Turska, Mediterranean, Adana

KAPADOKIJA i KILIKIJA

od KM 1.099 999

Europska putovanja

Dan nezavisnosti

Proljetna putovanja

8 dana

Turske turističke atrakcije sežu još dalje od grada na Bosforu i atraktivne turske obale. U srcu Anadolije je smještena ušuškana oblast Kapadokija, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje posjeti oko dva i po miliona turista iz čitavog svijeta. Ono što privlači posjetioce je kombinacija prirodne ljepote i jedinstvene arhitekture, nastale usljed djelovanja vulkanskih lava, jakih vjetrova i obilnih kiša. Ovi prizori djeluju čarobno u proleće i ljeto, pa ukoliko još niste odlučili koja je vaša idealna destinacija za putovanja ove godine, u programu putovanja vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih to treba da bude Kapadokija. 

Tarsus je dio provincije Mersin, ima priču koja seže unatrag 6.000 godina. Najvažnije, Tarsus je mjesto gdje su se Marko Antonije i Kleopatra prvi put sreli, kao i navodno rodno mjesto apostola Pavla. Tarsus, bivši glavni grad rimske provincije Kilikije, ima mnogo toga za otkriti.

Antiokija. Ako ste ljubitelj egzotičnih destinacija, zbog nevjerovatne istorije i sudara vjera i civilizacija, ovo je mjesto koje vrijedi posjetiti jednog dana. Antički naziv (koga se vjerovatno sjećate iz srednje škole) je “Antiohija”. Pored Rima i Aleksandrije, ovo je bio treći najveći grad u Rimskom carstvu. Za one koji su pak manje ljubitelji istorije, a više ljubitelji sapunica ovo je mesto gde je snimljena serija Asi.

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL - KAPADOKIJA

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Prijava na let za Kapadokiju, preko Istanbula. Po dolasku na aerodrom Kajseri, slijedi preuzimanje prtljage i transfer do hotela u Kapadokiji. Noćenje

2
2

KAPADOKIJA

Doručak. Slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni Izlet - Crvena tura. Polazak iz hotela oko 10:00h. Prvi jutarnji susret sa Mjesečevim pejzažom Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se naziva još i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Pauza za ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme gdje gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme ili opcionalni izlet na tradicionalni turski noćni šou koji predstavlja plesne tradicije različitih regija Turske. Izlet uključuje i neograničenu konzumaciju bezalkoholnih pića. Povratak u hotel. Noćenje.

3
3

KAPADOKIJA

Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gd je nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel.

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 10:00h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnici i trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma "Zvjezdani ratovi (Star Wars)". Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima.

4
4

KAPADOKIJA - ADANA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Adani. Po dolasku u Adanu smjestaj hotel i slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Adane. U toku razgleda imat ćemo priliku vidjeti stari grad Tarsus, Veliku dzamiju,  Crkvu svetog Paula, Donuktas tvrđava, Kleopatrinu kapiju... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel i noćenje.

5
5

ADANA - ANTIOCHIA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja prema Antakiji. cca 200 km. Voznja oko 3h sa pauzama. Po dolasku u Antakiju, smjestaj u hotel i slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni razgled ove regije. Imat cemo priliku posjetiti Arheološki muzej. Ovde se nalazi druga najveća postavka mozaika na svijetu, a impresivan je i čuveni Antakijski sarkofag. U jednoj od pećina u okolini Antakije nalazi se najstarija hrišćanska crkva na svijetu Crkva svetog Petra, koju je, po predanju, iskopao lično apostol Petar. Odavde se hrišćanstvo širilo dalje po svijetu. Zatim ćemo vidjeti i Antakya tvrđava, Charonion iz pakla, Sinagogu Antakije, Habibi Neccar dzemiju, ....Povratak u hotel i slobodno vrijeme, Nocenje

6
6

ANTAKIJA

Doručak. Slobodno vrijeme ili nastavak fakultativnog razgledanja Antakije. U toku ovog dana, imat cete priliku da vidite: Harbiye vodopade, Mojsijevo drvo, Dor hram, Cradle pečinu, Vespazijan Titov tunel i Seleukija u Pieriji, Vozite se uz rijeku Orontes... Slobodno vrijeme. Noćenje.

7
7

ANTIOKIJA - ADANA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i povratak u adanu. Po dolasku u Adanu, slobodno vrijeme ili fakultativni izlet Tarsus drugi dio. Danas ćemo istraziti prirodne ljepote u okolini Tarsusa. U okviru ovog izleta, imat cemo priliku da vidimo most Varda, Tarsus vodopad, Taskuyu pečinu, skriveni raj... Posljednje mjesto koje ćemo posjetiti ovog dana je prelijepi grad na obali Sredozemnog mora - Mersin. Povratak u hotel, slobodno vrijeme i noćenje.

8
8

ADANA - SARAJEVO

Doručak, odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom u Adani, prijava na let za Sarajevo, preko Istanbula. Dolazak u Sarajevo u poslijepodnevim satima.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • petak

  25.02.

  7 noćenja
  od KM 1.099
  od KM 999
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Kayseri i Adana Istanbul Sarajevo
 • transferi prema programu putovanja
 • prtljaga 20+8kg
 • organizacija putovanja
 • pratioc grupe - vodić prevodilac
 • lokalni certificirani vodić

Cijena ne ukljućuje

 • putničko zdravstveno osiguranje 16/32 KM
 • fakultativni izelti
 • doplata za jednokrevetnu sobu - 250 KM
 • osiguranje od otkaza putovanja
 • doplata za 7 vecera - 140 KM
 • individualni troskovi