ALŽIR - M97 Tours
Alžir, Alžir

ALŽIR

od KM 2.999

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

9 dana

U svijetu sve komercijaliziranih putničkih iskustava, potraga za autentičnošću ostaje glavni prioritet pronicljivih putnika. Alžir predstavlja nevjerojatnu priliku da uronite u kulturnu tapiseriju koja se čuva stoljećima. Istraživanjem znamenitosti koje predstavljamo u ovom programu, ne samo da ćete zadovoljiti svoju žudnju za lutanjem, već ćete podržati i očuvanje alžirske kulturne baštine. Pozivamo vas da se povežete s toplinom alžirskog naroda, degustirate okuse tradicionalne kuhinje i proniknete u zanimljive priče iza svakog prizora. 

Itinerer

1
1

SARAJEVO - FRANKFURT - ALŽIR

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 04:00 i prijava na let za Alzir preko Frankfurta. Let za Frankfurt je u 06:55. Planirano vrijeme slijetanja na aerodrom u Frankfurtu je u 08:50.  Po slijetanju na aerodrom u Frankfurtu, prelazak na let za Alzir  u 09:45. Planirano vrijeme slijetanja u Alzir je u 11:15. 

Po slijetanju u Alzir, slijedi pasoska i vizna procedura te preuzimanje prtljage. 

Prijava na lokalni let za Oran. Po dolasku u Oran, slijedi transfer do hotela, prijava u isti i slobodno vrijeme za odmor. Slobopdno vrijeme. Nocenje. 
Razgled grada Alžira. Posjet Kasbi, srednjevjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovinica i džamija. Pod zaštitom UNESCO-a, ovo je lijep primjer arapsko andaluzijskog islamskog grada s razvijenim osjećajem zajedničkog života u nekadašnjoj utvrđenoj cjelini na brdovitom terenu iznad mora. Palača turskih vladara iz 17. st. s lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije. Muzej narodne umjetnosti i tradicije. Nastavak razgledavanja s nekoliko razglednih točaka poput Spomenika alžirskim poginulim vojnicima u ratu za nezavisnost i Crkve naše Gospe od Afrike. Vožnja centrom te upoznavanje s ritmom grada i kolonijalnom arhitekturom. Večera u tradicionalnom restorenu. Povratak u hotel i noćenje.  

Napomena: prtljaga do 23kg koju predate u Sarajevi, preuzimate u Alziru. 

2
2

ORAN

Dorucak. Danas imamo u planu pjesa;ko razgledanje Orana. Vidjett ćemo Begovu palaču, utvrdu sultana Abou Hassana iz 14. stoljeća, muzej Zabana i veličanstvenu željezničku stanicu iz kolonijalnog doba. Vidjet ćemo i pozoriste s početka 20. stoljeća i katedralu Santa Cruz, prvu francusku katedralu sgrađenu u Alžiru. Imat ćemo priliku zastati na platou Murdjadjo i uživati u panoramskom pogledu na staru luku Oran. Slobodno vrijeme a ru;ak, a onda idemo u razgled Regionalnog pozorista i Yves Saint-Laurance Rezidenciju u centru grada. 

Relaksirajte se uz poslijepodnevnu kafu i shopping. Slobodno vrijeme za veceru. Povratak u hotel i nocenje.


3
3

ORAN - TLEMCEN

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do  Timecena. Tlemcen, “grad trešanja” nekada je bio jedan od najmoćnijih gradova u Magrebu. Zaputit ćemo se na cjelodnevni obilazak islamske prijestolnice kulture 2011. godine. Posjetit ćemo džamiju Sidi Bel Hassana iz 13. stoljeća, Velike džamije (jednu od najvažnijih islamskih građevina Sjeverne Afrike), ruševine Mansouraha iz 13. stoljeća i prekrasan mauzolej Sidi Boumediene, sufijskog vođe iz 12. stoljeća. Popodne ćemo se prošetati starim gradom, koji je nekada bio dom tisućama alžirskih Židova, gdje sada živi samo nekoliko židovskih obitelji. Povratak u Oran. Slobodno vrijeme za večeru i noćenje.

4
4

ORAN - CONSTANTINE

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Transfer na aerodrom, te prijava na let za Constantine. 

Po dolasku slijedi odlazak u obilazak grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Treći je najveći grad i trgovački centar, a ime je dobio po rimskom imperatoru Konstantinu Velikom. Šetnja gradom s pogledom na mostove, vidikovac sa spomenikom palim rodoljubima, arheološki muzej, džamija, palača Ahmed bega... Slobodno vrijeme. Odlazak u hotel te prijava u isti. Nakon kračeg odmora, slijedi odlazak na večeru u lokalni restoran. Povratak u hotel i noćenje.

