LISABON i PORTO - M97 Tours
Portugal, Lisabon

LISABON i PORTO

+ + +

Europska putovanja

Proljetna putovanja

8 dana

Itinerer

1
1

13.05. SARAJEVO - PORTO

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 04:00. Prijava na let za Porto, preko Beca (avio kompanija Austrian airlines). Let za Bec je u 06:10. Po slijetanju u Bec, slijedi presjedanje na let za Porto u 08:00. Planirano vrijeme slijetanja u Porto je oko 10:20, nakon cega slijedi transfer do hotela. Slobodna vrijeme ili fakultativno razgledanje Porta. Porto je drugi po veličini grad u Portugalu i sjedište je Sjevernog regiona. Smješten je na rijeci Duro, samo nekoliko kilometra od Atlantika. Obilazak glavnog gradskog bulevara, Katedrala iz XII i XIII veka, 75 metara visoka Klerigoš kula, Trg Umberta Delgada, panorama željezničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mjestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, historijskom četvrti na obali rijeke Douro, koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine. Vožnja preko mosta Dom Luis i na rijeci Douro do Vila Nova da Gaja. Slobodno vrijeme za ručak. Predlažemo odlazak u neki od restorana na pristaništu na rijeci Duro. Povratak u hotel. Noćenje.

2
2

14.05. PORTO – BRAGA – GUIMARES – PORTO

Doručak. Slobodan dan u Portu ili predlažemo cjelodneni izlet u Bragu i Guimaraes. Vožnja prema obližnjem Guimaraesu. Obilazak drevnog kamenog grada gdje je nastala kraljevina Portugal. Tu je rođen Dom Alfonso Henriques koji se nakon pobjede nad Maurima 1139. proglasio kraljem Portugala. Slijedi razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001.g.: stare granitne zidine, romanička utvrda, palača Braganza, pa zatim trg Oliviera, trg Toural, crkva Naše Gospe od Utjehe. Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do grada Braga, glavnom gradu istoimene regije. Braga se ponosi istorijom dugom dvije hiljade godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva te sveučilišnim centarom dubokih kršćanskih korijena. Kraći razgled grada: Se, Nadbiskupska palača, rua do Souto, Arco da Puorta Nova,… Slobodno vrijeme za ručak i šetnju šarmantnim ulicama grada. Povratak u Porto. Predlažemo odlazak javnim gradskim prijevozom u pratnji voditelja putovanja do Ribeire, najstarijeg gradskog dijela grada uz rijeku Douro, gdje se nalaze brojni restorani i barovi. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje

3
3

15.05. PORTO - AVEIRO

Doručak, nakon kojeg slijedi fakultativni izlet u prekrasni gradic Aveiro. 

U Aveiro cemo se zaputiti vozom. Nakon samo cca 30 min voznje stizemo u Aveiro, poznat kao "Venecija Portugala". Aveiro je slikoviti grad na atlantskoj obali poznat po svojim kanalima, tradicionalnim brodićima, nazvanim "molice", i šarmantnoj arhitekturi. Po dolasku, prvo cemo Krenuti prema glavnom trgu Praca do Peixe, gdje možete vidjeti šarene ribarnice i lokalnu atmosferu. Prošetat cemo i uskim ulicama, diviti se tradicionalnim kućama obloženim keramičkim pločicama i uživati u jedinstvenom šarmu grada. Imat cete priliku (uz doplatu) voziti se tradicionalnim molicama. Ovi šareni brodovi vode vas kroz kanale grada, pružajući vam jedinstven pogled na arhitekturu i život lokalnog stanovništva.U toku naseg obilaska, imat cemo priliku vidjeti i Katedralu Aveiro, poznatu kao Se Catedral, koja datira iz 15. stoljeća. Ovaj izlet pružit će vam priliku da doživite čaroliju Aveira, upoznate se s lokalnom kulturom, uživate u predivnim pejzažima i isprobate ukusnu hranu.

Povratak u Porto. Noćenje.

