KAPADOKIJA + KONJA + ANKARA - M97 Tours
Turska, Western Anatolia, Konya

KAPADOKIJA + KONJA + ANKARA

+ +
6 dana

Turske turističke atrakcije sežu još dalje od grada na Bosforu i atraktivne turske obale. U srcu Anadolije je smještena ušuškana oblast Kapadokija, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje posjeti oko dva i po miliona turista iz čitavog svijeta. Ono što privlači posjetioce je kombinacija prirodne ljepote i jedinstvene arhitekture, nastale usljed djelovanja vulkanskih lava, jakih vjetrova i obilnih kiša. Ovi prizori djeluju čarobno u proleće i ljeto, pa ukoliko još niste odlučili koja je vaša idealna destinacija za putovanja ove godine, u programu putovanja vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih to treba da bude Kapadokija. 

Mezopotamija – Najstarija civilizacija je nastala u Mezopotamiji – između rijeka Eufrata i Tigrisa (rijeka se spominje kao simbol života i razvitka) te anatolijskih planina na sjeveroistoku, arapske pustinje na zapadu i Perzijskog zaljeva na jugu. Mezopotamijsko područje je u razdoblju od 4000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. dalo značajnu civilizaciju u kojoj su se izmjenjivali razni narodi: Sumerani, Akađani, Asirci (na sjeveru) i Babilonci (na jugu). Na ovom utovanju, obići ćemo najznacajnije lokacije iz navedenog perioda, a na području jugoistočne Turske..

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ANTALIJA - KONJA

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 08:15. Prijava na let za Antaliju. Let za Antaliju u 10:20 - avio kompanija Freebird. Po slijetanju u Antaliju, slijedi pasoska kontrola, preuzimanje prtljage i prevoz prema Konji. Nakon par sati vožnje, stižemo u Konju. Prijava u hotel i slobodno vrijeme. Nakon kraćeg odmora slijedi odlazak u obilazak Konje koji uključuje glavne atrakcije Konye kao što su muzej i grobnica Mevlane Celaleddin-i Rumi, medrese iz vremena Seldžuka, Alaeddin džamija i ruševine Seldžučke palate. Ovaj program također uključuje šetnju Starom čaršijom. Nakon razgleda grada slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

2
2

KONJA -SILLE - KONYA

Doručak. Naš dan započinjemo odlaskom na fakultativni izlet u Sille. Sille Subaşı je malo tursko selo, u blizini grada Konya. Sille Subaşı je bilo jedno od rijetkih sela u kojima se do 1922. govorio kapadokijski grčki jezik. Naseljeno je Grcima koji su tamo živjeli u mirnoj koegzistenciji sa obližnjim Turcima iz Konije više od 800 godina. 

Nakon obilaska Šillea, vraćamo se prema Konji. Na putu prema Konji zaustevit ćemo se u Tropskoj dolini leptira. Kada uđete u baštu, naići ćete na jedinstvenu atmosferu sa hiljadama biljaka i leptira. Otkrit ćete leptire, veličanstvene šarene dragulje prirode, u njihovom prirodnom životu. Svjedočićete harmoniji leptira međusobno i prirode u tropskom okruženju i imaćete priliku da vidite savršene šare njihovih elegantnih krila. Nakon posjete Tropskih vrtova, slijedi odlazak u Japanske vrtove. Kada uđete u baštu, naići ćete na jedinstvenu atmosferu sa hiljadama biljaka i leptira. Otkrit ćete leptire, veličanstvene šarene dragulje prirode, u njihovom prirodnom životu. Svjedočićete harmoniji leptira međusobno i prirode u tropskom okruženju i imaćete priliku da vidite savršene šare njihovih elegantnih krila. Nakon obilaska tropskog vrta, ozčet nastavljamo odlaskom do Japanskih vrtova. Japan u Konji? Da, tako je. Japanski park Kjoto je prelijepa botanička bašta koja se nalazi malo izvan grada gde ćete se osjećati kao da ste teleportovani iz Konye u Kjoto. U ovom parku možete pronaći gotovo sve karakteristične elemente japanskog vrta: sjenice, jezerce, hiljade ogromnih zlatnih ribica, niwaki (japanski za vrtno drveće), drvene mostove i lampione, kamene staze i šareno cvijeće. Pored ovog, tu je i kafić, izgrađen u japanskom arhitektonskom stilu, koji se nalazi uz veliko jezero u parku, gdje možete na brzinu zalogajiti i uživati ​​u piću. Nakon obilaska vrtova, vraćamo se u hotel. slobodno vrijeme i noćenje.

3
3

KONJA - SULTANHANI - KAPADOKIJA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba polazak prema Kapadokiji nastavljamo prema Kapadokiji. Na putu prema Kapadokiji, pauzu ćemo napraviti u Sultanhanı, poznatom karavanu Seldžuka. Nastavak voznje prema Kapadokiji. Po dolasku u Kapadokiju odlazimo do podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Prijava u isti i noćenje.

4
4

KAPADOKIJA

Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gd je nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel.


Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak razgleda Kapadokije.OIdlazak do Mjesečevog pejzaža Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se naziva još i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Pauza za ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon obilaska, slobodno vrijeme. Povratak u hotel i noćenje.

5
5

KAPADOKIJA - ANKARA

Nakon doručka, slijedi vožnja prema Ankari, sa pauzom na slanom jezeru. Po dolasku u Ankaru, slijedi prijava u hotel i slobodno vrijeme ili Fakultativni razgled Ankare. Razgledanja grada: Muzej „ Anadolske civilizacije gdje su hronološki izloženi eksponati od vremena paleolita do danas. Muzej je 1997.godine u Lozani dobio priznanje – prvi muzej Europe, Anitkabir, mauzolej osnivača moderneTurske, Kemala Ataturka, Aladinova džamija, Julijanov stub...Povratak u hotel i noćenje.

6
6

ANKARA - SARAJEVO

Doručak.Odjava iz hotelskih soba i transfer na aserodrom. Prijava na let za Istanbul. Po dolasku na aerodrom u Istanbulu, slijedi prijava na let za Sarajevo. Let za Sarajevo je u 16:15. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 17:10.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji - Sarajevo Antalija / Gaziantep Istanbul / Istanbul - Sarajevo sa pripadajucim taksama i prtljaga 20 + 8 kg
 • svi transferi prema planu i programu putovanja
 • svi izleti koji nisu oznaceni kao fakultativni
 • hotelski smjestaj u hotelima sa 4* prema itinereru putovanja, na bazi nocenja sa doručkom
 • pratioc grupe
 • lokalni vodic
 • organizacija putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguranje - 10 KM po osobi
 • paket ulaznica za lokalitete - 150 KM
 • individualni troškovi
 • doplaza za jednokrevetnu sobu 
 • Paket obaveznih ulaznica - 120 KM

Napomena

Fakultativni izleti:

Konya - 20 €

Sille I Tropski vrtovi I Japanski vrtovi - 40 €

Baloni u Kapadokiji -cca. 200 €

Kapadokija - dvodnevni obilasci - 80 €

Ankara - 20€