MAROKO - OKTOBAR - M97 Tours
Maroko, Marrakech

MAROKO - OKTOBAR

Daleke destinacije

Jesenja putovanja

8 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - MALAGA - TANGIER

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 05:00 i prijava na let za Malagu u 06:00. Planirano slijetanje u Malagu je u 09:30, nakon čega slijedi  voznja prema Tarifi, sa pauzom u Marbelji. Nedaleko od centra Marbelle nalazi se definitivno jedna od najpopularnijih marina na svijetu – Puerto Banus. Luksuzne jahte, brendirane trgovine, skupi automobili i ulica Julio Iglesiasa. Da, glavna ulica u svojevremeno proglašenoj najljepšoj marini na svijetu dobila je ime po Enrique-ovom ocu. Samo šetajući ovdje osjećate se glamurozno. slobodno vrijeme za ručak, te nastavak vožnje do Tarife. Stižemo u Tarifu – grad i luku u južnoj Španiji, u autonomnoj pokrajini Andaluzija. To je najjužniji grad kontinentalne Europe gdje su Europa i Afrika najbliži, razdvaja ih samo 14km mora. Zbog strateški važnog položaja na najužoj tački Gibraltarskog moreuza, Tarifa je često bila na sceni historijskih događaja. Ukrcavamo se na trajekt prelazimo Gibraltarski moreuz i nakon 1h voznje, stižemo u Tangier. Po dolasku u Tangier, slijedi transfer do hotela, prijava u hotelske sobe i nocenje.

2
2

TANGIER

Doručak. Danas krečemp u obilazak Tangiera. Predivan zaliv u kom se smestio Tanger na vrhu Maroka nalazi se tik pred Gibraltarskim vratima, a sam grad predstavlja jednu čudnovatu vrtešku koja broji oko milion ljudi. Ponosno ga zovu „ vratima Afrike". Ovo je grad kod koga se razdvajaju dva kontinenta, a spajaju istorija i legenda. Grad sa dugom i bogatom istorijom, koji su osnovali kartaginski kolonisti na početku petog vijeka prije nove ere. Grad oko koga su se sukobljavale velike Evropske sile. Grad gde se zapljuskuju Atlantski okean i Sredozemno more. Nakon obilaska grada, slijedi slobodno vrijeme i noćenje.

3
3

TANGIER - CHEFCHOUEN - FES

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak voznje prema Fesu, s pauzom u "Plavom gradu" Chefchaouenu. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’. U toku naseg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Nastavak vožnje za Fes. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel i noćenje.

4
4

FEZ

Doručak. Obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) - nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila - posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

5
5

FES - RABAT - KAZABLANKA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i vožnja prema Rabatu. Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada - glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret na svijetu. Odlazimo do Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama...  

Nastavak putovanja prema Kazablanci. Po dolasku slijedi razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. Slobodno vrijeme...

Odlazak u hotel. Prijava u sobe. Slobodno vrijeme i noćenje.

6
6

KAZABLANKA - MARAKEŠ

Doručak. razgleda Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama.... Slobodno vrijeme i noćenje.

Uveče mogućnost odlaska na fakultativni izlet “Fantasia 1001 noć”. Uživajte u nezaboravnoj noći pod krovom berberskih šatora, s tradicionalnom marokanskom gozbom, programom koji uključuje trbušne plesačice, vještine jahanja konja, tradicionalnu marokansku nošnju uz karakteristične zvuke arapske muzike.

7
7

MARAKEŠ - KAZABLANKA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme. U kasnim poslijepodnevnim satima vožnja do aerodroma u Kazablanci. Po dolasku, slijedi prijava na let za Sarajevo, preko Istanbula.  

8
8

KAZABLANKA - ISTANBUL - SARAJEVO

Let za Istanbul je u 00:10. Planirano vrijeme slijetanja u Istanbul je u 06:50. Nastavak leta za Sarajevo jer u 09:25.  Planiranoi vrijeme dolaska u sarajevo je u 10:20. (avio kompanija Pegasus).

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama
 • Torbe 15 kg + 5 kg
 • svi transferi i obilasci prema planu i programu putovanja
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi nocenja sa doručkom, kako slijedi: Tangier 2 noćenja Fez - 2 nocenja , Kazablanka - 1 noćenje i Marrakeš - 1 noćenje
 • vodić na našem jeziku
 • lokalni vodić
 • organizacija putovanja


Cijena ne ukljućuje

 • PZO i osiguranje od otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem - agencija pomaže u ishođenju  - 140 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • Individualni troškovi
 • Doplata za jednokrevetnu sobu - 600 KM
 • ulaznice u objekte od interesa - cca 30 €
 • napojnice za vozace i vodica

Napomena

Cijena za rane rezervacije do 15.08.2023.  2549 KM

Cijena kasnije - 2699 KM


VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 01.10.2023. 

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija); 
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH; 
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3);  
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja; 
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika); 
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja. Tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja. 
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja. 
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.