ZANZIBAR + SAFARI SERENGETI - AVIONOM IZ SARAJEVA - M97 Tours
Tanzanija, Ujedinjena Republika, Zanzibar

ZANZIBAR + SAFARI SERENGETI - AVIONOM IZ SARAJEVA

od KM 5.299 5.099

Daleke destinacije

10 dana

Na samo 6° južno od ekvatora, uz istočnu obalu Afrike, sija dragulj indijskog oceana, Zanzibar, arhipelag burne prošlosti i bogate istorije, kulture i tradicije, netaknutih bijelih pješčanih plaža uz obilje sunca, egzotičnih Svahili jela i gostoljubivih ljudi.  Mijenjaju poglede na svijet nezamislive različitosti afričkog tla: šume prepune rijetkih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, siromašna sela puna života lokalnog stanovništva a izlaz na kilometarsko dugačke  plaže od najfinijeg bijelog pijeska, pogled u horizont i more raskošne boje uz bjelinu velikih oblaka, čine pravi egzotični doživljaj. Kao da smo vremenskom kapsulom došli u prošlost, na tlo kome je istorija utisnula stotine godina trgovine začinima- muskantnog oraščića, cimeta i šafrana, na koje su monsunski vjetrovi dovodili mnoge putujuće trgovce iz daleke Evrope, Bliskog Istoka i Kine, često na udaru osvajača, svako doprinijevši oblikovanju kulturnih ukusa ostrva. Zaboravite na sve što ste čuli ili mislili da znate o Zanzibaru i Africi i dozvolite sebi luksuz da ih samo čulima upoznate! Izgubite se u svijetu u kojem je Hakuna Matata jedini životni moto, uz najveće hedonističke užitke koje pruža Ostrvo začina. Misteriozni Zanzibar razbija svakodnevnu rutinu i nudi nezaboravno iskustvo.

Iako je Serengeti dom velikih 5, najpoznatiji je po tome što je domaćin Velike migracije. Ovaj veliki godišnji spektakl je kada milioni gnuova, praćeni gazelama i zebrama, traže zelenije pašnjake i izbjegavaju grabežljivce na putu.  Njihovo kružno putovanje nastavlja se na jug u Serengetiju prije nego što krenu na zapad, zatim na sever u Masai Maru, prije nego što se vrate na svoju početnu tačku. Predatori im vrebaju za petama, napadaju kada vide priliku, čineći ovo putovanje prepunim uzbudljivih prizora divljih životinja.  Scena u Serengetiju je postavljena za razvoj drame, sa različitim terenima u rasponu od vulkanskih travnjaka do ogromnih ravnica, isprekidanih stjenovitim izdancima, zmijskim rijekama i šumama.  Iako je tamo divlje, rezervat je dom ultra luksuznih loža, dizajniranih da vam pruže najbolje mjesto u kući da se divite predstavi Serengetija. Uz uspješnu populaciju grabežljivaca i raznolik život ptica, ovdje uvijek postoji nešto za vidjeti, često oko rijeka i pojila gdje se životinje okupljaju da utaže žeđ. S nilskim konjem i krokodilom koji čekaju da skoče, ivica vode je glavna pozicija za čekanje akcije.  Bilo da se jednostavno radi o posmatranju krda slonova kako se hladi ili lavova i krokodila kako se nadmeću oko izvora hrane – u Serengetiju se uvijek odvija akcija.

Itinerer

1
1

SARAJEVO - DUBAI

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo.Polijetanje aviona za Dubai u 14:30, sa dolaskom u Dubai u 22:50 po lokalnom vremenu. Čekanje na let za Zanzibar.

