MEZOPOTAMIJA + KUSADASI - M97 Tours
Turska, Southeastern Anatolia, Gaziantep

MEZOPOTAMIJA + KUSADASI

+ + +

Europska putovanja

Proljetna putovanja

Ljetovanje

11 dana

Mezopotamija – Najstarija civilizacija je nastala u Mezopotamiji – između rijeka Eufrata i Tigrisa (rijeka se spominje kao simbol života i razvitka) te anatolijskih planina na sjeveroistoku, arapske pustinje na zapadu i Perzijskog zaljeva na jugu. Mezopotamijsko područje je u razdoblju od 4000. pr. Kr. do 1000. pr. Kr. dalo značajnu civilizaciju u kojoj su se izmjenjivali razni narodi: Sumerani, Akađani, Asirci (na sjeveru) i Babilonci (na jugu). Na ovom utovanju, obići ćemo najznacajnije lokacije iz navedenog perioda, a na području jugoistočne Turske..

Itinerer

1
1

SARAJEVO- ISTANBUL- MARDIN

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul, avio kompanija Anadolujet. Dolazak u Istanbul te prelazak let za Mardin. Planirani dolazak u Mardin je u vecernjim satima. Transfer do hotela, prijava. Noćenje.

Vremena letova ce biti naknadno objavljena.

 2
2

MARDIN – MIDYAT – MARDIN

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Midyat. Po dolasku uživat ćemo u starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća vratiti u davno zaboravljena vremena. U prošlosti populacija Midyata uglavnom se sastojala od Asiraca koji su prakticirali kršćanstvo s korijenima koji potječu još iz stare Mezopotamije. Danas ovdje i u susjednoj regiji Turabdin koja se smatra njihovom domovinom, živi još samo mali broj Asiraca, no očuvano je 9 njihovih crkava i 1 samostan. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. Za vrijeme obilaska pored starog grada posjetit ćemo: Hasankeyf, Mor Gabriel manastir, Dara, Beyazsu… U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.


Nakon doručka, odjava iz hotela i slobodno vrijeme ili  idemo u fakultativni razgled Gaziantepa. Teško je započeti priču o Gaziantepu. Prosto ne znaš odakle. Da li od bogate historije, koja svjedoči skoro osam hiljada godina prisustva čovjeka na tom prostoru, ili od spektakularnog muzeja mozaika Zeugma, najvećeg tog tipa na svijetu, ili pak od tvrdjave nad gradom, koja ponosito baštini vojni muzej posvećen oslobođenju Turske. Možda ipak valja poći od džamije Kurtuluš, ili bazara, ili hanova…sve to na jednu stranu, Gaziantep je jednako gastronomija…Postoji izreka: Kada bi svijet bio dom, Gaziantep bi bio njegova kuhinja. Vjerujte, nimalo ne pretjeruju. Da li čuvene çig kofte, ili kuglice od mesa sa lećom, ljutkasti kebabi sa Alepo biberom, kušbaši kebabi, lahmadžune, miješane dolme, kiyma kebab sa ayranom…ne pretjeruju i dalje…tu su i baklave, kadaif, kunefe…Grad predstavlja kapiju istinskog Orijenta,mirisima i okusima ne ostavlja nikog ravnodušnim. Pridružite mi se u otkrivanju tajni Mezopotamije… Nakon obilaska Gaziantepa  Povratak u hotel, preuzimanje stvari i transfer prema Sanliurfi.  Po dolasku u Sanliurfu, prijava u hotel i slobodno vrijeme ili fakultativni razgled grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Povratak u hotel i noćenje.


3
3

MARDIN - SANLIURFA

Nakon doručka, odjava iz hotela i slobodno vrijeme do polaska prema  Sanliurfi ili fakultativni razgled starog grada Mardina, koji se prostire na brežuljku između drevnog dvorca i raskošnih mezopotamskih ravnica, nudi MIX utjecaja asirske, arapske, turske i kurdske kulture, izražene u jedinstvenoj arhitekturi, hrani, I rukotvorinama. Počinjemo hodati ulicama ovog impresivnog srednjovjekovnog grada dvorca. Tijekom šetnje vidjet će se četvrt Ulu-Velike Dzamije, Abbaras, džamija Şehidiye, kuća kuće (kuća aha). Poslije toga, Mardinov dragulj za razgledavanje svakako je Deyr-ul Zafaran. Ovaj sirijski manastir pravoslavni samostan osnovan je prije više od 1500 godina. Povijesne relikvije izložene, kamen boje šafrana, vrtovi ruže i mirna dvorišta ispunjavaju ogroman prostor. Također izvan centra grada, kod medrese Kasimiye (islamska škola) se vrijedi zaustaviti, ne samo zbog svog raskošnog jednostavnog dizajna nego i zbog više pogleda na ravnice. Posjet Velikoj džamiji s velikim minaretom…. Nakon razgledanja Mardina, slijedi voznja prema Sanliurfi.  Po dolasku u Sanliurfu smjestaj u hotel i slobodno vrijeme. ili fakultativni razgled grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Povratak u hotel i noćenje. 4
4

SANLIURFA (GOBEKLITEPE I HARRAN)

Nakon doručka, slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet na dva lokaliteta. Gobeklitepe i Harran. Gobekliepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prahistorijski hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10.000. godine prije nove ere. Nakon obilaska hrama, nastavak vožnje prema Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Vjeruje se da je drevni grad Harran spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje. 

U vecernjim satima, predlazemo odlazak (fakultativno) na tradicionalno tursko veće, koje se u potpunosti razlikuje od onih koje ste imali priliku da vidite u drugim dijelovima Turske. Nasa iskrena preporuka.

Povratak u hotel. nočenje.

5
5

SANLIURFA - ADIYAMAN

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Adiyamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Kada stignete na vidikovac naspram brane, ne propustite probati cijeđeni sok od nara! Nastavak putovanja prema Adiyamanu. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. U popodnevnim satima slijedi nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut. Nemrut ili Nemrud je 2.134 metra visoka planina, ali je najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. vijeka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-perzijski panteon božanstava. Na vrhu ćemo dočekat zalazak sunca i prošetati se po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta vraćamo se u Adiyaman. Povratak u hotel i nocenje.

6
6

ADYAMAN– HALAFETI – GAZIANTEP

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Vožnja prema Gaziantepu, sa pauzom u Halafetiju – mjestu poznatom po crnim ružama, gdje nas čeka vožnja brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Selo je potopljeno nakon izgradnje brane Biredžik. Halafeti služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Ploveći po predivnom jezeru, vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nastavljamo prema Gaziantepu, gdje ćemo posjetiti Zeugma muzej, te imati slobodno vrijene za samostalno istrazivanje, ovog kulinarskog grada. Povratak u hotel i noćenje. 

7
7

GAZIANTEP

Doručak, slobodno vrijeme ili idemo u fakultativni razgled Gaziantepa. Teško je započeti priču o Gaziantepu. Prosto ne znaš odakle. Da li od bogate historije, koja svjedoči skoro osam hiljada godina prisustva čovjeka na tom prostoru, ili od spektakularnog muzeja mozaika Zeugma, najvećeg tog tipa na svijetu, ili pak od tvrdjave nad gradom, koja ponosito baštini vojni muzej posvećen oslobođenju Turske. Možda ipak valja poći od džamije Kurtuluš, ili bazara, ili hanova…sve to na jednu stranu, Gaziantep je jednako gastronomija…Postoji izreka: Kada bi svijet bio dom, Gaziantep bi bio njegova kuhinja. Vjerujte, nimalo ne pretjeruju. Da li čuvene çig kofte, ili kuglice od mesa sa lećom, ljutkasti kebabi sa Alepo biberom, kušbaši kebabi, lahmadžune, miješane dolme, kiyma kebab sa ayranom…ne pretjeruju i dalje…tu su i baklave, kadaif, kunefe…Grad predstavlja kapiju istinskog Orijenta,mirisima i okusima ne ostavlja nikog ravnodušnim. Pridružite mi se u otkrivanju tajni Mezopotamije… Nakon obilaska Gaziantepa Povratak u hotel. Slobodno vrijeme i nocenje.
8
8

GAZIANTEP – IZMIR - KUSADASI

Doručak, odjava iz hotela i transfer na aerodrom u jutarnjim satima. Let na relaciji  Gziantep– Izmir. Planirano vrijeme slijetanja u Izmir je u 10:45, nakon ćega slijedi transfer prema hotelu u Kusadasiju. Po dolasku u Kusadasi, prijava u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

9
9

KUSADASI

Slobodno vrijeme za uzivanje na prelijepim plazama.

10
10

KUSADASI

Slobodno vrijeme za uzivanje na prelijepim plazama.

11
11

KUSADASI

Rana odjava iz hotelskih soba. Transfer do aerodroma u Bodrumu. Let na relaciji Bodrum - Sarajevo u 08:30. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u 10:40.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Mardin; Gaziantep - Izmir i Bodrum – Sarajevo, sa pripadajućim taksama
 • Hotelski smjestaji u hotelima sa 4* na bazi noćenja sa doručkom: 2 noć Gaziantep, 2 noć Sanliurfa, 2 noći u Mardinu, 1 noć u Adyamanu i 3 nocenja na bazi AI u Kusadasiju - Moguca doplata za bolji hotel u Kusadasiju na upit. Predvidjeni hotel u Kusadasiju je Grand Sahin 4* AI
 • Svi transferi i izleti prema programu koji nisu označeni kao fakultativni 
 • Lokalni vodić na našem jeziku
 • Organizacija putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • PZO sa pokričem lijećenja COVIDa – 22 KM za osobe do 59 godina, 60 do 75 godina 44 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 380 KM
 • Doplata za 7 večera - 120 KM ( ne preporucujemo,  jer svaku noc posjećujemo različite nacionalne restorane sa kuhinjom tog podneblja. - cijena obroka od 5-10€ uključuje, predjelo, glavno jelo - salatu i desert)
 • Osiguranje od otkaza putovanja, sa pokricem oboljenja od Kovida prije polaska - 22,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo) - osigurana suma do 1000 KM - Potrebno osigurati se minimalno 14 dana prije polaska. 
 • Individualni troškovi
 • Fakultativne Izlete

Napomena

Cijene faakultativnih Izleta

 • Gaziantep – 15 € 
 • Sanliurfa 25 €
 • Gobeklitepe i Harran– 25 €
 • Mardin – 15 €
 • Midyat – 25 €
 • Nemrut – 25 €
 • Tursko vece – 40€  

PAKET FAKULTATIVNIH IZLETA 155 €


*** Napomena, Moze doci do promjene itinerera, ali sav predviđeni program će biti ispostovan