M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

UZBEKISTAN

PUTEVIMA SVILE

Urgench -Khiva-Bukhara-Samarkand –Tashkent + Moskva

 31.10.2019. – 10.11.2019.  -AVIONOM IZ SARAJEVA-

Program putovanja:

1. Dan (31.10.2019.) Sarajevo – Moskva – Tashkent

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u jutarnjim satima. Let na relaciji Sarajevo-Moskva sa presjedanjem u nekom od Evropskih gradova (vrijeme leta ce biti naknadno objavljeno).  Po slijetanju u Moskvu slijedi pasoška i carinska kontrola i prijava na let za Tashkent u kasnim večernjim satima. Po slijetanju slijede carinske i pasoške kontrole i transfer prema hotelu. Prijava u hotel i noćenje.

2. Dan (01.11.2019.) Tashkent

Doručak. Taskhkent je grad na čiji je razvoj snažno uticala modernizacija i gradnja u vrijeme Sovjetskog saveza. Historijski uticaj je najviše vidljiv u starom gradu. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled glavnog grada Uzbekistana  – spomenici i vjerski objekti na trgu Hasti Imam: medrese Barak-Kan i Abdul Kasim, mauzolej Kaffai Chachi. Historijsko središte grada. Šetnja Chorsu bazarom. Slobodno vrijeme do povratka u hotel i nocenje.

3. i 4. Dan (02. i 03. 11.2019.) Tashkent – Samarkand

Doručak, jutarnji voz prema Samarkandu. Po dolasku u Samarkand, slijedi transfer do hotela. Prijava u sobe je nakon 14h. Za vrijeme našeg boravka u Samarkandu imat cete mogućnost izabrati izmedu slobodnog vremena ili  dvodnevnog fakultativnog razgledanje grada.

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samrakand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Obilazak grada: observatorij Ulug Beg, grob sv.Danijela (Daniar Hodža) posjeta historijskom muzeju Afrosiab. Razgled džamije Bibi Khanym, šetnja bazarom – najpopularnijom šetnicom lokalnog stanovništva. Razgled nekropole Timurida Shah i Zinda: prostrani arhitektonski kompleks sastavljen od 11 mauzoleja, razgledavanje mauzoleja Timur Lenka: Gur Emir i čuvenog trga Registan na kojem se nalaze tri medrese… Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe i povratka u hotel. (2 nočenja)

5. i 6 Dan (04.11. i 05.11.2019.) Samarkand – Bukhara

Doručak. Odjava iz hotela i transfer prema Bukhari (vozom ili autobusom). Po dolasku u Bukharu, slijedi prijava u hotel. Za vrijeme našeg boravka u Samarkandu imat cete mogućnost izabrati izmedu slobodnog vremena ili  dvodnevnog fakultativnog razgledanje grada.

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Za vrijeme našeg boravka u ovom gradu, obići ćemo znamenitosti kao što su: Tvrđava Ark, džamija Bolo Hauz, mauzolej Ismail Samani, česma Ayub, Sitorai Mokhi Kosa palača, mauzolej Bakhoutdin Naqshbandi, minaret i džamija Kalian (remek-djelo upisano u UNESCO-vu svjetsku baštinu), četvrt Poi Kalian (12-15.st.) sa svojim čudesnim starim tržnicama, džamijama, medresama: Mir Arab, Ulug Beg i Abdulaziz Kan. (2 nočenja)

7. (06.11.2019.) Bukhara – Khiva

Rana odjava iz hotela i transfer do željeznicke stanice, te rani voz za Khivu. Po dolasku u Khivu,  slijedi transfer do hotela i slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Khive, jednog od bisera Uzbekistana, najautentičnije oaze središnje Azije, pravog grada-muzeja pod vedrim nebom. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Staru gradsku jezgru grada Khiva okružuju zidine, a većinu krovova džamija i medresa krasi značajna tirkizna boja. Slijedi razgled gradskog simbola – nedovršene medrese i minareta kalta Minor te medrese Mohammed Aminkhan, nekada najveće u centralnoj Aziji, a danas najveće u Khivi. Razgled Petkove džamije i utvrde Kunya – Ark, nekada rezidencije kana, posjetiti tržnice i male dućane. Slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja grupe i povratka u hotel i noćenje.

