ALŽIR - M97 Tours
Alžir, Algiers

ALŽIR

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

8 dana

Najveća država Afrike, smještena na obalama Mediterana, okružena pustinjskim dinama Sahare i planinama gorja Atlas. Kroz njegovu istoriju miješaju se utjecaji izvorne berberske kulture, mediteranskih trgovaca Feničana, rimskih imperatora, ranog kršćanstva te dolaska Arapa i  islama u 7. st. Nakon borbe za samostalnost od francuskih kolonizatora, od 1962. godine nosi ime Narodna Demokratska Republika Alžir. Alžir nije samo država znana po nafti i plinu, tu se nalazi sedam spomenika pod zaštitom UNESCO-a, još uvijek turistima malo znana mjesta u podnožju gorja Atlasa, oaza te prethistorijska naselja i umjetnost duboko skrivena u najvećoj pustinji na svijetu, Sahari. Naše putovanje ovog nas puta vodi po sjeveru Alžira do glavnog grada Alžira i grada Constantine u čijim se okolicama nalaze dva grada koji su među najbolje očuvanima iz razdoblja Rimskog Carstva, sva tri proglašena UNESCO-ovim spomenicima kulture: Tipazai  Djemila  pričaju nam o bogatoj istoriji nekadašnje žitnice Rimskog Carstva 2. i 3. stoljeća. 

Itinerer

1
1

SARAJEVO - FRANKFURT - ALŽIR

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 05:00 i prijava na let za Alzir preko Frankfurta. Let za Frankfurt je u 06:45. Planirano vrijeme slijetanja na aerodrom u Frankfurtu je u 08:35.  Po slijetanju na aerodrom u Frankfurtu, slobodno vrijeme do leta za Alzir koji je u 22:10, ili cjelodnevni fakultativni izlet u Frankfurt. Frankfurt je najveći grad savezne pokrajine Hessen, smješten na rijeci Majni. Važno je prometno čvorište, kako Njemačke tako i cijele Europe, jedna je od najbogatijih europskih metropola te bankarski i kulturni centar. Uz karakteristične nebodere Frankfurt krase i historijske znamenitosti kao što su carska katedrala sv. Bartolomeja, remek-djelo gotičke arhitekture; crkva sv. Pavla u kojoj je 1848. godine održana prva sjednica demokratski izabranog njemačkog parlamenta; Römerplatz, najveći gradski trg; Römer, stara gradska vijećnica; Saalhof i drvena kuća Wertheim, očuvane zgrade u starom dijelu grada koje su preživjele bombardiranje u ratu; rodna kuća i muzej svjetski poznatog pisca i filozofa J. W. von Goethe-a, s umjetničkim radovima iz njegovog doba; toranj Eschenheimer (visok 47 m). Slijedi  slobodno vrijeme. Predlazemo Vam da prošetate Innenstadtom, centralnim dijelom grada u kojem se nalazi glavna frankfurtska šetnica i najpoznatija shopping zona - ulica Zeil, njemačka „5th Avenue“. Ukoliko se nađete u ulici Goethestraße, znajte da se nalazite u najskupljoj ulici grada s prodavaonicama ekskluzivnih brendova. povratak na aerodrom oko 20:00 te prijava na let za Alzir. let za alzir je u 22:10. Planirano vrijeme slijetanja u Alzir je u 23:45. 

Napomena: prtljaga do 23kg koju predate u Sarajevi, preuzimate u Alziru. 

2
2

ALŽIR

Nakon pasoske kontrole, slijedi transfer u hotel i prijava u isti te nocenje. 

Doručak. Nakon doručka započinjemo naše putovanje Alzirom.  

