ENGLESKA I ŠKOTSKA - M97 Tours
Ujedinjeno Kraljevstvo, London

ENGLESKA I ŠKOTSKA

+ + +

Europska putovanja

Proljetna putovanja

8 dana

Jarko crveni autobusi na sprat i popularne crvene govornice naslućuju da smo upravo pristigli na najbitnije odredište ovog putovanja – London! Ovaj grad se smatra ne samo prestonicom Velike Britanije, već glavnim gradom svijeta. Preko 150 etničkih grupa, 100 jezika i toliko mnogo kultura isprepletenih u samo jednom gradu. Ne postoji nijedan drugi grad koji tako vešto uklapa urbanističke inovacije u naslijeđe staro vjekovima. Ovaj grad je jedan od najvažnijih svjetskih ekonomskih, političkih, obrazovnih i modnih centara, koji već dva milenijuma ponosno stoji na obalama Temze. Trgovi Trafalgar i Pikadili, Big Ben, Bakingemska palata, Vestminsterska opatija, Londonska tvrđava, Tower bridge i Katedrala Svetog Pavla samo su neke od znamenitosti koje zavređuju vašu pažnju.

Na obalama rijeke Mersi, na mjestu gdje se ona uliva u Irsko more, dočekuje nas jedan od najpoznatijih gradova u Engleskoj – Liverpul. Ono po čemu je prepoznatljiv u svijetu jeste duga fudbalska tradicija i po tome što je upravo ovaj grad rodno mjesto najuspešnije rok grupe svih vremena – The Beatles. Mnogobrojni muzeji, katedrale, crkve, restorani i pabovi su samo djelić onoga što Liverpul nudi. To je grad koji će Vas iznenaditi šta god da od njega očekujete! 

Zemlja vode i stijena, viskija i gajdi, jednoroga i kilta, koja leži na rubu Atlantskog okeana. Škotska je to i mnogo više od toga – oaza je mira, čistog vazduha i netaknute prirode. 

Glazgov na galskom znači „drago zeleno mesto”, što je pravi naziv za grad koji ima preko 70 parkova i bašti. Nekadašnje malo ruralno naselje na obali reke Klajd, danas je jedna od najvažnijih luka u Britaniji. Glazgov je grad koji je ponosan na svoju bogatu istoriju i kulturu, što dokazuje činjenica da ovde postoji čak 130 galerija i velikih muzeja koji nude raznovrstan sadržaj za svačiji ukus. Ono po čemu je ovaj grad još prepoznatljiv jeste – viski. U Glazgovu, ukoliko ste obožavalac ovog alkoholnog pića, možete postati vlasnik originalnog brenda, odnosno, za određenu sumu novca možete izabrati ukus koji želite i dobiti broj koji označava da taj jedinstveni ukus viskija pripada baš vama. Primamljivo, zar ne?

Itinerer

1
1

SARAJEVO - VISOKO - ZENICA - TUZLA - GETEBORG - EDINBURG

Polazak iz Sarajeva u ranim jutarnjim satima, sa usputnim preuzimanjem putnika u Visokom i Zenici. Voznja do aerodroma u Tuzli. Po dolasu na aerodrom Tuzla, slijedi prijava na let za Geteburg.  Po slijetanju na aerodrom u Geteborgu, slobodno vrijeme ili zajednički odlazak do centra Geteborga (stvari mozete ostaviti na aerodromu za cca 10 - 15 € po torbi).  Karte za gradski prevoz nisu uključene. Povratak na aerodrom u vecernjim satima, te prijava na let za Edinburg.  Po slijetanju u Edinburg, slijedi transfer do hotela. Noćenje

2
2

EDINBURG - ROSSLYN CHAPEL, STIRLING CASTLE & DUNFERMLINE OPATIJA - EDINBURG - LONDON - (NOĆNA VOŽNJA)

Doručak. Slobodno vrijeme ili odlazak na fakultativni izlet:

Na ovom obilasku najpoznatijih srednjovjekovnih znamenitosti Škotske s vodičem saznajte o brojnim herojima koji su se borili u ovom drevnom kraljevstvu. Prva stanica vašeg obilaska bit će grad Dunfermline. Prošećite se prekrasnom unutršnošću opatije Dunfermline*, posljednjeg počivališta Roberta Brucea, koji se borio za pravo Škotske da bude nacija. 

Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su hiljadama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj, a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary, poznatija i kao „Bloody Mary“.

Nastavljamo dalje do Bannockburna, bojnog polja na kojem je Robert Bruce razbio Engleze 1314. 

Na kraju dana, imat ćete priliku dešifrirati misteriju Rosslyn kapele, koja je postala poznata u romanu Dana Browna Da Vinčijev kod. Je li ovo grobnica Svetog grala? Niko zapravo ne zna, ali svidjet će vam se kapela i prekrasna šetnja kroz Roslin Glen i ruševine zamka Rosslyn.

Povratak u Edinburg u kasnim poslijepodnevnim satima.  Preuzimanje prtljage iz hotela i transfer na stanicu. Nocni voz za London. 

Cijena izlata - 110 GBP = 250 KM

Ulaznica u Dvorac Stirling  - 18 GBP = 40 KM - dodatno se placa. Rezervacija obavezna do 05.05.2023.

Ulaznica u Rosslyn kapelu - 9,5 GBP = 22 KM - dodatno se placa. Rezervacija obavezna do 05.05.2023.

3
3

EDINBURG - INVERNESS

Doručak. Odjava iz  hotelskih soba i slobodno vrijeme do polaska u Invernes. Slobodno vrijeme ili fakultativno pješačko razgledanje centralnog dijela Edinburga, koristeci javni gradski prevoz po potrebi, u pratnji vodića putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac – Edinburški univerzitet – Carlton Hill – škotski Parlament – Palača Holyrood, službena rezidencija britanskih monarha za vrijeme boravka u Škotskoj. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel

Povratak u hotel i odlazak do željeznicke / autobuske stanice, odakle ćemo vozom ili autobusom, otići do Invernesa. Po dolasku u Invernes, slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Invernesa. U toku razgleda grada imat cete priliku vidjeti (s vanjske strane): Invernes tvrđavu, Gradsku kući, Flora MacDonald spomenik, Cavell vrtove, Eden Court  pozorišste, katedralu, Balnain kuću i jos mnogo toga.

CIJENA OBILASKA EDINBURGAje 30 GBP = 68 KM 

CIJENA OBILASKA INVERNESA je 20 GBP = 45 KM 

Obilasci će se bazirati iskljucivo sa vanjske strane, bez ulazaka u znamenitosti. U cijenu izleta nisu ukljucene karte za gradski prevoz

Trajanje izleta: 2-3h

4
4

INVERNESS - EILEAN DONAN - LOCH NESS

Doručak. Slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet. Dan provodimo u prirodi „gorštačke“ Škotske. Za početak dana odlazimo prema jednom od najslikovitijih dvoraca Škotske, škotskoj ikoni - razgledat ćemo dvorac Eilean Donan. Riječ je svakako o jednom od najčešće fotografiranih motiva Škotske, kultni škotski spomenik. Već samim svojim smještajem na malenom otoku on privlači poglede, nedvojbeno je riječ o jednom od najpopularnijih dvoraca Škotske i najprepoznatljivijih njezinih simbola. Razgled lokaliteta (ulaznice za Eilean Donan i vožnju brodom po Loch Nessu u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Putovanje se nastavlja tragom škotske “Nessie”, omiljenog mitskog čudovišta iz jezera Loch Ness. Vožnja jednom od najljepših škotskih panoramskih cesta uz legendarno jezero Loch Ness. Dolaskom na jezero foto pauza kod dvorca Urquahart - ruševina dvorca iz 13.-16. st., koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14.st.. Jezero Loch Ness dugo je 38,5 kilometara i proslavila ga je tzv. neman koja boravi u njegovim dubinama, slavna Nessie. Tko zna, možda nam se ukaže na vožnji brodom koju ćemo odraditi na licu mjesta! Nakon vožnje jezerom povratak prema hotelu, slobodna večer. Noćenje.

Cijena izlata - 115 GBP = 255 KM


5
5

INVERNES - LONDON

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Let na Razgled grada pješice i javnim gradskim prijevozom. Prošetat ćemo po Whitehallu, gdje su smještena vladina ministarstva, vidjeti Parlament i satnu kulu Big Ben, Downing street gdje se nalazi službena rezidencija britanskog premijera, slikati se uz nepomičnu kraljičinu stražu na Horse Guard Parade, prošetati St. James parkom do kraljevske rezidencije Buckingham Palace. Posjetit ćemo najveći londonski trg Trafalgar Square na kojem se nalazi Nacionalna galerija sa svjetski poznatim majstorima likovne umjetnosti. Napravite vožnju na poznatom kotaču London Eye i doživite London sa 137m visine. Slobodno poslijepodne. Predlažemo odlazak u čuveni muzej voštanih figura – Madame Tussauds, najstariji muzej voštanih figura na svijetu. Prošetajte najpoznatijom europskom shopping ulicom Oxford Street, posjetite robne kuće Selfridges i Primark, a svakako preporučamo i šetnju raskošnom Regent ulicom u kojoj se nalazi i Hamleys – jedna od najvećih prodavaonica dječjih igračaka u svijetu na čak 7 katova. Navečer predlažemo zajednički odlazak u tradicionalni pub. Kušajte čuveni fish&chips uz nezaobilazno pivo. Povratak u hotel. Noćenje

CIJANA IZLETA - 30 GBP = 70 KM (karte gradskog prevoza nisu uključene)

6
6

LONDON – izlet u Greenwich

Doručak. Predlažemo poludnevni izlet brodom po rijeci Temzi do Greenwicha kojim prolazi nulti meridijan, a Greenwich je poznat i po kraljevskim muzejima, najvećem pomorskom muzeju i opservatoriju. Na Greenwich marketu isprobat ćemo specijalitete svjetskih kuhinja po povoljnim cijenama. Slobodno poslijepodne. Predlažemo odlazak u Tower of London (najstarija kraljevska rezidencija u kojoj se čuvaju kraljevski dragulji – jedna od TOP atrakcija Londona), šetnju preko Tower Bridgea južnom obalom Temze, tzv. Queenswalk do jednog od najstarijih pubova u Londonu koji su posjećivali Shakespeare i Charles Dickens te do replike gusarskog broda Golden Hinde kojim je Sir Francis Drake u 16. st. oplovio svijet. Šetnja vodi do Shakespeareova kazališta – The Globe Theatre, Tate Modern galerije i preko Milenijskog mosta do predivne katedrale St. Paul kojom dominira 108m visoka kupola, druga po veličini nakon one Sv. Petra u Vatikanu. Slobodno vrijeme. Navečer predlažemo odlazak na neku od čuvenih kazališnih predstava na londonskom West Endu. Povratak u hotel. Noćenje.

CIJANA IZLETA - 40 GBP = 90 KM - karta za brod i vodić (ulaznice za muzeje nisu uključene, kao ni karte gradskog prevoza)

7
7

LONDON – STONEHENGE – WINDSOR – ETON – LONDON

 Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Stvari mozete ostaviti na recepciji. Predlažemo cjelodnevni izlet do svjetski poznatog Stonehenga, mističnog keltskog spomenika starog preko 5000 godina. Stonehenge je građevina iz mlađenog kamenog i brončanog doba i uvrštena je na UNESCO-ov popis zaštićene baštine. Nakon Stonehenga nastavak vožnje do čuvenog kraljevskog dvorca Windsor, ljetnu rezidenciju britanske kraljice Elizabete II. Upravo u kapeli Sv. Jurja (svetac zaštitnik Engleske) pokopan je veliki broj kraljeva i kraljica, poput kraljice Viktorije, kralja Georga VI i kraljice Elizabeth poznate kao The Queen Mother te mnogi drugi. Odlazak do obližnjeg Etona, gradića često zvanog “kolijevka engleskih državnika”. Tu se nalazi svjetski poznata engleska privatna škola za mladiće osnovana 1440. koja je iznjedrila 18 bivših britanskih premijera. Povratak u London. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. noćenje.