4
4

16.05. PORTO - LISABON

Doručak.  Odjava iz hotelskih soba. preuzimanje stvari i odlazak na zeljeznicku stanicu, odakle cemo vozom otici do Lisabona. Po dolasku u Lisabon, odlazak do hotela, smjestaj u hotelske sobe.  Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Lisabona. Odlazak do jedne od najpoznatijih lisabonskih četvrti – Belem koja je pod zaštitom UNESCO-a. Prvo ćemo otići do jednog od simbola grada, prekrasne Belemske kule koja izgleda kao da je izgrađena od pijeska, a nekada je služila za obranu grada. Od tuda se pruža i pogled na moderan Most 25.  April, koji podsjeća na Golden Gate most u San Franciscu. Nakon toga idemo do Spomenika Otkrićima te obližnje crkve i samostana sv. Jeronima odakle su kretali brodovi na istraživačke pohode i mjesto gdje je sahranjen Vasco da Gama. Slobodno vrijeme za šetnju do najpoznatije lisabonske slastičarnice Pasteis de Belem iz 1837. godine gdje svakako savjetujemo kušanje istoimene slastice. Slobodno vrijeme za ručak u jednoj od mnoštva lokalnih gostionica sa domaćim specijalitetima. Povratak u hotel. U poslijepodnevnim satima odlazak do četvrti Alfama na upoznavanje samih početaka Lisabona, s mnogobrojnim slikovitim uličicama. Šetnjica do vidikovca Santa Luzia od kuda se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada. Šetnja do dvorca Sao Jorge te lisabonske katedrale u kojoj je kršten Sveti Ante Padovanski te nastavak do njegove rodne kuće, sada crkva Sv. Ante. Povratak u hotel. Noćenje.

5
5

17.05. LISABON – izlet SINTRA – PENA – CABO DA ROCA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u okolicu Lisabona. Vožnja autobusom do Sintre, šarmantnog gradića i poznatog odmorišta portugalskih vladara. Šetnja središtem grada do Nacionalne palače, kraljevskog ljetnikovca iz 15. stoljeća. Najpoznatija znamenitost Sintre je čudesna palača Pena, izgrađena na stijeni i okružena raskošnim parkovima s mnoštvom različitih vrsta biljaka iz svih dijelova svijeta. Kombinacija različitih stilova gradnje i živopisnih boja daje dojam pravog dvorca iz bajke. Slobodno vrijeme za posjet i uživanje u zapanjujućem panoramskom pogledu na okolicu. Nastavak vožnje do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roca i slobodno vrijeme za fotografiranje. Povratak u Lisabon. Predlažemo zajednički odlazak na nacionalnu večeru uz fado program. Noćenje. 

6
6

18.05. LISABON

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti, istraživanje  grada, šoping… Navece predlazemo odlazak na Fado vece. Nocenje7
7

19.05. LISABON - PORTO

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i transfer iz Lisabona prema Portu. Po dolasku u Porto slijedi prijava u hotel i slobodno vrijeme. Nocenje

8
8

20.05. PORTO - SARAJEVO

Rani dorucak. Odjava iz hotelskih soba. Transfer na aerodrom. Let na relaciji Porto - Bec je u 11:05. Planirano vrijeme slijetanja u Bec je u 15:15. Nastavak leta za Sarajevo je u 22:05. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 23:10.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

  • Avio karta na relaciji Sarajevo Porto i  Lisabom - Sarajevo preko Frankfurta - avio kompanija Lufthansa
  • Prtljaga 23+8kg
  • 3 nocenja sa doručkom u Portu i 3 nocenja sa doručkom (osim posljednjeg dana kada rano napustamo hotel) Lisabonu u hotelima sa 4*.
  • organizacija putovanja
  • pratioc grupe

Cijena ne ukljućuje

  • putničko zdravstveno osiguranje - 14 KM - osigurana suma 310.000 €
  • Osiguranje od otkaza putovanja - 60 KM
  • doplata za jednokrevetnu sobu - 500 KM
  • Fakultativni izleti: Porto - 35 €/ Lisabon - 35 € / Sintra - 45€ - (dodatno se plaća ulaznica u palaču i park Pena, te transfer po parku €20) / večera (3 slijeda i piće) uz fado program €50 / Braga i Guimares - 90 €
  • individualni troškovi

Napomena

Cijena za rane rezervacije do30.09: 1799 KM

Cijena kasnije 1899 KM

ZA OVO PUTOVANJE VAŽE POSEBNI USLOVI PUTOVANJA