SICILIJA - M97 Tours
Italija, Sicilija, Catania

SICILIJA

+
od KM 999

Europska putovanja

Jesenja putovanja

Dan državnosti

5 dana

Sicilija je otok izvan svake kategorije. Teško ga je uopće riječima opisati. Svi su u nju zaljubljeni, svi ju žele barem jednom posjetiti. To je mjesto koje nas vuče jer je tamo istinski doživljaj onog starog…onog neturističkog…život kakav je nekad bio prije nego li smo zaglibili u globalizaciju. Prije nego li smo od svake atraktivne destinacije napravili top turističko mjesto. Svi za nju znaju, ali ona je netaknuti biser Mediterana. Zato svi imamo želju njome kročiti, nju upoznati, baš kao da je neka osoba. Ona ima karakter, ima dušu. Nije to kao ostatak Italije. To je mjesto gdje ćete pronaći život na ulicama, mješavinu kultura koje su ovdje ostavile trag nedovršenih priča, gradove koji su protkani dubokom željom da ostanu unikatni, da sačuvaju svaki značajan kamen koji govori o burnoj prošlosti. Prirodnim ljepotama ovdje nema kraja, od brežuljkastih područja koja skrivaju veličanstvene panoramske vidike, do nizina koje su ispunjene nasadima mirisnih limuna, naranča i mandarina. U svakoj dolini skriva se živopisni gradić kojeg je teško zaobići, a sve to budnim okom prati uzavrela krv vulkana Etne koja svoju moć svako malo iskazuje huktanjem dima visoko u oblake.

Itinerer

1
1

SARAJEVO - BANJA LUKA - SICILIJA

Okupljanje na aerodromu u Banja Luci 2h prije leta i let na relaciji Banja Luka - Sicilija, preko nekog od Evropskih gradova. Vrijeme leta ce biti naknadno objavljeno. Po slijetanju u Cataniju, u poslijepodnevnim satima, transfer do hotela, prijava u isti, te slobodno vrijeme. Nakon nekog vremena, za opne koji budu zeljeli, okupljanje grupe i fakultativno pješačko razgledanje Katanije: glavna ulica Via Etna, barokna ulica Via Crociferi, trg Piazza Duomo s katedralom i kipom Liotru, simbolom grada. Zatim rimski amfiteatar, Opera House, Sveučilište i plemićka palača Biscari...Slobono vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Povratak u hotel. Noćenje

Za osobe koje dolaze iz Sarajeva, tegradova na putu prema Banja luci, bit ce opbezbjedjen prevoz. 

2
2

KATANIJA – SIRAKUZA – KATANIJA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Sirakuzu. Polazak u pravcu Siracuse, antičkog grada na istočnoj obali otoka. Po dolasku u Arhimedov grad, posjet arheološkom lokalitetu (ulaznica uz doplatu) u kojem se nalaze ostaci grčke i rimske kulture: grčki teatar, “rajski kamenolom” i rimski amfiteatar. Nastavak razgleda starog grada: znamenita Normanska katedrala, dvorac, gotičke palače Bellomo i Parisio fontana Fonte Aretusa, te antički spomenici Apolonov hram, grčki hram i kazalište, citadela, oltar Hijerona II., rimski amfiteatar i katakombe. Nakon posjeta Siracusi, slijedi povratak u Kataniju. Slobodno vrijeme i noćenje.

3
3

KATANIJA – TAORMINA – SAVOCA – KATANIJA

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Savocu i Taorminu. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Pripremite se za pravu adrenalinsku vožnju uskom krivudavom cestom do sela koje je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imaćete kratak odmor za espresso ili granitu (sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču) u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom u prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje i šetnja njenim historijskim centrom, ulicom Corso Umberto do Duomo di Taormina (cca 700m). Tokom šetnje zaustavit ćemo se na vidikovcu. Pogled odavde je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe! Ulice Taormine prepune se prodavnica suvenira, nakita, keramike, a tu su i brojni kafići, restorani i slastičarne. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.


4
4

KATANIJA - ETNA - (OUTLET SICILIJA) - CATANIA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na  Etnu – najviši evropski vulkan. Odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri), ali i na cijelo područje grada Katanje. Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Nakon obilaska vulkana slijedi povratak u Kataniju i slobodno vrijeme. U podnevnim satima predlazemo odlazak u Outlett shopping centra Sicilia (najveći i najbolji shopping centar na Siciliji). Slobodno vrijeme za kupovinu. 
povratak u Kataniju u večernjim satima.

5
5

SICILIJA - BANJA LUKA - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i prevoz do aerodroma. Po dolasku na aerodrom, prijava na let za Banja Luku, preko nekog od Evropskih gradova. Po dolasku u Banja Luku u podnevnim satima. Za oni koji trebaju prevoz do nekog od gradova na putu prema Sarajevu, slijedi prevoz.

KRAJ PUTOVANJA!

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • ponedjeljak

  21.11.

  4 noćenja
  od KM 999
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • povcratna avio karta na relaciji Banja luka - Katanija, preko nekog od evropskih gradova
 • ručna prtljaga 8 kg
 • transfer od aerodroma do hotela i obratno
 • hotelski smještaj u hotelu sa 3* lokalne kategorizacije, na bazi 4 noćenja sa doručkom
 • oeganizaciju putovanja
 • pratioca grupe

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje -  10 KM 
 • Osiguranje od otkaza putovanja - 25 KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu - 350 KM
 • fakultativni izleti
 • Ulaznice u muzeje I ostale znamenitosti
 • Individualni troškovi

Napomena

CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Pjesacki razgled Katanije - 20 €
 • Siracusa i Noto - 50 €
 • Taormina i Savoca 45,00 EUR
 •  izlet na Etnu - 45€
 • Shopping centar Sicilia  25,00 EU

***Cijene su izražene po osobi, bazirane na min. 20 prijavljenih putnika, prijava u agenciji prilikom rezervacije, doplata na licu mjesta kod vodiča: