Njemačka, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Cologne

NOVA GODINA U NJEMAČKOJ - SJEVERNA RAJNA - VESTFALIJA

+
od KM 749

Europska putovanja

Nova godina

Zima 2021/2022

5 dana

Ova drevna njemačka pokrajina je naseljena još od pamtivijeka. Većina gradova unutar svojih granica osnovana je u srednjem vijeku, pa čak iu antičko doba. Posebno je poznato da je istorija Kölna i Aachena počela s naseljima Rimljana. Do devetnaestog stoljeća Sjeverna Rajna bila je poznata kao Ruhr i ujedinila najveće ugljena i metalurška preduzeca u Europi. 

Itinerer

1
1

SARAJEVO - KELN

Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu u 10:00 i prijava na let za Keln. Let za Keln je u 12:05. Planirano vrijeme slijetanja u Keln je u 14:10. Po slijetanju slijedi transfer do hotela i prijava u Isti. Slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Kelna. Keln je grad smješten na zapadu Nemačke, u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija. Leži na ojbe obale Rajne, a povezan je sa sedam mostova. U toku razgleda grada, imat cemo priliku da vidimo: Katedrala - koja je jedan od najvećih simbola Kelna, Vječnica u Kelnu je najstarija  Vječnica u Nemačkoj, Opera, Kuća 4711 - mesto u kome je stvoren čuveni parfem Eau De Cologne 4711,  Antičke ruševine i još mnogo toga. Slobodno vrijeme za samostalno istrazivanje grada. Povratak u hotel i nocenje.

2
2

KELN - AHEN

Doručak, slobodno vrijeme, ili fakultativni odlazak u  nevjerovatni Aachen, mjesto koje bi svakako trebalo biti na listi svakog putnika koji morate vidjeti! Pozivamo vas da provedete nekoliko intenzivnih sati šetajući centrom grada i shvatit ćete zašto je Karlo Veliki ovaj grad učinio prijestolnicom svog evropskog carstva i zašto je zadivljujuća katedrala postala prva njemačka Unescova svjetska baština. Putujte u prošlost u ovom banjskom gradu, mjestu gde su krunisani njemački kraljevi, prepunom istorijskih mjesta koja podsećaju na slavne dane. Posjetite impresivnu katedralu, dobro očuvane srednjovjekovne građevine, gradska vrata i prekrasne fontane. Uživajte u ovom fascinantnom gradu sa njegovom bogatom istorijom u obilasku koji pokriva sve glavne znamenitosti naslijeđa Karla Velikog. Nakon obilaska grada u pratnji vodića, slobodno vrijeme za samostalno istrazivanje, do povratka u Keln.

Po povratku u Keln, slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Predlazemo Vam odlazak u Imhoff-Stollwerck-Musej - to je mjesto za sve ljubitelje čokolade. Ovaj muzej predstavlja izložbu u kojoj je prikazan svaki aspekt istorije čokolade, a tu je i linija proizvoda ove poslastice. Cijeli doživljaj kulminira čokoladnom fontanom koja se nalazi u muzeju.

Povratak u hotel i nocenje.

3
3

KELN - DIZELDORF

Doručak, Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Dizeldorf. Na izlet idemo vozom. Diseldorf je glavni grad njemačke države Severna Rajna – Vestfalija, nalazi se na rijeci Rajni, veoma blizu zapadne granice sa Holandijom između gradova Keln i Esen. Po broju stanovnika Diseldorf je na sedmom mjestu u Njemačkoj ali po standardu i kvalitetu života na drugom. Ime je dobio po rijeci Disel, koja se na mjestu današnjeg grada uliva u Rajnu i doslovno znači ''Selo na Diselu''... U toku naše posjete ovom gradu, imat cete priliku vidjeti: Altstadt ( Stari grad ); Staro groblje je nesvakidašnja atrakcija Dizeldorfa; Burgplatz je mjesto na kome se nekada nalazio moćni dvorac; EKO kuća japanske kulture; Rodna kuća Heiricha Heinea - čuvenog njemačkog pjesnika, autor predivne pesme o Lorelei ( Lorelaj ); Kaiserswerth; Rathaus ( Viječnica); Palata i park Benrath – Jedna od najljepših bašti iz osamnaestog vijeka i jos mnogo drugih interesantnih mjesta. Nakon obilaska grada u pratnji lokalnog vodica, slobodno vrijeme. Povratak u Keln u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

4
4

KELN

Doručak. Slobodno vrijeme za istrazivanje grada ili fakultativni Izlet u Bonn. Bonn je jedan od najstarijih njemačkih gradova čiji početci sežu još u 1. stoljeće prije nove ere, kad je izgrađen kao rimsko naselje, a kao dokaz pronađen je riječni prijelaz. No, ono što ćete sigurno zapamtiti prije je da je upravo Bonn rodno mjesto Ludviga Van Betovena - poznatog kompozitora. Postoji još nešto po čemu se pamti ovaj grad, a to su gumeni bomboni HARIBO koje vole svi. Upravo Bonn je bio grad u kojem je 1920. godine osnovana firma Hans Riegel Bonn, odnosno HARIBO, no ubrzo je preseljena u Ameriku. Šta ćemo vidjeti u Bonnu: Beethovenova rodna kuća, Univerzotet u bonu, koji je smjesten u sklopu palače čija gradnja je započela davne 1697. godine. Imat ćemo priliku vidjeti i palaču Poppelsdorf Schloss, staru vječnicu....

Povratak u Keln.

 U Večernjim satima, predlazemo doček nove godine na brodu, Uz piće i muziku, ili na ulicama ovog predivnog grada.

NOVA GODINA.

Povratak u hotel i noćenje.

5
5

KELN - SARAJEVO

Kasni doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let za Sarajevo je u 14:30. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 16:30.

Kraj putovanja!

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • utorak

  28.12.

  4 noćenja
  od KM 749
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte na relaciji Sarajevo - Keln - Sarajevo - Ekonoska klasa, sa pripadajucim taksama
 • ručna prtljaga 10 kg
 • transfer od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
 • hotelski smjestaj na bazi  nocenja sa doruckom u hotelu sa 3*
 • organizacija putovanja
 • pratioc grupe

Cijena ne ukljućuje

putničko zdravstveno osiguiranje

doplata za jednokrevetnu sobu

fakultativni izleti

individualni troskovi