2
2

DUBAI - ZANZIBAR

Nastavak leta iz Dubaia, prema Zanzibaru je u 02:30. Planirano vrijeme slijetanja na Zanzibar je u 07:00. Nakon ishodjenja viza, slijedi pasoska kontrola, preuzimanje prtljage i odlazak u hotela, smještaj u isti i slobodno vrijeme do večere. Noćenje

3
3

ZANZIBAR - IZLET STONE TOWN I PRISON ISLAND

Dan predvidjen za fakultativni odlazak do Stone Town-a i Prison island-a, koje je udaljeno nekih 6 km od Stone Town-a. Stone town, grada koji je dom mnogim kulturama: Svahili, arapskoj, indijskoj a prisutan je i uticaj zapadne kulture. Imaćemo priliku da vidimo kuću u kojoj je živio Fredi Merkjuri, pjevač čuvene grupe Queen, Palatu Čuda, Sultanovu palatu, Staru tvrđavu, tržnicu robova odnosno tamnice gdje su čuvani robovi prije prodaje, Anglikansku crkvu i centar svih desavanja za lokalce, mjesto gde se na najbolji način upoznaje mentalitet naroda, Darajani pijacu. U večernjim satima slijedi odlazak na Fordohani pijacu i uživanje u lokalnim specijalitetima poput školjki, lignji, sabljarki, hobotnica, zanzibarskih palačinki, indijskih hljebova, prženih banana… Nastavak izleta pšrema Prison islandu. Na idiličnom ostrvu nalaze se prostorije korišćene kao zatvor za kriminalce, a kasnije pretvorene u prostorije za karantin oboljelim od žute groznice. Ostrvo je dom džinovskim kornjačama koje mogu da porastu i do jednog metra i žive duže od sto godina, a najstarija među njima ima 192 godine! Kupanje na prelijepoj pješčanoj plaži ostrva uz ronjenje I istrazivanje morskih dubina koralnog grebena. Povratak u Stone Town. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4
4

ZANZIBAR - PLIVANJE SA DELFINIMA I JOZANI ŠUMA

5
5

ZANZIBAR - SERENGETI SAFARI

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i odlazak na aerodrom u Zanzibaru, odakle ćemo se avionom uputiti ka Arushi.  Po slijetanju na aerodrom u Arushi, ukrcat ćemo se u Đipove i započeti naš safari.Sama vožnja, iako duga, je spektakularna. Vozićete se uz gorje kratera, brzo se zaustavljajući na obodu da biste pogledali izvan ovog sveta krater Ngorongoro. Ovo će biti nezaboravan trenutak za svakoga ko ga vidi prvi put.

Kako napredujete prema Serengetiju, vidjet ćete zašto to ime na lokalnom jeziku znači "beskrajne ravnice". Park ima preko 18.000 km2 i veći dio njega ravnice će se protezati do horizonta prkoseći vašim osjetilima i percepciji udaljenosti. To je dom velike migracije i 2 miliona gnuova, stotina hiljada zebri i svih vrsta antilopa, uključujući obilne impale i Tomsonove gazele. Što se tiče velikih mačaka i velikih grabežljivaca, to je mjesto izbora za lavove, geparde, leoparde i hijene.

U toku Safarija, imat ćemo pauzu za ručak - lunch paketi, a po dolasku u kamp i sljestaj u isti, imat ćemo večeru.

6
6

SERENGEI SAFARI

Danas Vam predlažemo vrlo rano buđenje kako biste odradili ranu jutarnju vožnju (kada su životinje aktivnije) i vidjeli jedan od najboljih izlazaka sunca kojima ćete ikada svjedočiti.

Nakon vožnje, vratit ćemo se u kamp na ručak, a zatim ćemo nastaviti prema Ngorongorou, 8. svjetskom čudu prirode. Krater se prostire na 164 km2 četvorne milje i ima zidove visoke 610m, što ga čini praktično Noinom arkom i naseljava gotovo sve vrste divljih životinja koje su autohtone u istočnoj Africi. To je jedna od vrlo rijetkih lokacija na cijelom kontinentu gdje možete vidjeti crnog nosoroga. Koncentracija afričkih divljih životinja najveća je na kontinentu. Krater ima rijeku, nekoliko močvara, soda jezero sa velikom koncentracijom flaminga, šumu i otvorene ravnice. Takođe je poznat po svojim slonovima koji su najveći na svijetu i imaju ogromne kljove. To je zbog bogatog mineralnog sadržaja vulkanskog tla i njegovih trava.

