MADEIRA - OTOK PROLJECA I LISABON - M97 Tours
Portugal, Lisabon

MADEIRA - OTOK PROLJECA I LISABON

od KM 1.599

Europska putovanja

Jesenja putovanja

7 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - BANJA LUKA - MADEIRA

Okupljanje grupe ispred Zemaljskog muzeja u 00:10 i prevoz do aerodroma Banja luka, sa usputnim preuzimanjem putnika u Visokom, kaknju, Zenici, Zepcu, Maglaju, Boboju... Dolazak na Aerodrom u Banja luci u do 06:00. Okupljanje sa putnicima koji dolkaze direktno na aerodrom u 06:00.  Prijava na let za Madeiru, preko nekog od Evropskih gradova. Planirano vrijeme slijetanja na Madeiru je oko 16:00 nakon cega slijedi transfer do hotela, prijava u isti. Slobodna večer ili odlazak u orijentacijsku šetnju gradom uz pratnju pratioca putovanja. Noćenje.

2
2

FUNCHAL

Nakon doručka slijedi  fakultativni razgled Funchala, glavnog grada ovog šarolikog otoka s lokalnim vodičem. U središtu Funchala posjet gradskoj katedrali Sé; ljepota njene arhitekture proizlazi iz spajanja hispano-arapskog i gotičko-romaničkog stila. Izgrađena je 1514. godine, a krasi je jedan od najljepših crkvenih stropova, s impresivnim rezbarijama od cedrovine. Izlet se nastavlja posjetom gradskoj tržnici - štandovi sa cvijećem, svježim voćem i povrćem, ribe i morski plodovi Atlantika, među kojima se ističe riba „espada". Tokom posjeta tržnici, imat ćemo degustaciju raznovrsnog egzotičnog voća tipičnog za Madeiru. Nakon tržnice, posjet tvornici vezenih rukotvorina, gdje se mogu vidjeti prekrasni dizajni preneseni na tkaninu, kao i postupak dorade.U nastavku razgleda posjet Botaničkom vrtu (ulaznica uključena u cijenu) čiji položaj pruža idealne uvjete za rast bujne vegetacije i iz kojeg se pruža pogled na očaravajuči krajolik zaljeva Funchal i okolne planine. Vrt broji više od 2000 egzotičnih biljaka sa svih kontinenata - orhideje, kale, magnolije, cvijet rajske ptice, azaleje, bromelije, kaktusi, palme, paprati i mnoge druge. Slobodno poslijepodne za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421., za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i nazivom „Najčišće europske prijestolnice“, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda! Slobodno poslijepodne. Noćenje.

3
3

"ZAPADNA MADEIRA"

Doručak. Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj predivan otok. Uz nadoplatu mogućnost odlaska na fakultativni cjelodnevni izlet po Zapadnom dijelu ostrva. Vožnja obalnom cestom prema malom ribarskom mjestu Câmara de Lobos, poznatom po terasastim nasadima banana i vinove loze. Usputno zaustavljanje u Cabo Girão, najvišoj morskoj stijeni u Europi i drugoj po visini na svijetu (580 m). Nastavak vožnje do primorskog sela Ribeira Brava smještenog usred nasada šećerne trske iz kojeg, nakon kratke pauze za razgled, slijedi uspon do Serra de Água i Encumeade. Od tamo se za vedrog dana može uživati ​​u pogledu na sjevernu i južnu obalu otoka. Nastavak vožnje prema obali do Porto Muniza s prirodnim morskim bazenima koje je oblikovala lava. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno). Nakon ručka povratak prema Funchalu preko 1400 m visokog planinskog prijevoja Paúl da Serra. Dolazak u Funchal kasno poslijepodne. Fakultativno odlazak na večeru u tipičan lokalani restoran. Uživanje u tradicionalnim jelima, kao što je „Espetada“ (marinirana junetina na ražnju), upotpunit će plesači folklora. Noćenje.

