MAROKO + ANDALUZIJA (9 DANA) - M97 Tours
Maroko, Marrakech

MAROKO + ANDALUZIJA (9 DANA)

od KM 2.199 1.756

Europska putovanja

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

9 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - FRANKFURT - KAZABLANKA

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo. Prijava na let za Kazablanku preko Frankfurta. Let za Frankfurt po slijetanju u Frankfurt slijedi slobodno vrijeme do leta za Kazablanku. Planirano vrijeme slijetanja u Kazablanku je u vecernjim satima, nakon čega slijedi pasoska kontrola, preuzimanje prtljage te transfer do hotela. Prijava u hotelske sobe. Nocenje.

2
2

KAZABLANKA-MARAKEŠ

Doručak. Fakultativni izlet do Marakeša 

Marakeš je turističko središte Maroka u velikoj oazi podno gorja Atlas. Posebno je atraktivna očuvana stara urbanistička jezgra s karakterističnom arhitekturom islamskih gradova, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Grad je osnovan u 11. st., a u srednjem vijeku bio je jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta islamskoga svijeta. Iz tog doba ostali su klasični primjeri islamske gradnje, kao gradske zidine (poslije nadograđivane), gradska vrata Bab Agnau i džamija Kutubija s minaretom od 70 m iz 12. st. koji dominira gradom te mauzolej članova dinastije Saadi iz 16. st.. Razgledavanje obuhvaća još i palaču Bahia, židovsku četvrt Mellah i Plavu sinagogu, berbersku ljekarnu te simbol grada prostrani trg Jemma el Fna gdje se i danju i noću okupljaju stanovnici i turisti da bi nešto pojeli, kupili ili promatrali razne predstave koje se tu odvijaju. Istraživanje medine i slobodno vrijeme. Odlazak do hotela. Prijava u hotelske sobe i nocenje.



3
3

KAZABLANKA - RABAT

Doručak,. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Rabat i Kazablanku. Prvo ćemo se uputiti ka Rabatu.  Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada - glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret na svijetu. Odlazimo do Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama, nakon toga slijedi povratak prema Casablanci, po dolasku slijedi razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. Slobodno vrijeme... Noćenje


4
4

KAZABLANKA - TANGIER

Doručak, Odjava iz hotela, Transfer vozom prema Tangieru, Po dolasku u Tangier, slijedi odlazak do hotela, gdje cemo ostaviti stvari do ulaska u spbe. Slobodno vrijeme ili fakultativni  obilazak grada. Predivan zaliv u kom se smestio Tangier na vrhu Maroka nalazi se tik pred Gibraltarskim vratima, a sam grad predstavlja jednu čudnovatu vrtešku koja broji oko milion ljudi. Ponosno ga zovu „ vratima Afrike". Ovo je grad kod koga se razdvajaju dva kontinenta, a spajaju istorija i legenda. Grad sa dugom i bogatom istorijom, koji su osnovali kartaginski kolonisti na početku petog vijeka prije nove ere. Grad oko koga su se sukobljavale velike Evropske sile. Grad gde se zapljuskuju Atlantski okean i Sredozemno more. Nakon obilaska grada, slijediodlazak do hotela, prijava u hotelske sobe. slobodno vrijeme i noćenje.

5
5

TANGIER - CHEFCHOUEN - TANGIER

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u  "Plavi grad" Chefchaouen. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’. U toku naseg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Povratak u Tangier. Nocenje. 


6
6

TANGIER - MALAGA (TORREMOLINOS)

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer do luke. Ukrcavamo se na trajekt prelazimo Gibraltarski moreuz i nakon 1h voznje dolazimo do Tarife – grada i luke u južnoj Španiji, u autonomnoj pokrajini Andaluzija. To je najjužniji grad kontinentalne Europe gdje su Europa i Afrika najbliži, razdvaja ih samo 14km mora. Zbog strateški važnog položaja na najužoj tački Gibraltarskog moreuza, Tarifa je često bila na sceni historijskih događaja. Slijedi nastavak voznje do Torremolinosa i smjestaj u hotel. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Malage. Muzej Picasso (individula kupovima ulaznica), La manquitu, Plazu de Toros, tvrđava La Alcazaba (individula kupovima ulaznica), Rimski forum... Predah ćemo napraviti u poznatom baru El Pimpi, u koji dolaze poznate ličnosti. Nakon obilaska, slobodno vrijeme.Ponovno okupljanje u dogovoreno vrijeme. Povratak u hotel i nocenje.

7
7

TORREMOLINOS - SEVILJA - TORREMOLINOS

Poslije doručka fakultativni odlazak u Sevilju, gdje stižemo nakon 2 do 2,5 sati vožnje. Grad u kojem živi oko 1,5 miliona ljudi i četvrti je grad po veličini u Španiji. Sevilja je stari arapski grad smješten u najsunčanijoj španskoj provinciji Andaluziji na rijeci: Gvadalkivir. Predstavlja jedan od najljepših gradova Europe i uvršten je u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Po legend, Sevilju je osnovao grčki junak Herkules čiji potomci smještaju u Sevilju prijestonicu legendarne Tertenzijanske civilizacije. Ovajnarod, zvan: Hispalisi, pada pod vlast Rimljana i kasnije Maura (Arapi ). U regiji oko Sevilje nastao je španski kulturni identitet oličen u plesu andaluzijskih cigana: Flamenku i borbi sa bikovima: Koridi. Arhitektura grada je posebna i posve originalna jer predstavlja spoj evropskih klasičnih tekovina i orijenta. Povratak u hotel i noćenje.

8
8

TORREMOLINOS - GRANADA - ALHAMBRA - TORREMOLINOS

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Granade , središta halifata za vrijeme vladavine Maura, i gradu koji je dobio naziv po voćki Nar. Granada je smještena na obroncima Sierra Nevade, podjeljena je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom središtu grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. U ovom izletu je predviđen I obilazak Alhambre. Veličanstvene palače koju su izgradIli Mauri. U okviru Alhambre autentična je i veličanstvena palata Nasrida. Alhambra je jedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru europskog kontinenta! Povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje

9
9

LET ZA SARAJEVO PREKO FRANKFURTA

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Prijava na let za Sarajevo preko Frankfurta. Cjelodnevni zajednicki odlazak u Frankfurt, metroom. Povratak na aerodrom te let za Sarajevo u vecernjim satima.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • ponedjeljak

  07.10.

  8 noćenja
  od KM 2.199
  od KM 1.756
 • ponedjeljak

  14.10.

  8 noćenja
  od KM 2.315
  od KM 1.849
 • ponedjeljak

  25.11.

  8 noćenja
  od KM 2.315
  od KM 1.849
 • ponedjeljak

  07.04.

  8 noćenja
  od KM 2.315
  od KM 1.849
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama
 • Torbe 8 kg + 5 kg
 • transfer
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi nocenja sa doručkom, kako slijedi: Kazablanka - 3 noćenja/ Tangier 2 noćenja  / Torremolinos- 3 noćenja
 • vodić na našem jeziku
 • lokalni vodići
 • organizacija putovanja


Cijena ne ukljućuje

 • PZO i osiguranje od otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem - agencija pomaže u ishođenju  - 150 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • Individualni troškovi
 • Doplata za jednokrevetnu sobu - 650 KM
 • napojnice za vozace I vodica
 • Fakultativni izleti

Napomena

Cijena za rane rezervacije do 10.02.2024.  1699 KM

Cijena kasnije - 1899 KM


VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 27.03.2023. 

ZA OVO PUTOVANJE VAŽE POSEBNI USLOVI PUTOVANJA  

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija); 
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH; 
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3);  
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja; 
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika); 
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja. Tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja. 
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja. 
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.