SICILIJA - AVIONOM IZ SARAJEVA - M97 Tours
Italija, Sicilija, Catania

SICILIJA - AVIONOM IZ SARAJEVA

+

Europska putovanja

Proljetna putovanja

6 dana

Sicilija je otok izvan svake kategorije. Teško ga je uopće riječima opisati. Svi su u nju zaljubljeni, svi ju žele barem jednom posjetiti. To je mjesto koje nas vuče jer je tamo istinski doživljaj onog starog…onog neturističkog…život kakav je nekad bio prije nego li smo zaglibili u globalizaciju. Prije nego li smo od svake atraktivne destinacije napravili top turističko mjesto. Svi za nju znaju, ali ona je netaknuti biser Mediterana. Zato svi imamo želju njome kročiti, nju upoznati, baš kao da je neka osoba. Ona ima karakter, ima dušu. Nije to kao ostatak Italije. To je mjesto gdje ćete pronaći život na ulicama, mješavinu kultura koje su ovdje ostavile trag nedovršenih priča, gradove koji su protkani dubokom željom da ostanu unikatni, da sačuvaju svaki značajan kamen koji govori o burnoj prošlosti. Prirodnim ljepotama ovdje nema kraja, od brežuljkastih područja koja skrivaju veličanstvene panoramske vidike, do nizina koje su ispunjene nasadima mirisnih limuna, naranča i mandarina. U svakoj dolini skriva se živopisni gradić kojeg je teško zaobići, a sve to budnim okom prati uzavrela krv vulkana Etne koja svoju moć svako malo iskazuje huktanjem dima visoko u oblake.

Itinerer

1
1

31.12. 2023. SARAJEVO - ISTANBUL - KATANIJA

Okupljanje na aerodromu u Sarajevu 2h prije leta i let na relaciji Sarajevo - Istanbul  u 08:20, po slijetanju u Istanbul, slijedi prijava na let za Kataniju u 17:55 po lokalnom vremenu. Planirano slijetanje u Kataniju je u 18:20 po loklanom vremenu. Slijedi transfer prema hotelu, prijava u isti i priprema za docek nove godine. 

2
2

01.01.2024. KATANIJA - ETNA

Dorucak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na Etnu – najviši evropski vulkan. Odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri), ali i na cijelo područje grada Katanje. Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Nakon obilaska vulkana slijedi povratak u Kataniju i slobodno vrijeme ili fakultativno pješačko razgledanje Katanije: glavna ulica Via Etna, barokna ulica Via Crociferi, trg Piazza Duomo s katedralom i kipom Liotru, simbolom grada. Zatim rimski amfiteatar, Opera House, Sveučilište i plemićka palača Biscari...Slobono vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Povratak u hotel. 


3
3

02.01.2024. KATANIJA – SIRAKUZA – NOTO - KATANIJA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Sirakuzu I nOTO. Polazak u pravcu Siracuse, antičkog grada na istočnoj obali otoka. Po dolasku u Arhimedov grad, posjet arheološkom lokalitetu (ulaznica uz doplatu) u kojem se nalaze ostaci grčke i rimske kulture: grčki teatar, “rajski kamenolom” i rimski amfiteatar. Nastavak razgleda starog grada: znamenita Normanska katedrala, dvorac, gotičke palače Bellomo i Parisio fontana Fonte Aretusa, te antički spomenici Apolonov hram, grčki hram i kazalište, citadela, oltar Hijerona II., rimski amfiteatar i katakombe. Nakon posjeta Siracusi, slijedi nastavak izleta prema Notu. Ovaj barokni dragulj izgrađen je poslije zemljotresa iz 1693. godine, po uzoru na originalan grad pod nazivom Noto Antika koji se nalazio 10-tak km dalje u brdima planine Alverija i istinski je trijumf urbanog planiranja i arhitektonskog sklada. Za vrijeme 16. i 17.veka ovde su živjele i radile brojne važne osobe a kralj Ferdinand III Aragonski dodelio mu je titulu genijalnog grada.

povratak u Kataniju. Slobodno vrijeme i noćenje.

4
4

03.01.2024. KATANIJA – TAORMINA – SAVOCA – KATANIJA

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Savocu i Taorminu. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Pripremite se za pravu adrenalinsku vožnju uskom krivudavom cestom do sela koje je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imaćete kratak odmor za espresso ili granitu (sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču) u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom u prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje i šetnja njenim historijskim centrom, ulicom Corso Umberto do Duomo di Taormina (cca 700m). Tokom šetnje zaustavit ćemo se na vidikovcu. Pogled odavde je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe! Ulice Taormine prepune se prodavnica suvenira, nakita, keramike, a tu su i brojni kafići, restorani i slastičarne. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.


5
5

04.01.2024. KATANIJA - PALERMO - KATANIJA

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored fantastičnih maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale posjeta katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, vjenčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII vijeka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje.


6
6

05.01.2024. SICILIJA - ISTANBUL - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i prevoz do aerodroma. Po dolasku na aerodrom, prijava na let za Istanbul, koji je u 09:15. Po dolasku u Istanbul u 13:40, slobodno vrijeme do leta prema Sarajevu u 19:30, ili fakultativni izlet  do Istinije Shopping centra ili venezia Megaoutlett.  Povratak na aerodrom oko 18h podnevnim satima. Prolazak pasoske kontrole i odlazak do Gatea, na ukrcaj na let. Planirano slijetanje na aerodrom Sarajevo je u 19:25.

KRAJ PUTOVANJA!

Napomena: Organizator ima pravo promjene itinerera putovanja, s tim da svi izleti budu realizovani.


Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • povratna avio karta na relaciji Sarajevo - Istanbul - Katanija, avio kompanija Turkish airlines, sa ukljucenim aerodromskim taksama
 • torba 30 kg + ručna prtljaga 8 kg
 • transfer od aerodroma do hotela i obratno
 • hotelski smještaj u hotelu sa 3*/4* lokalne kategorizacije, na bazi 5 noćenja sa doručkom
 • organizaciju putovanja
 • pratioca grupe

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje -  14 KM 
 • Osiguranje od otkaza putovanja - 60 KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu - 650 KM
 • fakultativni izleti
 • Ulaznice u muzeje I ostale znamenitosti
 • Individualni troškovi

Napomena

CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Pjesacki razgled Katanije - 20 €
 • Siracusa i Noto - 55 €
 • Taormina i Savoca 55,00 EUR
 •  izlet na Etnu - 45€
 • Palermo - 80 €

 • ***Cijene su izražene po osobi, bazirane na min. 20 prijavljenih putnika, prijava u agenciji prilikom rezervacije, doplata na licu mjesta kod vodiča.