4
4

"ISTOČNA MADEIRA"

Doručak. Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj predivan otok. Uz doplatu mogućnost odlaska na fakultativni cjelodnevni izlet po istočnom dijelu otoka Madeire koji traje otprilike 8 sati, a započinje vožnjom prema Pico de Arieiro, trećem najvišem vrhu otoka (1818 m) s kojeg se za vedrog dana pruža veličanstven pogled na cijelu Madeiru. Nastavak vožnje kroz „Laurissilvu“ (najveću preostalu endemsku suptropsku šumu lovora na Madeiri) do parka prirode Ribeiro Frio (Hladni potok), područja bujne, autohtone vegetacije. Mogućnost posjeta uzgajalište pastrva (uz nadoplatu). Slijedi ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno) u pitoresknom gradiću Faial. Nastavak vožnje prema Santani, selu poznatom po karakterističnim trokutastim kućama sa slamnatim krovovima i slikovitim vrtovima koji predstavljaju jednu od tradicionalnih slika otoka. Nakon Santane odlazak do Ponta de São Lourenço, prirodnog rezervata s prekrasnim panoramskim pogledom na Atlantik i spektakularnim formacijama vulkanskih stijena. Povratak u hotel u Funchal. Noćenje.

5
5

MADEIRA - LISABON

Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Prijava na let za Lisabon u jutarnjim satima. Po slijetanju u Lisabon, slijedi transfer do hotele. OPstavljamo stvari i slobodno vrijeme do ulaska u hotelske sobe poslije 14h. Za one koje budu zeljeli, odlazak na fakultativni tazgled Lisabona. U toku razgleda grada, imat cemo priliku vidjeti: Torre de Belem, Spomenik otkrićima, samostan sv. Jeronima - mjesto gdje je sahranjen slavni Vasca da Game, trg Praça do Império, Kulturni centar Belem, Trg Marques de Pombal, Avenida da Liberdade, Trg Rossio, četvrt Baixa – središte grada, dizalo Santa Justa, trgovačka ulica Rua Augusta, trgovački trg Praça do Comércio sa Slavolukom i spomenikom kralju Joseu I., Lisabonska katedrala. Povratak u hotel. Noćenje.

6
6

LISABON – izlet SINTRA – PENA – CABO DA ROCA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u okolicu Lisabona. Vožnja autobusom do Sintre, šarmantnog gradića i poznatog odmorišta portugalskih vladara. Šetnja središtem grada do Nacionalne palače, kraljevskog ljetnikovca iz 15. stoljeća. Najpoznatija znamenitost Sintre je čudesna palača Pena, izgrađena na stijeni i okružena raskošnim parkovima s mnoštvom različitih vrsta biljaka iz svih dijelova svijeta. Kombinacija različitih stilova gradnje i živopisnih boja daje dojam pravog dvorca iz bajke. Slobodno vrijeme za posjet i uživanje u zapanjujućem panoramskom pogledu na okolicu. Nastavak vožnje do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roca i slobodno vrijeme za fotografiranje. Povratak u Lisabon. Predlažemo zajednički odlazak na nacionalnu večeru uz fado program. Noćenje. 

7
7

LISABON - BANJA LUKA

Rana odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Prijava na let za Banja Luku preko nekog od Evropsi+kih gradova. Planirano vrijeme slijetanja u Banja Luku je u Podnevnim satima. Po dolasku, nastavak voznje prema Sarajevu.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • ponedjeljak

  07.11.

  6 noćenja
  od KM 1.599
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Prevoz autobusom na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo
 • Avio karta na relaciji Banja Luka  - Madeira preko nekog od Evropskih gradova, Madeira Lisabon i Lisabon Banja Luka - preko nekog od evropskih gradova 
 • ručni prtljag - 10kg
 • 4 nocenja sa doručkom u Funhalu - Madeira
 • 2 noćenja sa doručkom u Lisabonu.
 • organizacija putovanja
 • pratioc grupe

Cijena ne ukljućuje

 • putničko zdravstveno osiguranje - 10 KM  - osigurana suma 10.000 €
 • Osiguranje od otkaza putovanja - ne pokriva Kovid - osigurana suma 1.000 KM - 25 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja - ne pokriva Kovid - osigurana suma cijelog putovanja - 60 KM
 • doplata za jednokrevetnu sobu - 430 KM
 • Fakultativni izleti: Funhal - 50€ / Zapadna obala - 65€ / Istočna obala - 65€ / Lisabon - 35 € / Sintra - 45€ - (dodatno se plaća ulaznica u palaču i park Pena, te transfer po parku €20) /  večera (3 slijeda i piće) uz fado program €50
 • individualni troškovi