5
5

CONSTANTINE – TIMGAD - CONSTANTINE

Nakon doručka vožnja južno od Constantinea do još jednog UNESCO-ovog rimskog grada Timgad (oko 120 km). Car Trajan osnovao je Timgad 100. godine ex nihilo ("ni iz čega") kao koloniju vojnih veterana. Nastao je kao bastion prema buntovnim Berberima koji su harali obližnjim Aures planinama. Najprije je naseljen veteranima rimske vojske iz partskih ratova kojima je bila obećana zemlja nakon tridesetogodišnje vojne službe. Grad je uživao nekoliko stotina godina mira i u 3. st. postao središtem širenja kršćanstva. U 5. st. grad su opustošili Vandali, nakon čega je počeo propadati. U nastavku posjet berberskom kraljevskom mauzoleju Medracen, tajanstvenom spomeniku piramidalnog oblika iz 300 g. pr. Kr. Povratak u Constantine, večera i noćenje.

6
6

CONSTANTINE

Doručak, nakon ćega slijedi  obilazak do velike Dzamije. Nakon obilaska dzamije, slobodno vrijeme za shopping. Poratak u hotel i nocenje.

7
7

CONSTANTINE - ALŽIR

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom, slijed prijava na let za za Alzir. Po dolasku u Alzir, slijedi razgled ovog starog rimskog grada i luke Tipaza. Nekadašnja punska trgovačka luka, nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tokom vladavine imperatora Klaudija. Od 4. st. Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5. st. Posjet arheološkom parku te nakon toga vožnja do susjednog grada Cherchell, poznatom po ribarima. Kratka šetnja gradom, posjet arheološkom muzeju sa zbirkom rimskih skulptura i mozaika i ostacima rimskog teatra te slobodno vrijeme u lokalnom restoranu za riblji ručak (nije uključen u cijenu). Večera u lokalnom restoranu specijalizovanom za pripremanje Kuskusa. Povratak u hotel i noćenje.

8
8

ALŽIR - ANABA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Nastavak razgleda Alzira sa posjetama Nacionalnom muzeju i botaničkih vrtova Hamma. Pauza za ručak.

Slobodno vrijeme za vklastito istrazivanje grada. Povratak u hotel i  noćenje.


9
9

ALŽIR - FRANKFURT - SARAJEVO

Doru;ak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let iz Alžira prema Frankfurtu je u 12:30 . Planirano vrijeme slijetanja u Frankfurt je u 16:10. Po slijetanju slobodno vrijeme do leta za Sarajevo u20:55 . Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u 22:40.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • petak

  19.04.

  8 noćenja
  od KM 2.999
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Povratana avio karta na relaciji Sarajevo - Alzir - Sarajevo, preko Frankfurta 06:40h let iz Sarajeva, avio  kompanija Lufthansa - sjedista u ekonomskoj klasi
 • Unutrasnji letovi od Alžira do Orana, od Orana do Constantine i od Constatntine do Alžira.
 • aerodromske takse
 • prtljaga 20kg + 8kg
 • svi izleti i transferi prema itinereru putovanja
 • hotelski smjestaj na bazi noćenje sa doručkom 8 noćenja - Hoteli sa 4*
 • Organizacija putovanja
 • Pratioc grupe - prevodioc
 • Lokalni vodič
 • sve ulaznice prema planu i programu putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje za osobe do 50 godina starosti 20 KM / 60 do 70 godina - 40 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja - 60 KM
 • Viza za Alžir - 100 € - agencija posreduje
 • Obroci osim dorucka
 • Individualni troškovi
 • Napojnice

Napomena

VIZA:

Potrebna dokumentacija: 

 • Popunjen obrazac
 • Pasos, kopija pasosa - Pasoš mora da vazi minimalno 6 mjeseci od datuma povratka. U pasosu morate imati 3 prazne stranice, bez ijednog pečata.
 • 2 fotografije

Agencija ne snosi odgovornost ukoliko Ambasada nekom od putnika ne izda vizu. U tom slučaju se postupa prema Općim uslovima putovanja koje mozete pronaci na nasoj web stranici:

https://www.m97tours.com/opci-uvjeti-poslovanja/


PROTOKOLI VEZANI UZ COVID-19

Alžirske vlasti ukinule su nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju; nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o VAKCINISANJU.

KORISNE INFORMACIJE: 

• Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika

• Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu 

• Površina: 2 381 741 km²

• Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)

• Glavni grad: Alžir

• Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski 

• Religija: islam 

• Vremenska razlika: -1 sat (GMT +1)

• Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ)  - 100 DZ = 1,34 KM

• Viza: potrebna

• Klima u mjesecu aprilu u gradu Alžiru: april je idealan za putovanje u Alžir. Prosječne dnevne temperature kreću se oko 23°C. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima. 

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve zamjene novca izvrše na šalterima banaka postavljenim u području aerosdroma. Preporučujemo da ponesete valutu Euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima. 

Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Savjeti: 

Preporučamo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te pulover i jaknu za eventualne promjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šešir i sunčane naočale za izrazito tople i sunčane dane 

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog istorijskog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost i "crnog desetljeća" koje je završilo prije 20 godina, danas se država otvara prema turizmu. Alžir razvija svoju turističku infrastrukturu u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja. Svoj turistički adut polaže u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti povijesnog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike.