IRAN - M97 Tours
Iran, Islamska Republika, Teheran

IRAN

+ +
od KM 2.899

Daleke destinacije

Jesenja putovanja

9 dana

Današnji Iran, nekadašnja Perzija, sigurna je i gostoljubiva zemlja prepuna čuda starog vijeka. Naše predrasude i medijima nametnuta negativnost tope se odmah po dolasku - ljudi su topli i srdačni, zahvalni što obilazimo njihovu prekrasnu zemlju. Naša nas tura vodi od Teherana prema jugu, obilazeći sve bitne lokaliteta - Isfahan, Jazd, Širaz i Perzepolis. Ovo je putovanje koje je mnoge već ostavilo bez daha.

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL - SHIRAZ

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 13:30 i prijava na let za Istanbul u 15:30. Planirano vrijeme dolaska u Istanbul je u 19:25. Nastavak leta za Shiraz je u 21:35. 

2
2

ŠIRAZ

Planirano vrijeme slijetanja u Shiraz je u 01:55. Transfer do hotela i nocenje.

Širaz je glavni grad pokrajine Fars i šesti po veličini grad u Iranu. Izuzetno je značajan u kulturnom smislu, zbog velikog broja historijskih spomenika, muzeja i palača. Ovaj grad, star oko 4000 godina u 13. vijeku postao je centar umjetnosti i nauke, zahvaljujući brojnim perzijskim naučnicima i umjetnicima koji su ovdje živjeli. Širaz je poznat i kao grad pjesnika, vrtova, vina i cvijeća, a u njemu se rodio i poznati pjesnik Hafiz. Tokom 18. vijeka Širaz je bio glavni grad Irana. Širaz danas ima nešto manje od 2 miliona stanovnika. Brojne vrtove ovoga grada krase stabla narandže i drugog voća. Širaz je poznat i po proizvodnji tepiha, ali i kao grad sa zajednicom kršćana i jevreja.

Doručak. Nakon doručka slijedi obilazak grada: vrt Eram i džamija Nasirol-Molk, čija je gradnja započeta 1876.g. a završena nakon 12 godina. Na njoj su radili brojni iranski umjetnici, majstori i arhitekte, a impozantni su vitraži koji u prijepodnevnim satima daju nevjerovatan umjetnički doživljaj na ovom mjestu. Slobodno vrijeme i povratak u hotel. Popodne posjećujemo mauzolej Sadija Širazija, gdje ćemo naučiti nešto o jednom od najvećih pjesnika islamskih književnosti koji je ostavio neizbrisiv trag i na kulturu balkanskih muslimana. Navečer posjećujemo impozantni mauzolej Šah Čerag. Večera. Noćenje

3
3

ŠIRAZ - PREZEPOLIS - JAZD

Doručak u hotelu, a onda polazak za Yazd Usput će se vidjeti i Persepolis, jedno od najvećih arhitektonskih čuda antičkog svijeta koje je osnovao Darije Veliki. Osim Persopolisa usputna pauza će se napraviti i u Nekropoli, kao i u Pasargadu, nekadašnjem glavnom gradu Ahemenidskog carstva koji je danas arheološko nalazište i jedno od iranskih UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine. Noćenje u Yazdu.

4
4

JAZD

Doručak. Jazd je grad s više od milijun stanovnika i povjesno središte zoroastrizma, monoteističke religije koju je reformirao Zaratustra, pa ponekad nosi naziv zaratustrizam. Datiranje Zaratustre je upitno, no čini se najizglednije da je živio i djelovao u VII. st. pr.Kr. Jazd je poseban jer je izgrađen od drevnih opeka, arhitektura mu je prilagođena pustinjsko-stepskim klimatskim prilikama, a sustav kanata se tisućama godina koristi za navodnjavanje. Obilazimo središnji gradski trg Mir Chakhmaq kompleks, Vječnu vatru koja je sveta skupini od oko 40 tisuća zoroastrijanaca i neprekinuto gori od 470. godine. Potom obilazimo džamiju Jame koja je najznačajnija islamska građevina u gradu. Večera i noćenje.

5
5

JAZD - NAIN - ISFAHAN

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela. Polazak prema Isfahanu,  Na putu prema Isfahanu, pauzu ćemo napraviti u gradu Nain - poznatom po drevnom vodovodno-kanalizacijskom sistemu ispod grada. Obilazimo Glavnu džamiju Nain, jednu od najstarijih džamija u državi. Nastavljamo vožnju za Isfahanu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6
6

ISFAHAN

Doručak. Naše je putovanje u Iran danas posebno zanimljivo jer obilazimo jedan od najljepših gradova ove velike i zanimljive države. Drugi po veličini grad u Iranu s oko dva milijuna stanovnika, prijestolnica Safavida koji su na licu grada ostavili trajan i veličanstven trag nakon što je perzijski šah Abas Veliki ovdje prebacio svoj dvor i proglasio mjesto glavnim gradom. Veliki broj najljepših iranskih džamija, palača, trgova i mostova su u Isfahanu i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo jedan od najvećih trgova na svijetu, Imamov trg (ranije Meidan-e Šah), površine 9 hektara i građen sredinom XVI. stoljeća; palača A’li Qapu, džamija Šeik Lotfollah, džamija Imam, te mostove na rijeci Zayande, palaču Chehel Sotoun. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7
7

ISFAHAN - KASHAN - TEHERAN

Nakon doručka, Odjava iz hotelkskih soba i nastavak putovanja prema Teheranu, sa pauzom u Kashanu. Grad broji oko 70 porodica i četvrt milijuna stanovnika, ovo mjesto ima historiju dugu čak 9 hiljada godina. Vjeruje se kako su Tri Kralja iz Kashana krenula prema Betlehemu. Iako je grad krajem 18.st. pogodio razoran potres, istorijski relikti su prekrasni, ostaci utvrde iz 11.st., palače, džamiju Age Bozorga, svetište (grobnicu) Pirouza Nahavandija, neke od najljepših vrtova u zemlji. Slobodno vrijeme. Nastavak voznje prema Teheranu. Po dolasku u Teheran, smjetaj u hotel i nocenje.

8
8

TEHERAN

Dorucak. Krećemo u razgled Teherana. najvećeg iranskog i jednog od najvećih gradova svijeta poznatog po velikom broju prvoklasnih spomenika perzijske predislamske i islamske kulture. Razgledanje počinjemo obilaskom Palate Golestan (Palata ružičnjaka), nekadašnje vladarske rezidencije koja datira još iz 15. vijeka, ali je pravi razvoj doživjela tek dolaskom perzijske dinastije Kadžar, čiji su vladari 1786.g. preselili prijestolnicu Perzije iz Tabriza u Teheran. Od 2013.g. ovaj kompleks nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom. Odlazimo u sjeverni dio grada do kompleksa Sa'dabad. Kompleks od osamnaest zgrada nalazi se u velikom parku sa stoljetnim drvećem. Posjetit ćemo jednu od zgrada-dvoraca i prošetati se parkovima u kompleksu. Posljednji iranski kralj, šah Mohammad Reza Pahlavi, ovu je palatu koristio kao svoju rezidenciju. Njezine prostorije odišu nevjerovatnom raskoši, s velikim količinama ukrasnih kristala, dragulja, zlata, skupocjenih tepiha i namještaja. Slijedi odlazak na Trg Azadi (Trg slobode) do tornja koji je podignut početkom sedamdesetih godina 20. vijeka, a obilježio je 2500 godina iranske historije. Slobodno vrijeme.Povratak u hotel. Večera. Noćenje

9
9

TEHERAN - ISTANBUL - SARAJEVO

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Prijava na let za Sarajevo preko Istanbula. Let za Istanbul je u 12:35. Planirano vrijeme slijetanja u Istanbul je u 15:00. Slobodno vrijeme do leta za Sarajevo. Let za Sarajevo je u 20:00. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 19:55.

KRAJ PUTOVANJA


Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • ponedjeljak

  30.10.

  8 noćenja
  od KM 2.899
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Povratne avio karte na relaciji - Sarajevo - Shiraz i Teheran - Sarajevo, sa prtljagom 20+8 kg - avio kompanija Turkish airlines. 
 • Hotelski smjestaj prema itinereru putovanja u hotelima sa 4* na bazi polupansiona (dorucak i vecera). 
 • Svi transferi i izleti prema planu i programu putovanja
 • Ulaznice 
 • Organizaciju putovanja
 • Pratioc - prevodioc

Cijena ne ukljućuje

 • Viza za ulazak u IR Iran 100,00 KM
 • PZ osiguranje (za osobe do 60 godina 20,00 KM, za osobe od 60 do 70 godina 40,00 KM)
 • Osiguranje od otkaza putovanja 70,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo; u slučaju bolesti putnika, prvog srodnika),
 • Obroci koji nisu navedeni programom putovanja (ručak) i drugi individualni troškovi
 • Napojnice

Napomena

Cijena za rane rezervacije do 15.08. - 2699 KM

Cijena kasnije: 2899 KM


Moguci hoteli:

 • Shiraz Royal hotel (4*)
 • Yazd Hooman boutique hotel (4*)
 • Isfahan Piroozi hotel (4*)
 • Tehran Ritz hotel (4*)