Nastavak vožnje do Arushe, gdje ćemo se smjestiti u hotel i noćiti.7
7

ARUSHA - ZANZIBAR

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom, odakle ćemo Avionom imati let do Zanzibara. Po dolasku na Zanzibar. Po slijetanju na aerodrom u Zanzibaru, slijedi transfer do hotela i slobodno vrijeme.

8
8

ZANZIBAR - SAFARI BLUE

Slobodan dan ili fakultativni izlet Safari blue, koji nudi nezaboravno iskustvo i pravi užitak. Krećemo sa jugozapada ostrva, iz mjesta Fumba, 25 kilometara udaljenim od Stone Towna, tradicionalnim brodom dhow, ručno napravljenim od afričkog mahagonija. Naše prvo zaustavljanje je na pješčanoj adi odnosno Nakupendi, kako lokalci nazivaju to ostrvce, gdje ćemo se kupati, osvježiti uz banane, narandže, kokos, passion fruit, mango i drugo tropsko voće. Posmatraćemo kako ovaj komad raja polako nestaje pod Indijski okean. Koristimo priliku da obiđemo koralni greben gdje ćemo plivati, roniti i uživati u bogatom morskom svijetu Indijskog okeana. Nastavljamo prema Kwale ostrvu i ukoliko nas plima posluži, imaćemo mogućnost da istražimo prirodnu lagunu ostrva okruženu mangroovim drvećem i plivati u prelijepom prirodnom okruženju. Zatim odlazimo na plažu Kawale, gdje će nam ljubazni domaćini pripremiti ručak: rizu sa sosom od povrća, ribu, gambore, lignje, hobotnicu, jastoge, krabe. Slijedi odmor i kupanje na plaži, kupovina suvenira u mnogobrojnim radnjama i šetnja do Baobab drveta, za koje se smatra da je staro preko hiljadu godina. Krećemo nazad prema Fumbi ali ovoga puta umjesto zvuka motora, prepuštamo se zvuku vjetra i talasa jedreći Indijskim oceanom. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

9
9

ZANZIBAR - DUBAI

Doručak. Odjava iz hotelskih soba do 12h. Slobodno vrijeme do polaska prema aerodromu u 16h. 

Po dolasku na aerodrom, slijedi pasoska kontrola mi prijava na let za Sarajevo preko Dubaia. Let za dubai je u 21:30.

10
10

DUBAI - SARAJEVO

Planiranio vrijeme dolaska na aerodrom u Dubai je u 04:05. Slobodno vrijeme do leta za Sarajevo. Let za Sarajevo je u 10:10. Planirano vrijeme slijetanja na aerodrom u sarajevu je u 13:30. Kraj putovanja

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • srijeda

  22.02.

  10 noćenja
  od KM 5.299
  od KM 5.099
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo - Dubai - Zanzibar i Zanzibar - Dubai - Sarajevo, ekonomska klasa. Prtljaga 20+8 kg
 • Avio karte na relaciji Zanzibar - Arusha - Zanzibar
 • transferi od aerodroma do hotela, izmedju hotela u Stone Townu i Hotela na Istočnoj obali ostrva, Te od hotela do aerodroma
 • Hotelski smjestaj na bazi 6 nocenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u hotelu Albatross Ocean View 4*
 • Safari Serengeti 2 noćenja, puni pansion -luksuzna varijanta smjestaja (šatori) 1 noćenje + 1 noćenje u hotelu sa 4* u Arushi.
 • Organizacija putovanja
 • pratioc grupe - prevodioc

Cijena ne ukljućuje

 • Putrničko zdravstveno osiguranje - osigurana suma 30.000 € - 100 KM
 • Osiguranje od otkaza oputovanja - 60 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu
 • Fakultativni izleti - cijene će biti naknadno prezentirane
 • Viza - 50 USD - na ulazu u Zanzibar.

Doplata za hotel sa 5* - primjer 

Moja Tuu The Luxury Villas & Nature Retreat 5* nocenje sa doručkom - doplata 350 KM / Polupansion - 850 KM

Napomena

ZA ULAZAK U TANZANIJU I OTOK ZANZIBAR POTREBNA JE POTVRDA O VAKCINACIJI MIN.2 DOZE ILI NEGATIVAN PCR TEST NE STARIJI OD 72H