M-97 Tours / Sve ono o čemu ste maštali

- VELIKA TURSKA TURA-

Istanbul-Bursa-Eskisehir-Konya-Kutahya-Kapadokija-Anakara-Istanbul

20.10. – 26.10.2019. - Avionom iz Sarajeva -

1. Dan (20.10.2019.) Sarajevo – Istanbul – Bursa

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 10:00. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 12:00. Dolazak u Istanbul, na aerodrom Sabiha Gokcen, u 14:50 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijedi vožnja prema Bursi. Po dolasku u Bursu, slijedi obilazak znamenitosti: Zelena Džamija, Zeleno Turbe, Ulu Džamija, Kozahan… Slobodno vrijeme za uživanje u prekrasnoj Bursi. Ponovno okupljanje grupe i vožnja prema hotelu. Po dolasku slijedi prijava u hotel, večera. Noćenje.

 

2. Dan (21.10.2019.) Bursa – Eskisehir – Kutahya

Doručak, odjava iz hotelskih soba i transfer prema Eskišehiru. Po dolasku obilazak Eskišehira. Kao što je Anadolija kolijevka brojnih civilizacija, tako i Eskišehir, smješten u njenom centru, nosi na sebi pečat mnogih kultura, civilizacija i naroda. Osnovali su ga pre 1000 godina Frigijci na obalama rijeke Porsuk (mada je taj prostor primio  brojne izbeglice sa Balkana i Krimske Tatare, u njemu i oko njega su se vodile najznačajnije bitke za nacionalno oslobođenje, a često i rado ga je posećivao i Ataturk. Eskišehir na turskom jeziku znači stari grad. Nastavka vožnje prema gradu, gdje se proizvode svijetski poznatih Yagcibedirski tepisi i pločice – Kutahya. Mala provincija usred brdske zemlje u srcu Turske, okupljena oko zidova impresivne tvrđave na vrhu brda oduševit će Vas svojom dugom historijom, koja datira jos od 13. stoljeća prije nove era. Poslije obilaska slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel. Vecera. Noćenje.

 

3. Dan (22.10.2019.) Kutahya – Konya

Doručak. Odjava ih hotelskih soba i voznja prema Kony. Po dolasku slijedi obilazak Konye, glavnog grada istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Konya je grad u srednjoj Anadoliji s izuzetno bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. Bila je kolijevka i centar različitih civilizacija. Prema Novom zavjetu, ovaj grad u srednjoj Anadoliji, koji se tada zvao Ikónion, dva puta posjetio je i sv. Pavao. U 12. stoljeću postaje seldžučka prijestolnica pod sadašnjim imenom. Nastaje period naglog procvata, a Konya postaje jednim od najraskošnijih gradova svijeta. Stanovnik Konye bio je i autor Mesnevije, nadaleko čuveni Mevlana Dželaludin Rumi. Panoramski razgled grada i posjet muzeju Mevlana. U muzeju se nalazi grob Mevlane Rumi Dzelaludina, osnivača Mevlevi reda derviša, često nazivanih vrtećih derviša. Nakon obilazak slijedi transfer prema hotelu. Prijava u hotel, večera .Noćenje.

 

4. Dan (23.10.2019.) Konya – Kapadokija

Doručak. Nakon odjava iz hotelskih soba slijedi vožnja prema Kapadokiji. Oblast Kapadokija, jedinstvena u svijetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Ova čudesna pokrajina neopisive ljepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Na putu do Kapadokije posjetit ćemo Sultanhani, jedan od najbolje očuvanih Karavan–saraya. Po dolasku, slijedi prijava u hotel, kratak odmor i obilazak Goreme Muzeja na otvorenom i Zelve doline. Historijski centar i centar Nacionalnog Parka Kapadokije. Okružen nestvarnim ambijentom kamenih, vulkasnih stijena i čuvenih “vilinih dimnjaka”. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

5. Dan (24.10.2019.) Kapadokija

Doručak. Nakon ranijeg doručka fakultativno panoramska vožnja balonom u trajanju od cca 1 sat. Zatim slijedi odlazak u razgledanje pokrajine Kapadokije gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Slijedi razgledanje tipičnog grada ove pokrajine, Ugrupa i tvrđave Uchisar, te odlazak u obližnji podzemni grad Derinkuyu, ukupno čak 7 spratova ispod zemlje iz doba ranog kršćanstva. Povratak u hotel. Vecera. Noćenje.

 

6. Dan (25.10.2019.) Kapadokija – Ankara

Doručak. Odjava iz hotelskih soba slobodno vrijeme  i vožnja prema Ankari. Po dolasku slijedi razgledanja grada: Muzej „ Anadolske civilizacije gdje su hronološki izloženi eksponati od vremena paleolita do danas. Muzej je 1997.godine u Lozani dobio priznanje – prvi muzej Europe, Anitkabir, mauzolej osnivača moderneTurske, Kemala Ataturka, Aladinova džamija, Julijanov stub…Slobodno vrijeme i prijava u hotel.Večera. Noćenje

 

7. Dan (26.10.2019.) Istanbul – Sarajevo

Doručak. Okupljanje grupe i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Ankara (via Istanbul) – Sarajevo u 11:30. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 17:25 po lokalnom vremnu. Kraj putovanja.

 

*** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU***

CIJENA: 1199 KM za rezervacije do 30.06.2019.

Za kasnije rezervacije cijena je 1299 KM

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

 

CIJENA UKLJUČUJE:

·         Avio karta sa aerodromskim taksama na relaciji Sarajevo – Istanbul, i avio karta Ankara – Istanbul – Sarajevo (ekonomska klasa Pegasus Airlines) – 20 kg + 8 kg ručne prtljage

·         Svi transferi autobusom unutar Turske prema programu putovanja

·         6 noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u hotelima sa 4* prema programu putovanja. Bursa 1 nocenje, Kutahya ili okolina 1 nocenje, Konya 1 nocenje, Nevsehir ili okolina 2 nocenja i Ankara 1 nocenje

·         Obilaske gradova i znamenitosti prema programu putovanja

·         Ulaznice u Muzeje prema programu putovanja

·         Licencirani lokalni vodic tokom cijele ture na našem jeziku

·         Troškove organizacije i rezervacije – minimalno 15 prijava

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·         Vožnja balonom – 150 €

·         Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu)  – na upit

·         Putnicko zdravstveno osiguranje 14 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 28 KM.

 

NAPOMENE:  

     Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

     Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

·      Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.

·      Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.

·      Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika

     M-97 tours ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.

·      Fakultativni izleti se moraju rezervisati minimalno 2 sedmice prije puta, kako bi na vrijeme rezervisali ulaznice i odgovarajuća transportna sredstva.

·      Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

·      Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika.

ZA PUTOVANJE VRIJEDE OPSTI USLOVI PUTOVANJA, PUTNICKE AGENCIJE M97 DOO SARAJEVO, OSIM ZA GORE NAVEDENE USLOVE U SLUCAJU OTKAZA.

 

KORISNE INFORMACIJE:

TURSKA

Geografski položaj: Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s GruzijomArmenijomAzerbajdžanomIranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s GrčkomBugarskomSredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, te Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli.

Površina: 780.580 km2

Broj stanovnika: oko 80.745.020

Glavni grad: Ankara

Jezik: turski jezik

Religija: Islam

Vremenska razlika: UTC +2

Novčana jedinica: turska lira

Cijepljenje: nije potrebno

Pozivni broj zemlje: +90

Klima: Klima je uglavnom suptropska; u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna.