BALI - M97 Tours
Indonezija, Bali, Denpasar

BALI

+

Daleke destinacije

Dan nezavisnosti

Proljetna putovanja

8. Mart

12 dana

Unatoč činjenici da je Bali jedna od najpoznatijih egzotičnih destinacija za putovanje,  to je duboko u sebi još uvijek tradicionalni indonezijski otok, pravo srce Azije. Šarena i za nas neobična kultura sa bezbrojnim festivala, nježnim i prijateljskim ljudima sa širokim osmjesima, pješčanim plažama i tropskom krajolikom. Sve to je Bali. I da ne zaboravimo: cijene su niske! Druge destinacije u Aziji vjerojatno će ponuditi  ljepše plaže, nego što su na Baliju, ali Bali može ponuditi još više. Prvo, tu su niske cijene. Na Baliju možete si priuštiti odličn Eaktivnosti, izlete, masaže, večere i kupovinu po zaista pristupačnim cijenama. Uz užitaka na plaži i bazenu, preporučujemo, da pogledate otok. Posjetite sela, bujnu džunglu, Istražite vulkane i nacionalne parke sjevernog i centralnog dijela otoka. Nadahnut će vas mirisni i šareni hramovi gdje se uvijek održava slavlje. Postoje i brojni pustolovni testovi i sportske aktivnosti. Suprotno općem mišljenju, Bali nije poznat po plažama s bijelim pijeskom i nema ih po cijelom otoku, ali ih mozete pronaci u blizini hotela, jer se jedino tu i mogu vidjeti – Nusa dua.

Itinerer

1
1

25.02. SARAJEVO - ISTANBUL - BALI

Okupljanje na sarajevskom aerodromu u 18:00 sati. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul TK1026 u 20:15. Planirani dolazak u Istanbul je u 00:05. 

2
2

26.02. ISTANBUL - BALI

prelazak na let za Bali u 01:45. Planirano slijetanje na Bali je u 18:55 po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme i nocenje.

3
3

27.02. BALI

Doručak. Slobodno vrijeme za odmaranje i prilagodjavanje na vremensku zonu. Danasnji dan iskoristite za kupanje i relaksaciju pored bazena ili na plaži.

4
4

28.02. BALI - MAGIČNI SJEVER

Doručak. Nasa preporuka je da ovaj dan krenete sa nama u istrazivanje čarobnog ostrva.  Za ovaj dan je planiran fakultativni izlet  MAGIČNI SJEVER, cjelodnevni izlet. - Izlet vodi put sjeverne obale, a potom do planinskih predjela do 1.200 m nadmorske visine, uključuje razgledavanje jezera Bratan i hrama Ulun Danu posvećenog boginji vode, jezera Buyan i Tamblingan (šume u okolici jezera netaknute su više od hiljadu godina) . Povratak u hotel. Nocenje.

5
5

29.02. BALI - MISTIKA ISTOKA

Nakon doručka predlažemo izlet na mistični istok Balija. Vožnja istočnom obalom uz more oko do Goa Lawah – hrama na samoj obali unutar kojeg se nalazi pećina šišmiša po kojem je i dobio ime. Nakon kratkog razgledavanja hrama i odmora nastavljamo dalje prema Tirta Ganggi – rezidenciji i kupalištu kralja pokrajine Karangasem iz 19 stoljeća. Objekt je bio prilično devastiran za vrijeme velike erupcije vulkana Gunung Agung 1963. godine nakon čega je pomno restauriran. Ručak u obližnjem restoranu s predivnim pogledom na rižina polja. Izlet nastavljamo posjetom druge palače kraljevstva Karangasem, impozantnog zdanja prekrasne arhitekture i vrtova koje se zove Taman Ujung što znači “vrt na samom kraju”. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

6
6

01.03. BALI - NAJLJEPŠA PLAŽA - NUSA DUA

Nakon doručka, slijedi vožnja prema južnom dijelu otoka, Nusa Dui, gdje se nalaze najljepše plaže Balija. Slobodno vrijeme za uživanje na plaži. Preporučujemo posjet jednom od beach barova. U večernjim satima predlažemo odlazak do Bali Collectiona, kompleksa koji sadrži veliki broj restorana, salona za masažu, te trgovina sa lokalnim proizvodima i suvenirima. Noćenje.

7
7

02.03. BALI - UBUD I VELIKA LJULJACKA

Nakon doručka predlažemo fakultativni obilazak Ubud-a i okolice.  Izlet započinjemo sa posjetom Monkey Forest-u, živopisnoj šumi majmuna koju Balinežani smatraju svetom i koja se proteže na na površini od oko 10 hektara. U šumi ćemo vidjeti preko 700 razigranih majmuna kako slobodno žive u svom prirodnom staništu. Slijedi razgled grada Ubuda, okruženog prekasnom prirodom i rižinim poljima. Ubud i dalje nosi titulu kraljevskog grada, te se može pohvaliti drevnim hramovima, palačama i srdačnim stanovništvom. Slobodno vrijeme za ručak te kupnju tradicionalnih lokalnih proizvoda na tržnici rukotvorina. Nakon razgleda mogućnost odlaska na Bali Swing, jedno od najpoželjnijih mjesta za fotografiranje na svijetu. Kompleks nudi brojna mjesta za fotografiranje, od kojih se najviše ističu ljuljačke na visini od 10 do 70 metara na kojima možete iskusiti slobodu ljuljanja visoko iznad drveća. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8
8

03.03. BALI - ULUWATU – TANAH LOT – JIMBARAN

Nakon doručka predlažemo izlet unutar kojeg ćemo posjetiti neke od najvećih znamenitosti Balija. Dan započinjemo hramom Tanah Lot posvećenom Balinežanskim bogovima mora. Za vrijeme oseke, u hramu se može vidjeti i dodirnuti Svetu Zmiju (Balinežani vjeruju da donosi sreću) koja obitava u pećini nasuprot hramu. Potom slijedi posjet hramu na stijeni Uluwatu koji se nalazi na krajnjem jugu otoka, izgrađenog na samom rubu 70 metara visoke litice.

Putovanje nastavljamo odlaskom na pješčanu plažu Jimbaran gdje možete večerati (nadoplata) na plaži u prekrasnom romantičnom ambijentu uz šumove oceanskih valova, zvukovima glazbe i pogledom na čarobni zalazak sunca. Za večeru predlažemo ukusno pripremljenu bijelu ribu, školjke, lignje, rakove, jastoge i ostale morske plodove koji se mogu naručiti a la carte. Tu također možete probati mladi kokos te domaće proizvedena vina. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

9
9

04.03. BALI - NUSA PENIDA

Nakon doručka slijedi slobodno vrijeme za uživanje na plaži. Predlažemo jednodnevni izlet na Nusa Penidu – najveći i najljepši iz grupe tri otoka koji se nalaze jugoistočno od Balija. Imati ćete priliku uživati u predivnim prizorima egzotične prirode i plavetnila Indijskog okeana. Posjet predivnim plažama zapadnoga dijela otoka čija je ljepota i čar netaknute prirode obišla cijeli svijet – Kelingking i Broken beach te prirodnog bazena Angel’s Billabong koji je pravo prirodno čudo. Mogućnost kupanja na plaži Crystal beach. Povratak u hotel u večernjim satima. Slobodno vrijeme vrijeme. Noćenje.

10
10

05.03. BALI - ISTANBUL

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u 18:00. Check in na let Turkish airlinesa u 21:25 na relaciji Denpasar - Istanbul. 

11
11

06.03. ISTANBUL - SARAJEVO

Planirani dolazak u Istanbul je u 05:40 po lokalnom vremenu. Po slijetanje u Istanbul, slijedi slobodno vrijeme do let aza Sarajevo u 14:55. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 14:45 po lokalnom vremenu.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Povratne avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Bali i Bali - Istanbul - Sarajevo. Ekonomska klasa. Avio prevoznik - Turkish airlines
 • transfer od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
 • 8 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4* (Ibis styles ili slican).
 • Organizacija putovanja
 • Pratioc grupe

Cijena ne ukljućuje

 • Viza za Bali -Izhodi se prilikom slijetanja na Bali
 • Putničko zdravstveno osiguranje -  4 KM po osobi po danu 
 • Osiguranje od otkaza putovanja - 100  KM 
 • Fakultativni izelti - cijene ce biti objavljenje nakanadno
 • Doplata za jednokrevetnu sobu - 400 KM
 • Opcija doplate kasne odjave iz hotelskih soba posljednji dan. Doplata se vrši na recepciji hotela
 • Individualni troskovi

Napomena

POSEBNI USLOVI KOD OTKAZA PUTOVANJA:

Za otkaz 30-45 dana prije polaska agencija zadrzava: 30% iznosa cijene aranzmana; 22-29 dana: 40% iznosa cijene aranzmana; za 14-21 dan prije polaska:50% iznosa cijene aranzmana; 7-14 dana prije polaska:80% iznosa cijene aranzmana te za nedolazak ili odustajanje od putovanja do 7 dana prije puta - 100% storno troškova.

Za sve ostalo vrijede Opšti uslovi putovanja putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.

M97 Tours zadržava pravo izmjene cijene usljed promjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi najmanje 15 osoba.

U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja ili izmjene putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i zavisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje.

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. M97 Tours nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik Qatar airvays.

Za putovanje vrijede opšti uslovi putovanja putničke agencije M-97 d.o.o. Sarajevo.


KORISNE INFORMACIJE

Indonezija

Glavni grad: Jakarta

Površina: 1.904.569 km², od toga kopno 1.811.569 km²

Broj stanovnika: 260 miliona stanovnika (Bali oko 4 miliona stanovnika)

Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3.7%, Kinezi 1.2%, ostali 15%

Jezik: indonežanski, engleski, malajski

Vjeroispovijest: Islam 88%, Hrišćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali - Hinduizam 94%, Islam 5%)

Nezavisnost: 1950. godina

Valuta: Indonežanska rupija IDR – 1 EUR=16700 IDR

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posjavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +7 (Džogžakarta), GMT +8 (Bali)

Viza: Državljanima BiH viza za ulazak na teritoriju Indonezije nije potrebna.

Klima: Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32C, najniža oko 22-25C), vlažnost

vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posjetu ovih područja je od juna do septembra, ali se u vidu mora imati da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine jer se radi o ekvatorijalnim područjima.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata rižu, nudle, piletinu, govedinu (Yogyakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup.

Takođe u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kafu ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata sa barenim krompirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Indonezije, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Indonezija je bezbijedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Yogyakarti ili izlaska na Baliju. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci

određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se lijeva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o

majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Takođe vole da kradu stvari od turista. Izbegavati kontakt očima sa majmunima.

Odjeća: Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posjetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odjeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.

Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u saobraćaju poprilično haotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kopi luvak kafu, Garam slatke cigare sa karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.