Turska, Istanbul

ISTANBUL SHOPPING

+
od KM 699

Jesenja putovanja

Zima 2021/2022

5 dana

Osim Kapali carsije i Egipatskog bazara, Istanbul ima i vise od 100 shopping centara, a ujedno i najvise na svijetu. Poznati turski, ali i svjetski brendovi prodaju svoje proizvode u ovim centrima. Naravno da ne mozemo obici sve, ali mozemojedan dio najzanimljivijih i cjenovno šopularnih, a koji nude i dodatn sadrzaje. U programu putovanja, su navedeni shopping centri i mjesta koje smo planirali obici u toku ovog putovanja.

Itinerer

1
1

Sarajevo - Istanbul

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 14:00 i prijava na let za Istanbul. Let za Istanbul je u 16:00. Po slijetanju u Istanbul oko 19:55, slijedi pasoska kontrola, preuzimanje prtljage i transfer do hotela. Prijava u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

2
2

ISTANBUL

Doručak, nakon čega odlazimo u obilazak 3 shopping centra. 

Prvi je Venezia Megaoutlett. - izgrađen je po ideji inspirisanoj italijanskim gradom Venecijom, pa je zbog toga nazvan  Venezia Megaoutlett. Zadivljujući dizajn osvojio je sve pohvale i mnoge posjete lokalnog stanovništva i turista, tako da je postao jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Kroz cijeli centar se protežu kanali kao u veneciji, preko kojih prelaze mostovi, što je trgovačkom centru dalo posebnu eleganciju i učinilo ga drugačijim od ostalih trgovačkih centara u Istanbulu. 

Drugi shopping centar je Florya Aqua Florya Shopping i Life Center, ima potpuno novi koncept koji će promijeniti status tržnog centra. Aqua Florya Shopping and Life Center; koji spaja zabavu i užitak kupovine, uključuje İstanbulski akvarij; koji je najveći tematski akvarijum na svijetu. Osim toga,ima jako puno kafića i restorana s pogledom na more koji gostima nude ukusne delicije iz različitih kuhinja i široki amfiteatar u kojem se održavaju različite aktivnosti. 

i treći je shopping centar u sklopu hotela - Isfanbul shopping centar. Smješten na površini od 600 hiljada kvadratnih metara, İsfanbul privlači pažnju svojom jedinstvenom arhitekturom trgovačkog centra, sve sa različitim izlozima trgovina. Za razliku od klasičnih trgovačkih centara, u Isfanbulu postoji više od 200 prodavnica, koji se sastoji od trospratnih zatvorenih i otvorenih trgovačkih ulica, kojima prolazi nostalgični tramvaji. Isfanbul ima i kuglanu i kino dvorane opremljene najnovijom tehnologijom.

3
3

ISTANBUL

Doručak. Za početak dana otići ćemo u shpping na Kapali carsiju. Izgrađena je početkom 15. stoljeća i to je čini najstarijom natrkivenom čaršijom na svijetu. Izgradio ju je sultan Mehmed Drugi još 1461. godine. Zapravo, Kapali čaršija se sastoji od dva dijela – starog i novog. Novi dio, onaj veći, nastao je proširenjem postojećeg prostora u 16. stoljeću tokom vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog. Kapali čaršija jedno je od najomiljenijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Ima 4 glavna ulaza na krajevima dviju međusobno okomitih glavnih ulica, obuhvata četiri hiljade radnji koje su raspoređene u šezdeset i pet ulica.Nudi se sve i svašta, tako da je gotovo i nemoguće sve obići i pregledati. Veoma bogata ponuda turskih tepiha, odjeće, nakita, keramike, servisa za kahvu i čaj, začina, suvenira... Ma od igle do lokomotive! Ali najbolje od svega su druženja s prodavačima.

Zatim se spustamo pjesice do čuvenog Egipatskog bazara. Istorijski egipatski bazar (Misir Carsisi) ili takozvana pijaca začina šarena je i mistična popinjena štandovima začina na samoj obali Eminonu, u blizini Džamije Yeni, na istorijskom poluotoku u Istanbulu. To je također jedno od najpopularnijih natkrivenih tržnica na svijetu, zajedno s poznatom Kapali čaršijom. Popularno je i zanimljivo mjesto turistima, da svoju posjetu Istanbulu završe kupovinom suvenira za svoje najmilije prije odlaska iz Istanbula. Egipatski bazar, smješten je u zgradi koja je sagrađena 1660. godine i dobila je ime po činjenici da je roba za trgovinu iz Indije i dalekog istoka, na to mjesto preko Egipta, u vrijeme Osmanlija, stizala u Istanbul. Egipatski bazar začina sastoji se od niza natkrivenih ulica koje sadrže 100 trgovina i dva restorana duž kapije. Nadimak „Začin“ dobio je zbog većine prodavaonica bilja i začina. U tržnici se mogu pronaći sve vrste začina, kao i sastojci za kuhanje, turski delikatesi i turska kafa.

Nakon pauze za ručak i odmora, nastavljamo preko Galata mosta do Karakoja, odakle se penjemo kosim liftom do Galata kule. Kratka pauza za fotografisanje, nakon čega odlazimo do Istiklal ulice i nastavljamo shopping. Okupljanje na Trgu Taxim u dogovoreno vrijeme i povratak u hotel

4
4

ISTANBUL

Doručak. Današnji shopping započinjemo u Istiniye shopping centru. Tržni centar Istinye Park je jedinstveno urbano životno okruženje koje se nalazi na prirodnom topografskom „amfiteatru“ stambenih zgrada. Prostire se na otvorenom i zatvorenog maloprodajnom prostoru sa staklenim krovom. Sa 300 radnji i izgrađenih za 250 miliona dolara. Trgovački i zabavni kompleks İstinye Park trenutno je najveći hit u Istanbulu. Pored mnogih glamuroznih prodavnica i modernog pozorišnog kompleksa, moderni tržni centar ima i razne restorane, kafiće, pa čak i pijacu hrane. Istinye Park Shopping Brandovi su: Hugo Boss, Max Mara, Louis Vuitton, Zara, Boyner, Mango, M.A.C., Sephora, Sevil, Vakko i Debenhams, Dolce & Gabbana, Dior, Prada, Celine i Fendi.

U nastavku dana pravimo pauzu od shoppinga i odlazimo na Camlidza brdo gdje je izgradjena najnovija dzamija, koja je i trenutno najveca u Istanbulu. Odakle se pruza i predivan pogled na Istanbul. 

Nastavljamo do jednog na prvi pogled standardnog shopping centra - Watergarden, medjutim njegova razlika u odnosu na ostale je jer ima jedinstveni show sa fontanama. Onima koji su bili u Dubaiu ili Singapuru, mozda nece biti interesantno, no medjutim, oni koji to nisu imali priliku da vide nigdje drugo, bit ce odusevljeni. 

Za kraj ovog dana, odlazimo do dijela grada koji se zove Ortakoy. Ovdje cete imati priliku da obavite shopping, ali takodjer da vecerate ili popijete pice, u nekom od restorana koji se nalaze na samoj obali, ispod Bosforskog mosta.

Povratak u hotel

5
5

ISTANBUL - SARAJEVO

Doručak. Slobodno vrijeme za shopping do polaska na aerodrom u 11:30.

Po dolasku na aerodrom, slijedi prijava na let, pasoska kontrola i let na relaciji Istanbul Sarajevu u 15:15.. Planirano vrijene dolaska u Sarajevo je u 15:20.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • srijeda

  15.12.

  4 noćenja
  od KM 699
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Sarajevo - avio kompanija Pegasus - 20+8kg prtljage, sa uračunatim taksama
 • transfer od aerodroma do hotela i obratno
 • hotelski smjestaj u hotelu Isfanbul holiday homes 5*  - usluga noćenje sa doručkom
 • svakodnevne posjete shopping centrima
 • pratioc grupe
 • organizacija putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje sa pokricem COVIDa - 10 KM / 20 KM
 • ulaznicu za Akvarijum
 • doplata za jednokrevetnu sobu - 160 KM
 • eventualne karte gradskog prevoza - cca  10 KM

Napomena

Hotel Isfanbul Holiday Homes, je moderno uredjeni hotel, sa prostranim sobama, od 60 m2 do 80 m2. U sklopu hotela, nalazi se i Shopping centar, kao i Zabavni park za djecu - Isfanbul.