MAROKO - M97 Tours
Maroko, Marrakech

MAROKO

+ +
od KM 3.299 2.999

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

8 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - BEČ - MARRAKESH

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 04:15 te let za  Beč je u 06:10. Planirano vrijeme dolaska u Beč  je u 07:20. Slobodno vrijeme do leta za Marakesh u 10:15. Planirano vrijeme slijetanja u Marakesh je u 13:20. Nakon pasoške kontrole, slijedi transfer do hotela. Smjestaj u isti. Slobodno vrijeme i noćenje.
2
2

MARAKEŠ

Doručak. Nastavak razgleda Marakeša kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama.... Slobodno vrijeme i noćenje.


3
3

KAZABLANKA - RABAT

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i vožnja do Kazablanke. Po dolasku slijedi razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. Slobodno vrijeme...

Nastavak putovanja prema Rabatu. Po dolasku u Rabat slijedi obilazak grada - glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195. koja je trebala da bude najveći minaret na svijetu. Odlazimo do Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama... 

Odlazak u hotel. Prijava u sobe. lobodno vrijeme i noćenje.

4
4

RABAT - TANGIER

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Tangieru. Po dolasku u Tangier, slijedi transfer do hotela, prijava u isti te nakon kračeg slobodnog vremena, odlazak u obilazak Tangiera. U Tangieru cemo posjetiti Medinu, Ville de France, te prosetati prelijepim promenadama duz obale. Slobodno vrijeme i noćenje.


5
5

TANGIER - CHEFCHOUEN - FES

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak voznje prema Fesu, s pauzom u "Plavom gradu" Chefchaouenu. Chefchaouen je grad na sjeverozapadu Maroka i najpoznatiji je po plavim kućama i zgradama. Zbog toga je nadimak grada ‘’Maročki plavi biser’’. U toku naseg izleta, imat ćemo priliku posjetiti Medinu U srcu medine vidjet ćemo glavni trg, Plaza Uta El Hammam, a tamo se nalaze i kasbah i Velika džamija. Još jedna turistička atrakcija u Chefchaouenu je kupovina jer grad nudi veliku raznolikost domaćih tradicionalnih i jedinstvenih suvenira koje nećete naći u drugim gradovima Maroka. nakon obilaska, slijedi slobodno vrijeme. Nastavak vožnje za Fes. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel i noćenje.

6
6

FEZ

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa – najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) - nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez automobila - posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

7
7

FEZ - MARAKEŠ

Doručak. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Marrakechu,  brzom cestom preko Meknesa, Rabata, Kasablanke... Dolazak u Marrakech u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Po želji grupe, navečer odlazak grupe taksijem na Jemma El-Fna, najpoznatiju tržnicu Afrike, miks mirisa, okusa i zvukova koji je onaj istinski, pravi doživljaj Maroka. Uživanje u lokalnoj kuhinji, čaju ili pak šetnja soukovima uz obavezno cjenkanje i kupnju suvenira. Za one hrabrije, možete se i slikati sa zmijom ili majmunom oko vrata. Povratak u hotel. Noćenje.

8
8

MARAKESH - BEC - SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do transfera  na aerodrom.  Planirano vrijeme leta za Beč je u 14:20. Dolazak u Beč je u 19:25, te nastavak leta za Sarajevo u 22:05. Planirano vrijeme slijetanja na aerodrom Sarajevo je u 23:10.

KRAJ PUTOVANJA


Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • ponedjeljak

  22.04.

  7 noćenja
  od KM 3.299
  od KM 2.999
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prema itinereru putovanja sa ukljucenim taksama
 • prtljaga 20+7kg
 • svi transferi i obilasci prema planu i programu putovanja
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* na bazi nocenja sa doručkom, kako slijedi: Marrakeš - 3 noćenja, Fez - 2 nocenja, Rabat - 1 noćenje, Tangier 1 noćenje
 • vodič na našem jeziku
 • lokalni vodič
 • organizacija putovanja


Cijena ne ukljućuje

 • PZO i osiguranje opd otkaza putovanja
 • Viza sa ishođenjem - agencija pomaže u ishođenju  - 150 KM -Prilikom uplate, klijenti će dobiti spisak potrebne dokumentacije.
 • Individualni troškovi
 • napojnice za vodiče i vozače

Napomena

VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 01.03.2024. 

*** Agencija ne snosi odgovornost ukoliko nekom od putnika bude odbijena viza.

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija); 
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH; 
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3);  
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja; 
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika); 
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja. Tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke. 
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja. 
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja. 
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.