Cijena izlata - 120 GBP = 267 KM

U cijenu ukljucena ulaznica u STONEHENGE

8
8

LONDON - TUZLA - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let za Tuzlu preko Beča. Planirano vrijeme dolaska u Tuzlu je u 20:20, nakon cega slijedi transfer prema Zenici, Visokom i Sarajevu

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Povratna avio karta na relaciji Sarajevo - London - Sarajevo sa pripadajucim aerodromskim taksama i torbama 20 kg i manja torbica/ruksak
 • 2 BB u dvokrevetnim sobama  u hotelu 3* u centralnom dijelu Londona i 2 BB u Edinburgu i 2 BB u Invernesu
 • Svi transferi prema planu i programu putovanja
 • Usluge pratioca grupe - vodića na bosanskom jeziku tokom putovanja
 • Organizacija putovanja
 • Putničko zdravstveno osiguranje ( osigurana suma 10.000 €)


Cijena ne ukljućuje

 • fakultativne iztlete i ulaznice u objekte od interesa - (obavezna prijava u agenciji, plaćanje na licu mjesta)
 • Individualne troskove
 • viza za Veliku Britaniju (agencija asistira u popunjavanju formulara)

Napomena

POTREBNA DOKUMENTA ZA ISHOĐENJE VIZE ZA VELIKU BRITANIJU (BH PASOŠ)

 • Odštampana i potpisana online aplikacija (agencija asistira)
 • Pasoš + kopija pasoša sa datumom važenja najmanje 6 mjeseci od datuma polaska
 • Kopija starog pasoša (ako ga putnik posjeduje)
 • Fotografija za pasoš dimenzija 45x35mm
 • Potvrda o zaposlenju izdata od poslodavca (Na potvrdi treba da bude naznačen datum zaposlenja, iznos plate 
 • Izjava o odobravanju godišnjeg odmora sa informacijom da li je odmor plaćen od strane poslodavca ili ne)
 • Kopija 3 zadnje platne liste
 • Potvrda iz banke o posjedovanju novca na računu kao dokaz o mogućnosti plaćanja troškova tokom boravka u Engleskoj
 • Potvrda o rezervaciji smještaja (obezbjeđuje agencija)
 • Potvrda o rezervaciji avio karte (obezbjeđuje agencija)

Aplikacija za vizu vrši se online na ovoj adresi: https://www.gov.uk/. (agencija asistira)

AGENCIJA ASISTIRA PRILIKOM ISPUNJAVANJA APLIKACIJE ZA VIZU.

VIZE ZA VELIKU BRITANIJU ZA GRAĐANE BIH IZDAJU SE U VARŠAVI (REPUBLIKA POLJSKA) I DOSTAVLJAJU BRZOM POŠTOM NA ADRESU U BIH.

AGENCIJA NI NA KOJI NAČIN NE MOŽE UTJECATI NA PROCES ISHOĐENJA VIZE ZA VELIKU BRITANIJU NITI JE ODGOVORNA ZA EVENTUALNU ODBIJENICU.

U slučaju odbijenice za vizu, agencija ne vrši povrat uplaćenog novca na ime troškova ishođenja vize.

Usluge ishođenja vize i viza za Veliku Britaniju (u trajanju od 6 mjesci) košta 400,00 KM (standardna procedura, za brže i jednostavnije dobijanje vize postoje dodatni troškovi).

Aplikaciju za vizu sa svim potrebnim dokumentima potrebno je podnijeti najkasnije do 35 dana prije planiranog polaska na putovanje. 


- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tokom razgleda gradova ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tokom razgleda.

- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).

- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.

- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.

- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.