Cjelodnevni razgled grada Alžira. Posjet Kasbi, srednjevjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovinica i džamija. Pod zaštitom UNESCO-a, ovo je lijep primjer arapsko andaluzijskog islamskog grada s razvijenim osjećajem zajedničkog života u nekadašnjoj utvrđenoj cjelini na brdovitom terenu iznad mora. Palača turskih vladara iz 17. st. s lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije. Muzej narodne umjetnosti i tradicije. Nastavak razgledavanja s nekoliko razglednih točaka poput Spomenika alžirskim poginulim vojnicima u ratu za nezavisnost i Crkve naše Gospe od Afrike. Vožnja centrom te upoznavanje s ritmom grada i kolonijalnom arhitekturom. Povratak u hotel, večera u tradicionalnom restorenu. Povratak u hotel i noćenje.  

3
3

ALŽIR

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do starog rimskog grada i luke Tipaza. Nekadašnja punska trgovačka luka, nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tokom vladavine imperatora Klaudija. Od 4. st. Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5. st. Posjet arheološkom parku te nakon toga vožnja do susjednog grada Cherchell, poznatom po ribarima. Kratka šetnja gradom, posjet arheološkom muzeju sa zbirkom rimskih skulptura i mozaika i ostacima rimskog teatra te slobodno vrijeme u lokalnom restoranu za riblji ili mesni ručak (nije uključen u cijenu). Poslije podne posjet berberskom kraljevskom mauzoleju izgrađenom u obliku piramide. Večera u lokalnom restoranu specijalizovanom za pripremanje Kuskusa. Povratak u hotel i noćenje.

4
4

ALŽIR - CONSTANTINE

Rani let za Constantine. Po dolasku slijedi odlazak u obilazak grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Treći je najveći grad i trgovački centar, a ime je dobio po rimskom imperatoru Konstantinu Velikom. Šetnja gradom s pogledom na mostove, vidikovac sa spomenikom palim rodoljubima, arheološki muzej, džamija, palača Ahmed bega... Slobodno vrijeme. Odlazak u hotel te prijava u isti. Nakon kračeg odmora, slijedi odlazak na večeru u lokalni restoran. Povratak u hotel i noćenje.

5
5

CONSTANTINE - GUELMA - CONSTANTINE

Doručak, nakon ćega slijedi odlazak do grada Guelma.

Guelma, grad u  sjeveroistočnom Alžiru leži na desnoj obali rijeke Wadi el-Rabate neposredno iznad njenog ušća u Wadi Seybouse. Prvobitno nastanjena kao predrimska Kalama, postala je prokonzularna provincija i biskupija svetog Posidija, biografa i učenika svetog Augustina. Među rimskim ruševinama grada nalaze se kupatila i pozorište, a 8 km zapadno, u el-Anuni, nalaze se ostaci Tibilisa. Dijelovi vizantijskih zidina još uvijek okružuju grad, a muzej i javne bašte sadrže rimske relikvije i epigrafiju. Podolasku u grad, obilazak starog Rimskog Amfiteatra, antičkih vrtova, te antičkog grada Tibilisi. Za one koji budu zainteresovani, preporučujemo odlazak u hamam uz doplatu.

Povratak u Constantine. Odlazak do hotela, te nakon kračeg odmora, zajednički odlazak na večeru u lokalni restoran. Nakon večere, slijedi povratak u hotel i noćenje. 


6
6

CONSTANTINE – TIMGAD - CONSTANTINE

Nakon doručka vožnja južno od Constantinea do još jednog UNESCO-ovog rimskog grada Timgad (oko 120 km). Car Trajan osnovao je Timgad 100. godine ex nihilo ("ni iz čega") kao koloniju vojnih veterana. Nastao je kao bastion prema buntovnim Berberima koji su harali obližnjim Aures planinama. Najprije je naseljen veteranima rimske vojske iz partskih ratova kojima je bila obećana zemlja nakon tridesetogodišnje vojne službe. Grad je uživao nekoliko stotina godina mira i u 3. st. postao središtem širenja kršćanstva. U 5. st. grad su opustošili Vandali, nakon čega je počeo propadati. U nastavku posjet berberskom kraljevskom mauzoleju Medracen, tajanstvenom spomeniku piramidalnog oblika iz 300 g. pr. Kr. Povratak u Constantine, večera i noćenje.

7
7

CONSTANTINE - DJEMILA - CONSTANTINE - ALŽIR

Doručak. Odlazak  u Djemilu, UNESCO-ov grad, staru rimsku prijestolnicu Cuicul, spektakularno smještenu na 900 m nadmorske visine. Posjet ruševinama grada s forumom, hramovima, bazilikom, privatnim kiućama, trijumfalnim vratima. Lijep primjer rimskog grada prilagođenog brdskom terenu. 

Povratak u Constantine. Preuzimanje prtljage iz hotela i transfer na aerodrom. Let na relaciji Constantine - Alžir. Po dolasku na aerodrom u Alžiru, slijedi slobodno vrijeme do leta za Frankfuret. 

8
8

ALŽIR - FRANKFURT - SARAJEVO

Let iz Alžira prema Frankfurtu je u 02:20. Planirano vrijeme slijetanja u Frankfurt je u 05:55. Po slijetanju slobodno vrijeme do leta za Sarajevo u 09:55. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u 11:40.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Posvratana avio karta na relaciji Sarajevo - Alzir - Sarajevo, preko Frankfurta, avio kompanija Lufthansa - sjedista u ekonomskoj klasi. 
 • Unutrasnji letovi od Alžira do Constantine i od Constatntine do Alžira.
 • aerodromske takse
 • prtljaga 20kg + 8kg
 • svi izleti i transferi prema itinereru putovanja
 • hotelski smjestaj na bazi 6 noćenje sa doručkom  - Hotel u Alziru na bazi 3 nocenja   Holiday inn,  hotel u Constantine je Novotel
 • 5 večera u lokalnim restoranima.
 • za osobe koje dolaze Van radijusa 50km od Sarajeva, obezbjedit cemo besplatan parking i prevoz do i od aerodroma.
 • Organizacija putovanja
 • Pratioc grupe - prevodioc
 • Lokalni vodić
 • sve ulaznice prema planu i programu putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje - osigurana suma 10.000 € - bez obzira na starosn u dob - 30 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja - 60 KM
 • Viza za Alžir - 90 € - agencija posreduje
 • Individualni troškovi
 • Napojnice
 • Fakultativni razgled - Frankfurta (minimalno 10 prijavljenih osoba - 35 € (vodić i gradski prevoz)

Napomena

VIZA:

Potrebna dokumentacija: 

 • Popunjen obrazac
 • Pasos, kopija pasosa - Pasoš mora da vazi minimalno 6 mjeseci od datuma povratka. U pasosu morate imati 3 prazne sztranice, bez ijednog pečata.
 • 2 fotografije

Agencija ne snosi odgovornost ukoliko Ambasada nekom od putnika ne izda vizu. U tom slučaju se postupa prema Općim uslovima putovanja koje mozete pronaci na nasoj web stranici:

https://www.m97tours.com/opci-uvjeti-poslovanja/


PROTOKOLI VEZANI UZ COVID-19

Alžirske vlasti ukinule su nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju; nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o VAKCINISANJU.

KORISNE INFORMACIJE: 

• Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika

• Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu 

• Površina: 2 381 741 km²

• Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)

• Glavni grad: Alžir

• Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski 

• Religija: islam 

• Vremenska razlika: -1 sat (GMT +1)

• Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ)  - 100 DZ = 1,34 KM

• Viza: potrebna

• Klima u mjesecu aprilu u gradu Alžiru: april je idealan za putovanje u Alžir. Prosječne dnevne temperature kreću se oko 23°C. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima. 

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve zamjene novca izvrše na šalterima banaka postavljenim u području aerosdroma. Preporučujemo da ponesete valutu Euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima. 

Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Savjeti: 

Preporučamo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te pulover i jaknu za eventualne promjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šešir i sunčane naočale za izrazito tople i sunčane dane 

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog istorijskog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost i "crnog desetljeća" koje je završilo prije 20 godina, danas se država otvara prema turizmu. Alžir razvija svoju turističku infrastrukturu u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja. Svoj turistički adut polaže u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti povijesnog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike.