Iskusite Čudesnu Harmoniju Prošlosti i Sadašnjosti: Neprocjenjivo Putovanje kroz Pustinje Mongolije i Drevne Čudesne Kine - M97 Tours
Kina, Peking, Guangzhou (China)

KINA I MONGOLIJA

+
od KM 5.499 5.199

Daleke destinacije

Jesenja putovanja

14 dana

Kina, zemlja sa bogatom historijom koja se proteže hiljadama godina, predstavlja jednu od najznačajnijih destinacija na svijetu. Njezina kultura, tradicija, gastronomija i prirodne ljepote očaravaju putnike diljem svijeta. Ova fascinantna zemlja nudi nevjerojatnu raznolikost - od modernih metropola do drevnih gradova, od slikovitih planinskih pejzaža do beskrajnih pustinja.

Itinerer

1
1

SARAJEVO-ISTANBUL-ULAN BATAR

Okupljanje na aerodromu Sarajevo 2h prije leta, podjela dokumentacije, prijava na let za Ulan Batar sa presjedanjem u Istanbulu. 

2
2

ISTANBUL-ULANBATAR (MONGOLIJA)

Dolazak u Ulan Batar, pasoške procedure, transfer do hotela. slobodno vrijeme za odmor. Noćenje

3
3

ULANBATAR (MONGOLIJA)

Doručak, slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak prijestolnice Mongolije obići ćemo središnji trg Sukhbaatar,Zanatsko središte Zaisan Posjetite brdo Zaisan, gdje se nalazi Zanatsko središte s brojnim radionicama i trgovinama koje nude tradicionalne mongolske proizvode poput suvenira, tekstila i rukotvorina. Nacionalni park Gorkhi-Terelj,. Ovdje možete uživati u prekrasnoj prirodi,

Naselje nomada: U blizini Ulan Batara možete posjetiti naselja nomada i doživjeti njihov način života. Možete se uputiti na turneju koja uključuje posjet tradicionalnom geru (jurti), sudjelovanje u pripremi tradicionalnih jela i upoznavanje s lokalnom kulturom., nakon čega slijedi kraći obilazak Nacionalnog muzeja mongolske historije, mogućnost organizovanja večere u nekom od lokalnih restorana, povratak u hotel. Noćenje

4
4

ULANBATAR-TERELJ NACIONALNI PARK

Doručak, fakultativni izlet ili slobodno vrijeme

nacionalni park udaljen je oko 80 kilometara istočno od Ulan Batara. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pejzažima, uključujući planine, šume i rijeke. Možete istražiti pješačke staze, posjetiti Turtle Rock (Stijena Kornjače), posjetiti manastire u blizini ili uživati u jahanju konja.

Povratak u Ulanbatar, noćenje

5
5

ULANBATAR-DZINGIS KHAN KOMPLEKS

Doručak, slobodno vrijeme ili fakultativni izlet 

Idemo u Chinggis Khan kompleks, Ovaj kompleks posvećen je legendarnom mongolskom vođi, Chinggis Khanu (poznatom i kao Džingis Kan). Nalazi se otprilike 54 kilometra istočno od Ulan Batara. U kompleksu možete vidjeti veliki kip Chinggisa Khana te se upoznati s njegovim životom i naslijeđem,  U sklopu kompleksa nalazi se muzej posvećen životu i naslijeđu Chinggisa Khana. Posjetitelji mogu saznati više o historiji Mongolije, životu nomadskih plemena, vojnim kampanjama Chinggisa Khana i njegovom nasljeđu koje je ostavio Mongoliji i svijetu. Pogled na okolicu S vrha postamenta kipa pruža se prekrasan pogled na okolicu. Posjetitelji mogu uživati u panoramskom pogledu na mongolsku preriju i obližnje planine dok istražuju kompleks i okolno područje u sklopu kompleksa se nalazi i kulturni centar koji nudi dodatne informacije o mongolskoj kulturi, tradiciji i naslijeđu. Posjetitelji mogu sudjelovati u različitim aktivnostima, kao što su tradicionalne igre i radionice, te dobiti dublji uvid u život i običaje Mongolije.6
6

ULANBATAR (MONGOLIJA) - PEKING (KINA)

Doručak, slobodno vrijeme ili fakultativni izlet 

Manastir Gandan u Ulan Bataru, imat ćete priliku doživjeti važan dio mongolske kulture i duhovnosti. Ovaj manastir, jedan od najvažnijih budističkih hramova u Mongoliji, ima bogatu historiju i impresivnu arhitekturu. u Manastiru Gandan se nalazi Velika zlatna statua Buddha Sutreya Jedan od najupečatljivijih elemenata manastira je ogromna zlatna statua Sutreya Buddhe, visoka oko 26 metara. Ova impozantna figura predstavlja mudrost i milost, te je centar duhovne prakse za vjernike i posjetitelje. Hramovi i molitvene dvorane: Manastir Gandan ima nekoliko hramova i molitvenih dvorana, gdje možete vidjeti tradicionalnu budističku arhitekturu i umjetnost. Unutar ovih prostora, možete se pridružiti vjernicima u molitvi, posmatrati monahe koji obavljaju obrede ili jednostavno uživati u mirnoj atmosferi.  Ako imate sreće, možete svjedočiti tradicionalnim budističkim obredima koji se obavljaju u Manastiru Gandan. Ovi obredi uključuju ceremonije molitve, ritualno pjevanje i ceremonijalno paljenje svijeća i tamjana. Interakcija s monasima: Posjeta Manastiru Gandan pruža vam priliku za razgovor s mongolskim monasima i učenje o njihovom načinu života, duhovnoj praksi i budističkoj filozofiji. Možete postavljati pitanja, razgovarati o njihovim iskustvima i možda čak sudjelovati u meditaciji ili molitvi s njima. Posjeta Manastiru Gandan pruža jedinstvenu priliku za uranjanje u bogatu duhovnu baštinu Mongolije i doživljavanje autentične budističke prakse i kulture. Ne zaboravite poštovati pravila manastira i pokazati poštovanje prema svetim mjestima i vjernicima tijekom vaše posjete. 

Povratak u hotel  po prtljagu, idemo na aerodrom, prijava na let za Peking 

7
7

PEKING (KINA)

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Pekinga. U toku razgleda imat cemo priliku vidjeti slijedece: 


Zabranjeni grad je jedna od najvećih atrakcija Pekinga i Kine. Ovo je nekada bila carska rezidencija, a danas se u njemu nalazi muzej. 

Mauzolej Mao Ce Tunga nalazi se na ogromnom trgu Tjen An Men. Reč je o mauzoleju prvog predsjednika Narodne Republike Kine i vođe komunističkog pokreta tokom Kineskog građanskog rata. 

Temple of Heaven je kompleks taoističkih zgrada i nalazi se u jugoistočnom dijelu Pekinga. Carevi iz dinastija Ming i Qing su svake godine posjećivali hram i pri tome su se molili za dobru žetvu. Hram obuhvata površinu od 270 hektara i oko tri puta je veći od zabranjenog grada. Temple of Heaven se od 1998. godine nalazi na UNESCO – voj listi svjetske baštine.

Hutong; u bogatoj kulturi i istoriji Pekinga ima veoma značajno mjesto. Riječ Hutong dolazi iz mongolskog jezika prije oko 700 godina. Prema istraživanju potiče od riječi hot – tog, što na mongolskom znači „ bunar “. Riječ hot- tog postala je hutong nakon što je uvedena u Peking. Hutong znači traka i aleja, a u ovakvom sistemu zapravo živi većina stanovnika grada. Jedan Hutong se povezuje sa drugim, formira se blok koji se potom spaja sa drugim, i od njih se formira čitav grad. Tokom dinastije Ming postojalo je 459 hutonga, tokom dinastije Qing bilo ih je 978, a danas ih ima 1 316.

8
8

PEKING (KINA)

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet. 

Kineski zid je jedna od najvećih i najposećenijih atrakcija u Kini. Prostire se u pravcu zapada, prolazi kroz devet pokrajina i pruža se preko 6 700 kilometara. Veliki zid se sastoji od zidova, prolaza, osmatračnica, zamkova i utvrđenja. Većina zida koji danas postoji potiče iz perioda dinastije Ming. Najbolje očuvani dio je upravo onaj pekinškom Badalingu. Kao jedan od najveličanstvenijih antičkih odbrambenih sistema, Veliki zid se od 1987. godine nalazi na UNESCO – voj listi svjetske baštine.

9
9

PEKING - XIAN (KINA)

Doručak, Slobodan dan za shopping i individulano istraživanje Pekinga, transfer do željezničke stanice u Pekingu ukrcavamo se na brzi voz za Xian, dolazak u kasnim večernjim satima, transfer do hotela. Noćenje.

10
10

XIAN (KINA)

Doručak,  idemo u fakultativni obilazak grada posjećujemo vojnike od terakote Qin Shihuang - Nakon posjeta Huaqing Terenu, koji su neizostavna atrakcija u Xianu. Razgledajte impresivne statue i saznajte više o povijesti dinastije Qin. Nastavljamo dalje sa našim obilaskom, idemo do starih gradskih zidina Xiana - Ove dobro očuvane zidine pružaju prekrasan pogled na grad i okolicu, nakon što prošetamo po zidinama, slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka nastavljamo sa našim obilaskom, odlazimo do islamske četvrti u Xianu. Povratak u hotel. Noćenje

11
11

XIAN - SHANGAI (KINA)

Doručak, odjava iz hotela te nastavak fakultativnog izleta, drugi dan počinjemo posjetom Pagodi Divljih guski, jednoj od najpoznatijih pagoda u Kini. Ova pagoda je simbol Xiana i nudi prekrasan pogled na grad. nakon čega nastavljamo prema Velikoj džamiji u Xianu. Ovo je jedna od najstarijih i najvećih džamija u Kini i predstavlja jedinstven spoj kineske i islamske kulture, nastavljamo do trga Yanta slobodno vrijeme za odmor do transfera prema željezničkoj stanici. Ukrcavamo se na voz za Šangaj. Dolazak u večernjim satima noćenje.

12
12

SHANGAI (KINA)

Doručak fakultativni izlet ili slobodno vrijeme 

Idemo u razgledanje Starog grada, nekadašnjeg centra naselja a danas vrlo posjećenog kvarta Šangaja, prepunog uskih ulica, pagoda i prodavnica sa raznovrsnom robom. Najposećenije mjesto u gradu je obala rijeke Huangpu ili Bund a preko puta je „šangajski Menhetn“ – Pudong sa ogromnim brojem staklenih solitera do kojih se može stići i tunelom ispod rijeke. Poslije podne odlazak do zgrade Svjetskog finansijskog centra, najvišeg zdanja u gradu, sa 97 spratova i raznim sadržajima. Da bi se liftom popelo na tu visinu potreban je svega 1 minut. U nastavku obilazak čuvenog Medjunarodnog izložbenog centra u čijoj su postavci predstavljeni gradjevinski planovi, planovi razvoja saobraćaja i uopšte budući razvoj grada. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

13
13

SHANGAI (KINA) - ISTANBUL

Doručak, odjava iz hotela, nastavak fakultativnog izleta ili slobodno vrijeme do transfera na aerodrom, 

Odlazak do People’s Squera, glavnog gradskog trga koji ukrašavaju monumentalne zgrade Velikog pozorišta, Muzeja naroda i Zgrade urbanističkog zavoda. Na trgu počinje i centralna ulica Nanjing Rd. puna prestižnih prodavnica, robnih kuća i restorana koja privlači goste iz cijelog svijeta naročito u večernjim satima kada demonstrira čudesne efekte neonskog svjetla. Obilazak Jujuan parka (Parka radosti), najpoznatijeg arhitektonskog kompleksa grada sa brojnim paviljonima, vještačkim jezercima, mostićima i stepeništima... Transfer do aerodroma, prijava na let za Sarajevo sa presjedanjem u Istanbulu. 

14
14

ISTANBUL - SARAJEVO

Transfer u Istanbulu na let za Sarajevo, dolazak u Sarajevo. Kraj putovanja. 

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • četvrtak

  03.10.

  13 noćenja
  od KM 5.499
  od KM 5.199
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Povratne avio karte na relaciji Sarajevo - Ulan Bator i Shangai - Sarajevo, ekonomska klasa - avio kompanija Turkish airlines
 • Aerodromske takse
 • Noćenja prema planu i programu putovanja
 • Smještaj u Jurtama
 • Transferi prema planu i programu putovanja
 • obroke u Mongoliji kako je navedeno u programu 
 • Lokalni vodiči na engleskom jeziku
 • Pratitelj putovanja na bosanskom jeziku
 • Organizacija putovanja

Cijena ne ukljućuje

 •  Doplatu za jednokrevetnu sobu u hotelima (na upit)
 • Fakultativni izleti (na upit u agenciji prije putovanja) 
 • Napojnice za lokalce
 • PZO
 • Internet paketi
 • Individualni troškovi

Napomena

Tokom boravka u Mongoliji planirana su 2 noćenja u Jurtama i ne postoji mogućnost doplate za 1/1. 

Koristi se napon od 220-240 V. Utičnica je tipa Europlug, poput standardnih europskih, stoga nije potreban adapter

U Mongoliji je kontinentalna klima uz velike temperaturne oscilacije dan/noć. Položaj na centralnoazijskoj visoravni donosi Mongoliji jednu od ekstremnih kontinentalnih, ali i aridnih klima na svijetu. Razlike u prosječnim temperaturama između dana i noći neobično su velike, dok one između zime i ljeta dosižu čak 60°C. To je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim najgornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10 % zemlje je šumovito, (pretežno u planinama sjevera i zapada), a manje od 1% je obradivo. Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura izrazito oscilira.  ljeti je prosječno +25°C.

Što se tiče odjeće i obuće na ovoj turi je potrebna udobna, višeslojna, topla odjeća. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje. Potrebna jakna ili vesta za večernje sate. Poželjno je nositi US dolare, iako je i Euro dobro prihvaćen. U većim gradovima bankomati, banke, neki hoteli i poneki shop  prihvaćaju Visa i MasterCard. U Ulaanbatoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama moguća su plaćanja VISA ili Master kreditnom karticom. U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, a u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje van većih gradova, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti.

Što se tiče hrane tokom cijelog putovanja, raznolika ponuda je u glavnom gradu, u ostalim dijelovima zemlje hrana je tradicionalna i oskudnija; pečena ovčetina, sir, jogurt, mlijeko i mliječni proizvodi, boodog (janjetina pripremljena na poseban način)  Piti isključivo vodu u boci, ili prokuhanu vodu