ČAROBNI LISABON - M97 Tours
Portugal, Lisabon

ČAROBNI LISABON

+ + +

Europska putovanja

Jesenja putovanja

8 dana

Žuti tramvaji, šarene ulice, vesele zgrade, filmski zalazak sunca

Itinerer

1
1

SARAJEVO - LISABON

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Ciriha u 14:50h. Dolazak u Lisabon u 23:00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

2
2

LISABON

Doručak u hotelu. U dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjeta glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Slobodno vrijeme za odmor i ručak. Povratak u hotel. Noćenje.

3
3

SINTRA / CABO DA ROCA / CASCAIS

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: "Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje". Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Noćenje.je

4
4

LISABON

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti, istraživanje ljepota grada, šoping… 

Uveče mogućnost /fakultativno/ odlaska na Fado večeru.

“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW

Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog  karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel. Noćenje.

5
5

BATALHA / NAZARE / OBIDOS

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovan u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Do povratka u hotel predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena i ručka (nije uključen u cijenu), polazak za Obidos, srednjevijekovni grad koji dominira svojim zidinama. Povratak u hotel. Noćenje

6
6

EVORA

Doručak. Nakon doručka, slobodno vrijeme za odmor i shopping, ili u dogovoru sa grupom može se organizovati fakultativni izlet u Evoru. Polazak prema jugu, prema Evori poslije doručka. Evora je jedan od najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjevjekovnim zidinama, i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg vijeka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI vijeku osnovali jezuiti, trg Giraldo...
“U Evori postoji, istina je, atmosfera koja se ne nalazi ni na jednom drugom mjestu; Evora ima, tako je, stalnu 
prisutnost istorije na ulicama i trgovima, u svakom kamenu ili sjenci; Evora je uspjela, jeste, da odbrani mjesto iz prošlosti ne uskraćujući prostor sadašnjosti.“ Nakon obilaska Evore povratak u Lisabon. Noćenje.


7
7

LISABON

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.

8
8

LISABON - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela za aerodrom u 03:00h. Let u 05:05h iz Lisabona za Sarajevo preko Minhena. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 11:40h. KRAJ USLUGE.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo -Lisabon –Sarajevo (uključen prtljag do 23kg + 7 kg ručni prtljag)
 • Smještaj u Lisabonu hotelu 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom
 • Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
 • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 • Boravišna taksa
 • Organizacija putovanja i pratilac grupe

Cijena ne ukljućuje

 • Aerodromske taxe 306,00 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu u iznosu
 • 690,00 KM
 • Fakultativni izleti : Lisabon; Sintra;
 • Batalha, Nazare, Obidos; Fado show sa večerom; 
 • Evora
 • Lične troškove
 • Ručkove i večere tokom obilazaka
 • Ostale usluge koje nisu navedene u
 • program
 • Putno-zdravstveno osiguranje

Napomena

Cijena aranžmana: 1.775,00 KM


Dodatne napomene:

Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike

STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:

 •  5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 3 sedmice prije polaska

Korisne informacije:

Bezbjednost u Lisabonu: Lisabon je generalno bezbjedna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prijevoza. Dijelove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbjegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče.

Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim ljetima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosječna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mjesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mjesec je august i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosječna temperatura mora tokom ljeta je 20 stepeni. Ljetnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra.Novembar, mart i april su prelazni mjeseci i prosječna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji mjeseci sa prosječnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a ljeta su obično suha.

Novac: zvanična valuta u Portugalu je euro. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvijek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put ponijeli KM, u Lisabonu na svakom ćošku možete vidjeti mjenjačnice. Upozorenje: kao i u susjednoj Španiji, i u Portugalu u većini mjenjačnica jednostavno neće željeti da vam razmijene KM. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 sati svakim danom od ponedjeljka do petka.

 Važni brojevi telefona: Nacionalni broj za sve hitne slučaje: 112. Ako okrenete ovaj broj, dobićete vatrogasnu službu, policiju i hitnu pomoć.

Posebne napomene:

Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 25 uplata. U slučaju smanjenog broja prijavljenih, agencija zadržava parvo korigovanja cijene.

Hotel je kategorizacije 3*, centralno lociran, nudi lagan pristup svim atrakcijama, znamenitostima, restoranima i zabavnim mjestima u gradu.

Dodatni krevet NA UPIT