MAROKO - TURKISH AIRLINES - M97 Tours
Maroko, Marrakech

MAROKO - TURKISH AIRLINES

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

9 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL - MARAKEŠ

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 12:00 te let za  Istanbul u 14:25. Planirano vrijeme dolaska u Istanbul je u 17:20. Prelazak na let za Marakesh u 18:40. Planirano vrijeme slijetanja u Marakesh je u 21:55. Nakon pasoške kontrole, slijedi transfer do hotela. Smjestaj u isti. Noćenje.
2
2

MARAKEŠ

Doručak. Nastavak razgleda Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama.... Slobodno vrijeme i noćenje.

Uveče mogućnost odlaska na fakultativni izlet “Fantasia 1001 noć”. Uživajte u nezaboravnoj noći pod krovom berberskih šatora, s tradicionalnom marokanskom gozbom, programom koji uključuje trbušne plesačice, vještine jahanja konja, tradicionalnu marokansku nošnju uz karakteristične zvuke arapske muzike.

3
3

KAZABLANKA - RABAT

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i vožnja do Kazablanke. Po dolasku slijedi razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. Slobodno vrijeme...

Nastavak putovanja prema Rabatu. Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada - glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret na svijetu. Odlazimo do Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama... 

Odlazak u hotel. Prijava u sobe. lobodno vrijeme i noćenje.

4
4

RABAT - TANGIER

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Tangieru. Po dolasku u Tangier, slijedi transfer do hotela, prijava u isti te nakon kračeg slobodnog vremena, odlazak u obilazak Tangiera. U Tangieru cemo posjetiti Medinu, Ville de France, te prosetati prelijepim promenadama duz obale. Slobodno vrijeme i noćenje.


5
5

TANGIER - CHEFCHOUEN - FES

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak voznje prema Fesu, s pauzom u "Plavom gradu" Chefchaouenu. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’. U toku naseg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Nastavak vožnje za Fes. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel i noćenje.

6
6

FEZ

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) - nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila - posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

7
7

FEZ - MARAKEŠ

Doručak. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Marrakechu, a put nas vodi preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Pauza za ručak tokom puta. Nastavak vožnje, preko plodnih visoravni Maroka do Marrakesha, područje koje prolazimo je središte marokanske poljoprivrede. Dolazak u Marrakech u predvečernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Po želji grupe, navečer odlazak grupe taksijem ili pješke na Jemma El-Fna, najpoznatiju tržnicu Afrike, miks mirisa, okusa i zvukova koji je onaj istinski, pravi doživljaj Maroka. Uživanje u lokalnoj kuhinji, čaju ili pak šetnja soukovima uz obavezno cjenkanje i kupnju suvenira. Za one hrabrije, možete se i slikati sa zmijom ili majmunom oko vrata. Povratak u hotel. Noćenje.

8
8

MARAKESH - ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme do transfera  na aerodrom.  Planirano vrijeme leta za Istanbul je u 16:05. Dolazak u Istanbul  je u 23.05. Transfer do hotela i nocenje.

9
9

ISTANBUL - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. te nastavak leta za Sarajevo u 07:30. Planirano vrijeme slijetanja na aerodrom Sarajevo je u 08:20.


KRAJ PUTOVANJANema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama - TURKISH AIRLINES
 • prtljaga 20+7kg
 • svi transferi i obilasci prema planu i programu putovanja
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi nocenja sa doručkom, kako slijedi: Marrakeš - 3 noćenja, Fez - 2 nocenja, Rabat - 1 noćenje, Tangier 1 noćenje, Istanbul 1 nocenje
 • vodić na našem jeziku
 • lokalni vodić
 • organizacija putovanja


Cijena ne ukljućuje

 • PZO i osiguranje opd otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem - agencija pomaže u ishođenju  - 140 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • Individualni troškovi

Napomena

VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 01.04.2023. 

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija); 
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH; 
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3);  
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja; 
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika); 
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja. Šrevedena na engleski jezik.
 • Tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja. 
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja. 
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.