i nazad Marakešu i Fesu
 • Hotelski smjestaj u hotelu sa 4* Marakešu – 3 nocenje sa doruckom
 • Hotelski smjestaj u hotelu sa 4* u Fesu – 3 nocenja sa doruckom
 • Hotelski smjestaj u hotelu sa 4* u Kasablanci – 1 nocenja sa doruckom
 • Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja – minimlano 15 prijava
 • Izleti i obilasci prema planu i programu putovanja

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit
 • Viza za Maroko – 70 KM (putnici koji posjeduju hrvatski pasoš ne trebaju vizu, a za pasoše ostalih zemalja treba provjeriti)
 • Dodatna torba do 23 kg – 110 KM
 • Marokansko vece – 50 € po osobi / cijena ukljucuje prevoz , show program i veceru
 • Fakultativni izlet u Chefchaouen – 65 €
 • Ulaznice u muzeje i objekte od interesa a prema programu putovanja (ulaznice se kupuju na samoj lokaciji)
 • Putnicko zdravstveno osiguranje 16 KM za osobe do 60 godina, osobe od 60 do 70 godina plaćaju 32 KM.
 • Individualni troskovi
 • Napojnice lokalnim pruzaocima usluga – 20 € po osobi za čitavo putovanje

KORISNE INFORMACIJE:

 • Ime: Kraljevina Maroko
 • Površina: 446 550km2
 • Dužina obale: oko 1835 km
 • Glavni grad: Rabat
 • Populacija: oko 33 miliona stanovnika
 • Uređenje: Kraljevina-Monarhija

Predsednik države: Kralj Muhamed VI

Potrebna dokumentacija za izdavanje vize je sljedeca:

 1. obrazac za izdavanje vize (prezima se u agenciji)
 2. pasoš sa rokom važenja minimum 6 mjeseci,
 3. dvije fotografije formata 3 x 4 cm (bijela pozadina formata za pasoš),
 4. kopija lične karte
 5. potvrda o zaposlenju (ovjerena Apostile pečatom) + tri posljednja izvoda iz banke ovjerena u banci
 6. za penzionere: potvrda o penzionisanju iz PIO/MIO (ovjereno Apostile pečatom), tri posljednja čeka od penzije i tri posljednja izvoda iz banke
 7. Putničko osiguranje (osim ukoliko isto niste rezervisali u agenciji)