KUBA - M97 Tours
Kuba, HAVANA

KUBA

+
od KM 3.799

Daleke destinacije

Ljetovanje u zimskom periodu

11 dana

Provedite Vas odmor na Kubi, „koktel“ vrelog tropskog sunca i zapaljivih latinoameričkih plesova. To je i niz bijelih, peščanih plaža, najčistije prozračne vode, koralnih sprudova, čudesnog ribolova, prirode vanserijske lepote ali i brojnih izleta, sačuvanih znamenitosti, nezaboravnih praznika i festivala. Ako se tome doda i nivo servisa u hotelima na kubanskim obalama, odmor može da se pretvori u pravi raj. 

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL

Okupljanje grupe na Aerodromu Sarajevo dva sata prije leta na relaciji Sarajevo – Istanbul 15:30. Planirano slijetanje u Istanbul je 2. dan u 19:25- Slobodno vrijeme do nastavka leta za Havanu.

2
2

ISTANBUL - HAVANA - VARADERO

Let za Havanu je u 02:10.  Planirano vrijeme slijetanja u Havanu je u 07:15  po lokalnom vremenu. Nakon pasoške kontrole I preuzimanja prtljaga slijedi transfer do Varadera. Smjestaj u hotel i prilagođavanje na novu vremensku zonu. Nakon odmora, u poslijepodnevnim satima slijedi upoznavanje sa okolinom i slobodno vrijeme. Nocenje.

3
3

VARADERO

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim karipskim plažama ili mogućnost organizovanja nekog od fakultativnih izleta.  

4
4

VARADERO

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim karipskim plažama ili mogućnost organizovanja nekog od fakultativnih izleta.  

5
5

VARADERO

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim karipskim plažama ili mogućnost organizovanja nekog od fakultativnih izleta.  

6
6

VARADERO

Slobodno vrijeme za odmor.

7
7

VARADERO

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na prelijepim karipskim plažama ili mogućnost organizovanja nekog od fakultativnih izleta.  

8
8

VARADERO - HAVANA

Odjava iz hotelskih soba i transfer iz Varadera prema Havani. Po dolasku u Havanu slijedi prijava u hotel, odmor i slobodno vrijeme ili Fakultativno, panoramsko I pješačko razgledanje grada: Miramar, šetalište Malekon, kvart Vedado, hotel Nacional, Stari grad, posjeta fabrici/muzeju čuvenog kubanskog ruma, Kapitol, Trg Revolucije, tvrđava Moro…. Povratak u hotel. Noćenje.

9
9

HAVANA

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti i šetnju gradom ili fakultativni izlet “Putevima Hemingveja”. Na ovom izleti cemo posjetiti kuću, gdje je Hemingvej proveo jedan duzi period svoga zivota, vidjet ćemo njegovu jahtu i ručat ćemo u restoranu u koji je on običavao ići. Planirani povratak u Havanu je u 16:00. 

Slobodno vrijeme, povratak u hotel. Fakultativni večernji odlazak u najčuveniji kabare „Tropicana“.Povratak u hotel i noćenje. 


10
10

HAVANA - ISTANBUL

Doručak. Transfer na aerodrom i prijava na let Havana – Istanbul u 09:20 po lokalnom vremenu  slijedeceg dana. 

11
11

ISTANBUL - SARAJEVO

Po slijetanju u Istanbul slijedi priajava na let Istabul – Sarajevo 26.10.2018. u 12:15. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 13:05 po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • nedjelja

  20.10.

  10 noćenja
  od KM 3.799
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte sa pripadajucim taksama na relacijiarajevo – Istanbul - Havana –Istanbul - Sarajevo - Turkish airlines
 • Transferi od aerodroma do hotela i obratno
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 5* u Havani Hotel Nacional de Cuba ili slican
 • 6 noćenja na bazi AI u hotelu sa 5* u Varaderu hotel Melia ili slican
 • Transfer od Varadera do Havane
 • Usluga pratioca grupe na putovanju uz minimalno 15 prijavljenih putnika
 • troškovi organizacije putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Obavezno PZO 20 KM za osobe do 59 god. Za osobe od 60-70 g, osiguranje iznosi 40 KM
 • Turistička kartica – Viza – agencija posreduje u izdavanju – cijena 70 KM
 • Doplata za 1/1 sobu – 400 KM
 • Fakultativni izleti – Cijene su informativnog karaktera i iste ce biti naknadno objavljene
 • Ostali troskovi koji nisu navedeni u program putovanja (troškovi ulaznica u muzeje i diskoteke i ostale nepomenute usluge)Napomena

Opisi izleta:

 • Hemingwayeva kuća + ručak u njegovom restoranu

znamenitost u blizini Havane koju treba posetiti je vila u kojoj je živeo Ernest Hemingvej u kojoj ćete čuti priču o životu i smrti čuvenog pisca. U vili se nalazi biblioteka sa 9000 knjiga, pehari iz lova, i neobično groblje kućnih ljubimaca u kom je sahranjeno oko 50 Hemingvejevih mačaka. Cca 55 USD

 • Show Tropicana

Tradicionalni kabaret show Tropicana s preko 80 izvođača. U cijenu ukljucen ulaz, pice, snack. Cca 100 USD

 • Sta. Clara/Trinidad/Cienfuegos sa ručkom 

Cjelodnevni izlet koji pruža jedinstvenu priliku da se obiđu tri izuzetno značajna grada: Santa Klara, grad heroj u kome su vođene završne borbe kubanske revolucije; posjeta memorijalnom kompleksu Če Gevara gde su sahranjeni posmrtni ostaci čuvenog revolucionara i njegovih saboraca. Pauza kod blindiranog voza koji je postao simbol kraha Batistine diktature; Trinidad, pod zaštitom UNESCO, začarani grad uspavan u devetnaestom vijeku u kome nijedna kuća nema više od jednog sprata. Obilazak kuće muzeja jedne od nekada najbogatijih porodica toga kraja. Ručak u tipičnom restoranu (uključeno jedno piće). Pauza u restoranu “Canchanchara” i degustacija istoimenog koktela uz zvuke kubanske muzike; Sijenfuegos, prelijep primorski gradić, jedan od bisera kubanske arhitekture, u kome se posebno ističe Palata Del Valle, uspjela kombinacija vizantijsko-venecijansko-mavarske arhitekture. Na glavnom trgu nalazi se i druga trijumfalna kapija Kube, čuveno pozorište Tomas Terry u kome su nastupali Enriko Karuzo i Sara Bernar. Cca 80 USD

 • Guamá/Girón

Vožnja kroz plantaže šećerne trske i citrusa do ranča gdje se upoznaje sa florom i faunom Kube. Posjeta etno parku Guama; vožnja čamcima kroz slatkovodnu lagunu do Ostrva blaga gdje je čuvena kubanska umjetnica Rita Longa napravila kopiju taino sela sa figurama u prirodnoj veličini koje prikazuju način života Indijanaca prije dolaska Evropljana. Povratak na kopno. Ručak (piće nije uključeno). Obilazak dijela farme krokodila i nastavak putovanja do Zaliva svinja gdje je 1961. godine došlo do neuspelog iskrcavanja kontrarevolucionara. Odmor i kupanje na Karipskom moru. Povratak u hotel u popodnevnim satima. Cca 80 USD

 • Cayo Blanco/katamaranom /delfini/Ručak uključen u cijenu

Cjelodnevni izlet. Transfer autobusom do luke Gaviota. Ukrcavanje na katamaran i vožnja do bazena, gdje se gostima pruža prilika da se slikaju sa delfinima. Nastavak vožnje do ostrva Cayo Blanco; ručak (uključen u cijenu izleta) i kupanje. U povratku kupanje na koralnom grebenu gdje se dobijaju maske i peraja za posmatranje podvodnog sveta kubanske obale. Cca 90 USD

 • Buena Vista Social Club

Za okus autentične kubanske muzike, nema boljeg mjesta u Varadero nego Plaza Américas Salon Plenario gdje nasljednici svjetski poznatog Buena Vista Social Club redovno sviraju. – u cijenu je ukljucena ulaznica i transfer. – samo Srijedom navecer- polazak iz hotela 26.10.2016. u 21:00. Cca. 50 USD


OSNOVNE INFORMACIJE O KUBI


*Novac: Kuba ima dvije službene valute: 

1. konvertibilni kubanski pezos, omjer 1 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 

2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. 

Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure.

*Vremenska razlika: - 6 sati. 

*Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, firme, državne institucije i sl.). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom od 09.00 – 13.00 sati. 

*Komunikacija: Skoro svi hoteli imaju dobru telefonsku vezu i direktno biranje iz sobe. Javni telefoni se mogu upotrebljavati s „prepaid“ karticama. Telefonske kartice se mogu kupiti u suvenirnicama i informativnim cntrima, koji tokom noći nisu otvoreni. Prije pozivnog broja za državu koju zovete mora se birati 119 (umjesto 00). Mobitele je moguće iznajmiti. Na Kubi funkcionise samo VIPnet mreža.

*Električna energIja: 110V (američke utičnice), potreban je adapter 

*Jezik: službeni jezik je španjolski. Engleski nije rasprostranjen, ali Kubanci se svakim danom sve više i više usavršavaju. 

*Odjeća: Kuba ima subtropsku klimu. Preporučuje se lagana pamučna odjeća, ali i lakši pulover ili jakna zbog izuzetno jakih klima uređaja, ali i temperature koja se može spustiti. Nemojte zaboraviti sredstva za zaštitu od sunca i šešir ili kapu. 

*Vrijeme u oktobru dnevna temperatura varira od 23 – 32°C, a noćna 15 – 27°C.

*Temperatura u Madridu u ovom periodu je cca 25C, s tim da noci mogu biti svjezije.

*Ukoliko vas smeta vlaga, morate znati da je prosječna količina vlage u zraku 80 posto.

*Medikamenti – obavezno ponijeti medicinski ugalj, sredstva protiv bolova, kao i neke antibiotike.

*Putničko zdravstveno osiguranje – obavezno ponijeti.

*Hrana na Kubi – ne jesti u Fast Food restoranima. Hraniti se samo u pravim restoranima. Cijena jednog obroka od 12 do 15 €, bez pića. Hrana koja je tamo rasprostranjena je riba, piletina i svinjetina. Nasa preporuka je da ponesete nesto hrane da imate prvu noc kada tamo dodjemo. Nasa preporuka za osobe koje su osjetljive po pitanju hrane, je da ponesete i nesto vakumirane i konzervirane hrane, da imate za vrijeme boravka u Havani.

*Pokloni za lokalno stanovništvo – bombone, hemijske olovke, hulahopke.

*Sredstva za higijenu – obavezno ponijeti. Tamo mozete kupiti ali po strasno visokim cijenama.

*Kupovina: osim poznatih kubanskih cigara i izvrsnog ruma postoji puno drugih dobrih stvari koje možete kupiti na Kubi (zlatan i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od lokalnih materijala drva, slame, papira mache, morskih školjki, sjemena, terakote i stakla). Kubanski muzički instrumenti su također vrlo popularni izbor. Postoje i toaletni te farmaceutski proizvodi koji se ne mogu nabaviti nigdje drugdje na svijetu - na prodaji u međunarodnim ljekarnama i duty-free trgovinama u zračnim lukama, gdje isto tako možete kupiti knjige, video kasete i CD-e.