MAROKO - NOVA GODINA - TURKISH AIRLINES - M97 Tours
Maroko, Marrakech

MAROKO - NOVA GODINA - TURKISH AIRLINES

od KM 3.000

Daleke destinacije

Nova godina

10 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 18:00 te let za  Istanbul u 20:15. Planirano vrijeme dolaska u Istanbul je u 00:10.  Transfer do hotela i nocenje


2
2

ISTANBUL - MARAKEŠ

Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Nastavak leta za marakesh u 11:50. Planirano vrijeme slijetanja u  Marrakesh je u 15:10. Nakon pasoskih formalnosti i preuzimanja prtljage, slijedi transfer do hotela. Prijava u hotelske sobe. Nakon kraćeg odmora slijedi razgleda Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama.... Slobodno vrijeme i noćenje.


3
3

KAZABLANKA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i vožnja do Kazablanke. Po dolasku slijedi razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. Slobodno vrijeme...

4
4

RABAT - TANGIER

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Rabatu. Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada - glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret na svijetu. Odlazimo do Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama... 

Nakon obilaska rabata, slijedi nastavak voznje do Tangiera.

Odlazak u hotel. Prijava u sobe. Slobodno vrijeme i noćenje.

5
5

TANGIER

Doručak. Obilazak grada. Predivan zaliv u kom se smestio Tanger na vrhu Maroka nalazi se tik pred Gibraltarskim vratima, a sam grad predstavlja jednu čudnovatu vrtešku koja broji oko milion ljudi. Ponosno ga zovu „ vratima Afrike". Ovo je grad kod koga se razdvajaju dva kontinenta, a spajaju istorija i legenda. Grad sa dugom i bogatom istorijom, koji su osnovali kartaginski kolonisti na početku petog vijeka prije nove ere. Grad oko koga su se sukobljavale velike Evropske sile. Grad gde se zapljuskuju Atlantski okean i Sredozemno more. Nakon obilaska grada, slijediodlazak do hotela, prijava u hotelske sobe. slobodno vrijeme. 
Odlazak na zajednicki docek nove godine (fakiultativno). Povratak u hotel i nocenje.


6
6

TANGIER - CHEFCHOUEN - FES

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak voznje prema Fesu, s pauzom u "Plavom gradu" Chefchaouenu. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’. U toku naseg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Nastavak vožnje za Fes. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel i noćenje.

7
7

FEZ

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) - nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila - posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

8
8

FEZ - MARAKEŠ

Doručak. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Marrakechu, a put nas vodi preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Pauza za ručak tokom puta. Nastavak vožnje, preko plodnih visoravni Maroka do Marrakesha, područje koje prolazimo je središte marokanske poljoprivrede. Dolazak u Marrakech u predvečernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Po želji grupe, navečer odlazak grupe taksijem ili pješke na Jemma El-Fna, najpoznatiju tržnicu Afrike, miks mirisa, okusa i zvukova koji je onaj istinski, pravi doživljaj Maroka. Uživanje u lokalnoj kuhinji, čaju ili pak šetnja soukovima uz obavezno cjenkanje i kupnju suvenira. Za one hrabrije, možete se i slikati sa zmijom ili majmunom oko vrata. Povratak u hotel. Noćenje.

9
9

MARAKESH - ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativni izlet. Vožnja preko Visokog Atlasa, jednog od najspektakularnijih prirodnih ljepota Maroka. Predivni prizori pratiti će nas gotovo cijelim putem, a na jedom mjestu prelazimo planinu prelazimo na visini od čak 2100 metara”. Rijeka je ovdje urezala brojne kanjone, ali zadnjih 600 m zaista je očaravajuće – sunce dno klanca, ponegdje široko samo 10 m, sa stijenama koje se uzdižu više od 160 metara u zrak, osvijetli tek u jutarnjim satima. Tokom vožnje ćemo vidjeti i neka od najstarijih berberskih naselja u Maroku, te doživjeti prekrasne crvenkaste nastambe koje se stapaju sa pustinjom i crvenkastim dojmom planine Atlas. Nastavak ” Putem hiljadu kasbi “ do mjesta Ouarzazate, gdje ćemo se prošetati starim Ksarom, te vidjeti kasbu Taourirt ( Izvana ). Nakon kasbe, odlazimo u jedan od najpoznatijih Hollywoodskih Filmskih Studija ( Ulaznica uključena ). Kraljevsko Nebesko, Ben Hur, 10 zapovijedi, Lawrence od Arabije, Dragulj s Nila, Aleksandar Veliki… svi ovi filmovi snimani su upravo na ovoj lokaciji, a mi ćemo uz lokalnog vodiča razgledati neke od rekvizita preostalih nakon snimanja. Potom, put nas vodi u malo berbersko seoce Ait Ben Haddou. Selo je najpoznatije po filmu Gladijator, te prekrasnoj kasbi koja se nalazi na brdu. Povratak u Marrakech. Preuzimanje prtljage i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom, prijava na let za Sarajevo, preko Istanbula. Planirano vrijeme leta je u 23:25.

10
10

ISTANBUL - SARAJEVO

RNastavak leta za Istanbul. Planirano vrijeme slijetanja je u 06:30. Slobodno vrijeme do leta prema Sarajevu u 14:45. Ukoliko bude dovoljno vremena, organizovat cemo zajednicki odlazak do Istanbula (uz doplatu)

KRAJ PUTOVANJARezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • srijeda

  27.12.

  9 noćenja
  od KM 3.000
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama - TURKISH AIRLINES
 • prtljaga 20+7kg
 • svi transferi i obilasci prema planu i programu putovanja
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi nocenja sa doručkom, kako slijedi: Marrakeš - 2 noćenja, Fez - 2 nocenja,  Kazablanka - 1 noćenje, Tangier 1 noćenje, Istanbul 1 nocenje
 • vodić na našem jeziku
 • lokalni vodić
 • organizacija putovanja


Cijena ne ukljućuje

 • PZO i osiguranje opd otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem - agencija pomaže u ishođenju  - 140 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • Individualni troškovi
 • Fakultativni izlet  - 80 €

Napomena

VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 01.04.2023. 

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija); 
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH; 
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3);  
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja; 
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika); 
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja. Šrevedena na engleski jezik.
 • Tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja. 
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja. 
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.