8. Dan (07.11.2019.) Khiva – Moskva

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za samostalno ostrazivanje Khive, do polaska na aerodrom oko 14h. Transfer do aerodrma u Urgenchu, prijava na let za Moskvu. Po slijetanju u Moskvu, slijedi transfer do hotela, prijava u isti i nočenje.

9. Dan (08.11.2019.)  Moskva

Doručak. Slobodno  vrijeme ili fakultativno razgledavanje grada: centar grada, Crveni trg,  Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, vidikovac Vrapčeva brda i Univerzitet “Lomonosov”, Poklonaja gora (Park Pobede) i dr. (bez ulaska u objekte). Povratak u hotel i noćenje.

9. Dan (09.11.2019.)  Moskva

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Kremlj, najstariji dio Moskve i njen politički,  duhovni i historijski centar, kompleks neponovljiv po arhitekturno-umetničkoj ljepoti. Obilazak teritorije, Uspenske crkve u kojoj su krunisani svi ruski carevi, Arhangelske crkve, Car zvona i Car topa, kao i posjeta Patrijaršijskoj palati. Slobodno vrijeme za individulane aktivnosti i individualni povratak u hotel gradskim prevozom i noćenje.

10. Dan (10.11.2019.)  Moskva – Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Moskva – Sarajevo sa presjedanjem u nekom Evropskom gradu (satnica letova ce biti naknadno objavljena). Planirani dolazak u Sarajevo je u večernjim satima.

 

CIJENA: 2599 KM za rezervacije do 31.07.2019.

Cijena kasnije: 2799 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·         Avio karte prema itinereru putovanja sa aerodromskim taksama

·         2 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Tashkentu, 2 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Samarkandu, 2 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Bukhari, 1 noćenje sa doručkom  u hotelu sa 4* u Khivi, 3 noćenja sa doručkom  u hotelu sa 4* u Moskvi

·         Transfer od aerodroma do hotela i nazad i od željezničkih stanica do hotela i nazad.

·         Usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja – minimalno 15 prijava

·         Troškove organizacije i rezervacije

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·         Fakultativni izleti i ulaznice u objekte od interesa

·         Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)  – cca 500 KM

·         Putnicko zdravstveno osiguranje 22KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 44 KM.

·         Doplata za večeru u Uzbekistanu – na upit

·         Obavezne napojnice za vozče i vodiće 40 € placa se u agenciji prije polaska.

 

Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika.

 

 

KORISNE INFORMACIJE O UZBEKISTANU

VALUTA:

Nacionalna valuta Uzbekistana jeUz bekistanski Som. Uzbekistani Som je također poznat kao Zbroj.

1 BAM= cca 4812.11 (UZS) Uzbekistanski Som.

Novac:

Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Odjeća:

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i

topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima: Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Hrana:

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska

hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće:

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.

Zdravstvene informacije:

Cjepiva nisu obavezna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno

zdravstvo.

Električna energija:

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Što učiniti u slučaju gubitka pasoša/putovnice za vrijeme putovanja UZbekistanom?

U slučaju da ste izgubili pasoš/putovnicu, odmah trebate podnijeti izvještaj tj. prijaviti gubitak u

najbližu policijsku stanicu. Ponesite kopiju izviještaja u vašu ambasadu kako bi se pokrenuo proces izdavanja novog putničkog dokumenta.

Konzularna pomoć:

Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Moskvi, Rusija.

Koji se jezici govore u Uzbekistanu?

Službeni jezik u Uzbekistanu je uzbečki, dok ruski služi kao neslužbeni drugi jezik koji se upotrebljava

u privredi i za kontakte među različitim nacionalnim zajednicama. Izvan glavnih uzbekistanskih centara ruski jezik se praktički ne upotrebljava.

Običaji:

Hljeb koji je temeljna namirnica u Uzbekistanu slovi i kao sveta namirnica, pa se prema njemu svi odnose s velikim poštovanjem. Na primjer, hljeb se nikad ne reže nožem i nikad se ne stavlja naopako. Prije jela se pažljivo i brižno izlomi na manje komade koji se stavljaju ispred svakog tko sjedi za stolom. Hruh niko ne baca, a ako ga netko vidi na tlu s poštovanjem ga diže i sklanja da se ne

zgazi; Jedno od najomiljenijih jela Uzbekistana je pilav, odnosno plov, palov ili osh koji se jede u svako doba dana i u svim prilikama, pa se sprema i kao svakodnevno i kao svečano jelo. O tome da je pilav kralj kuhinje Uzbekistana svjedoči i izreka da se onaj tko nije probao pilav nije ni rodio! Prema

legendi prvi pilav je spremio kuhar Aleksandra Velikog koji je od velikog vojskovođe koji je planirao

pohod na srednju Aziju dobio zadatak da smisli obrok koji će zasititi, ali neće opteretiti probavu

njegovih vojnika i učiniti ih tromima; U Uzbekistanu svako jelo, svaki obrok, mali ili veliki započinje i

završava čajem, najčešće zelenim (kok choi) koji se u pravilu pije bez šećera. Zeleni čaj obavezno se

kuha i u čast gostiju kao izraz dobrodošlice i simbol gostoljubivosti.

Rukovanje kao forma pozdrava prihvatljivo je jedino među muškarcima. Kad sretnete ženu, red je

staviti desnu ruku na srce i lagano se nakloniti.

Ukoliko ovdje planirate put, nemojte ni pomisliti na kršenje zakona, jer ga policija provodi prilično

revno. Zabranjeno je kockanje, posjedovanje bilo kakvih droga, te konzumiranje duvana i alkohola

ukoliko ste mlađi od 20. Takođe, homoseksualnost je ilegalna.

Kako su ljudi neobično gostoljubivi sasvim je uobičajeno da se gostu nakon druženja ponudi da

prespava u kući ili da ga se otprati i pravi mu se društvo na putu do njegova doma ili hotela.

 

KORISNE INFORMACIJE O RUSIJI:

Valuta:

Nacionalna valuta je ruski rubalj (RUB).  1 BAM = cca 37.02 RUB

Dokumenti

Napravite dvije-tri kopije pasoša i jednu uvijek ponesite sa sobom, a jednu svakako ostavite u hostelu ili hotelu. Izgubite li dokumente, nazovite predstavnika turističke agencije ili ambasadu vaše zemlje u Rusiji.

Novac:

Zlatno pravilo: rasporedite iznose i spremite ih na različita mjesta. Većina restorana prima kreditne kartice, ali ne sve trgovine, pogotovo one manje. Suvišno je spominjati da je dobro imati gotovinu u svakom trenutku. Ako niste u mogućnosti promijeniti novac u svojoj domovini, promijenite ih u dolare ili u eure, a zatim u Rusiji promijenite u rublje. Nemojte to učiniti odmah u zračnoj luci ili hotelu, tečajevi su povoljniji u gradskim mjenjačnicama ili bankama. Obično na bankomatu uzimaju određenu proviziju pri svakom podizanju novaca pa je bolje dizati veće sume odjednom

Odjeća:

Istina, zime u Rusiji znaju biti hladne – no to nije zemlja stalnog leda i mraza kakvu svi zamišljaju. Moglo bi biti primamljivo spakirati čitav kovčeg tople odjeće prije no što stignete, ali zapravo ćete trebati samo toplu jaknu i dobre nepropusne cipele – barem što se tiče grada. Naravno, ako planirate ići u sibirsku tajgu, trebat će vam posebna odjeća.

