PORTO I LISABON - DAN DRZAVNOSTI - M97 Tours
Portugal, Lisabon

PORTO I LISABON - DAN DRZAVNOSTI

+ +
od KM 2.149 1.799

Europska putovanja

Jesenja putovanja

Dan državnosti

7 dana

Itinerer

1
1

SARAJEVO - LISABON

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 08:00. Prijava na let za Lisabon, preko Frankfurta. Let za Frankfurt je u 09:55. Po slijetanju slijedi presjedanje na let za Lisabon u 13:30. Planirano vrijeme slijetanja u Lisbon je oko 15:25, nakon cega slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel.slobodno vrijeme. Nocenje 

2
2

LISABON

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Lisabona (gradski prevoz  + pješački razgled). Odlazak do jedne od najpoznatijih lisabonskih četvrti – Belem koja je pod zaštitom UNESCO-a. Prvo ćemo otići do jednog od simbola grada, prekrasne Belemske kule koja izgleda kao da je izgrađena od pijeska, a nekada je služila za obranu grada. Od tuda se pruža i pogled na moderan Most 25. April, koji podsjeća na Golden Gate most u San Franciscu. Nakon toga idemo do Spomenika Otkrićima te obližnje crkve i samostana sv. Jeronima odakle su kretali brodovi na istraživačke pohode i mjesto gdje je sahranjen Vasco da Gama. Slobodno vrijeme za šetnju do najpoznatije lisabonske slastičarnice Pasteis de Belem iz 1837. godine gdje svakako savjetujemo kušanje istoimene slastice.  Nastavak obilaska LisabonaTokom našeg obilaska vidjećemo istorijsko jezgro grada: Trg Markes de Pombal, park Eduardo VII, Avenida Liberdade, Trga obnovitelja, Trg Rossio, Trg Komersio… Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti  Povratak u hotel. Noćenje.

3
3

LISABON - SINTRA - CABO DA ROCA - LISABON

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Sintru, Cabo da Roca.  Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: "Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje". Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. U vecernjim satima predlazemo odlazak na Fado vece (fakulativno). Povratak u hotel. Noćenje.

4
4

LISABON - PORTO

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do polaska na zeljeznicku stanicu. Slijedi voznja vozom od Lisabona prema Portu. Po dolasku u Porto slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel. Slobodno vrijeme. Nocenje.

5
5

PORTO

Dorucak. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Porta (gradski prevoz +  pješački razgled). Porto je drugi po veličini grad u Portugalu i sjedište je Sjevernog regiona. Smješten je na rijeci Duro, samo nekoliko kilometra od Atlantika. Obilazak glavnog gradskog bulevara, Katedrala iz XII i XIII veka, 75 metara visoka Klerigoš kula, Trg Umberta Delgada, panorama željezničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mjestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, historijskom četvrti na obali rijeke Douro, koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Nocenje.

6
6

PORTO – BRAGA – GUIMARES – PORTO

Doručak. Slobodan dan u Portu ili predlažemo cjelodneni fakultativni izlet u Bragu i Guimaraes. Vožnja prema obližnjem Guimaraesu. Obilazak drevnog kamenog grada gdje je nastala kraljevina Portugal. Tu je rođen Dom Alfonso Henriques koji se nakon pobjede nad Maurima 1139. proglasio kraljem Portugala. Slijedi razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001.g.: stare granitne zidine, romanička utvrda, palača Braganza, pa zatim trg Oliviera, trg Toural, crkva Naše Gospe od Utjehe. Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do grada Braga, glavnom gradu istoimene regije. Braga se ponosi istorijom dugom dvije hiljade godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva te sveučilišnim centarom dubokih kršćanskih korijena. Kraći razgled grada: Se, Nadbiskupska palača, rua do Souto, Arco da Puorta Nova,… Slobodno vrijeme za ručak i šetnju šarmantnim ulicama grada. Povratak u Porto. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje

7
7

PORTO - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i transfer prema aerodormu. Po dolasku na aerodorm slijedi prijava na let iz Porta prema Frankfurtu u u 06:00. Planirano slijetanje u Frankfurt je u  09:50. a zatim slijedi ukrcaj na let za Sarajevo u 16:50. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 18:25.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • četvrtak

  21.11.

  6 noćenja
  od KM 2.149
  od KM 1.799
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte prima itinerary putovanja
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 3*/ 4* na bazi 6 nocenja sa doruckom (3 nocenja u Lisabonu i 3 nocenja u portu)
 • transferi
 • Prevoz vizor od Lisabona do Porta
 • organizacija putovanja
 • piratic grupe

Cijena ne ukljućuje

 • Putnicko zdravstveno osiguranje
 • Facultative izlete
 • Individualne troskove
 • Boravisnu taksu