Hrana:

Ruska kuhinja- tradicionalna kuhinja ruskog naroda. Njena jela i okusi se mijenjaju ovisno o zemljopisnom položaju. Ruska kuhinja ima u sebi elemente francuske kuhinje, a također jela zemalja bivšeg SSSR-a i različitih naroda koji naseljavaju Rusiju.Mobiteli i internet

Nije loše uzeti u Rusiji karticu jedne od njihovih mobilnih mreža ako imate dekodiran mobitel ili čak kupiti u Rusiji neki jeftiniji mobitel. Isplativije je od poziva u roamingu. Cijena međunarodnih poziva ovisi o mreži na kojoj ste. Najbolje je nazvati korisničku službu i provjeriti cijene poziva i internetskog prometa. Što se tiče internetske komunikacije, ne morate se previše brinuti. Većina hotela, hostela i velik broj kafića nudi internet bez dodatne naplate ili po nekoj nižoj cijeni.

Zdravstvene informacije:

Cjepiva nisu obavezna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo.

Lijekovi

Ponesite lijekove u dovoljnim zalihama. Ako pijete lijekove koje vam propisuje vaš doktor, obavezno ponesite i recept. U Rusiji ćete teže do takvih lijekova jer ih također mora propisati ruski doktor. Neki lijekovi koje kupujete u svojoj zemlji možda nisu dostupni u slobodnoj prodaji u Rusiji i potreban vam je recept za njih.

Električna energija:

Ne predlažemo da nosite utičnice sa sobom, samo da obratite pažnju na njih, tj. na napon uređaja koje namjeravate ponijeti. U Bosni i Hercegovini i Rusiji utičnice su napona 220 V, u Americi 110. Većina uređaja prilagođena je i jednom i drugom naponu. Piše li na vašem uređaju 110 do 240 V, ne morate se brinuti. Piše li samo 110 V, vjerojatno ga nećete moći koristiti u Rusiji.

Sigurnost:

Priče da je Rusija zemlja kriminala, da vas vrebaju sa svake strane, istinite su koliko i takve priče o zapadnim zemljama. Želite li se osjećati sigurno, riješite se predrasuda. Ponašajte se kao i u svom gradu. Klonite se nevolje. Ne nosite sve dokumente i novce sa sobom. Ukoliko ste u hotelu/hostelu, ostavite vrijedne stvari u sefu. Dobro je imati kopiju pasoša i vize ili vouchera sa sobom. U Rusiji, posebno u Moskvi, osjećat ćete se možda i sigurnije jer ćete vrlo često susresti policajce na ulicama.

Običaji:

Na samom početku treba naglasiti kako Rusi vole kad im netko dolazi u posjetu/goste. Naime, kad ste pozvani u njihovu kuću, a pri tome ste stranac, odnosno dolazite iz druge države, to smatrajte velikom čašću za sebe. S druge strane, ističemo kako se smatra izuzetno nepristojnim odbiti poziv u goste, odnosno u nečiju kuću, stoga poziv nikako ne odbijajte. Također treba istaknuti kako Rusi ne vole kada gosti kasne.

Šta smijete ponijeti iz Rusije?

Strani državljani iz Rusije mogu iznijeti do 3000 USD bez predočenja posebne dokumentacije (carinske deklaracije ili potvrde o porijeklu novca). Za iznos veći od 3000 i manji od 10 000 USD potrebno je, prilikom izlaska iz zemlje, ispuniti carinsku deklaraciju. Za iznos veći od 10000 USD, prilikom izlaska iz Ruske Federacije potrebno je predočiti potvrdu o prethodnom legalnom unosu novca u RF. Iz Rusije se može bez carine iznijeti robe koja ne premašuje protuvrijednost od 65 000 rubalja (cca 1500 eura) i težinu od 50 kg. 30% od vrijednosti robe iznosi carina na robu vrijednu više od 65 000 rubalja i do 200 kg težine.