KIRGISTAN - MISTIČNI PUT SVILE - M97 Tours
Uzbekistan, TASHKENT

KIRGISTAN - MISTIČNI PUT SVILE

+ + +

Daleke destinacije

Proljetna putovanja

7 dana

Kirgistan? Zašto Kirgistan? Misteriozni svijet, o kojem tako malo znamo, a željni smo poći stopama slavnih nomadskih turkičkih plemena, Džingis Kana, hoditi Putem svile, doduše njegovim slabije istraženim dijelom… Kirgistan je specifičan po mnogo čemu. O slavnoj historiji mogli bi posvjedočiti brojni osvajači, Kinezi, Turci i Rusi, ali je narod Kirgiza ostajao samo svoj, poseban, povučen i tajnovit. O njihovoj kuhinji svjedoče nam brojni gurmani diljem svijeta, a o njegovim kulturnim dobrima, prekrsanom prirodnom ambijentu i nebrojenim skrivenim mjestima, svjedočit ćete vi! Probudite istraživača u sebi. Da, baš zato, Kirgistan!!!

Itinerer

1
1

SARAJEVO - BIŠKEK

Vrijeme polaska: 17:30

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 18:30 te prijava na let za Biškek preko Istanbula. Avio kompanija Turkish Airlines. Let za Istanbul je u 20:30. Planirano vrijeme slijetanja u Istanbul je u 23:25.

2
2

BIŠKEK

Po slijetanju u Istanbul, prelazak na let za Biškek u 00:45. Planirano slijetanje u Biškek je u 09:00, po lokalnom vremenu. nakon čega slijedi pasoška kontrola i transfer do hotela. Po dolasku, smještaj u hotel. Odmor, nakon čega slijedi ručak i zajednička šetnja po kirgiskoj prijestolnici. Obići ćemo centralni trg Ala Too, sa spomenikom mitskom junaku Manasu, vidjet ćemo brutalističku sovjetsku arhitekturu, ispresijecanu brojnim zelenim površinama i parkovima, posjetit ćemo bazar Dordoy, koji još uvijek odiše slavnim vremenima Puta svile, vidjet ćemo i Parlament, zatim Bijelu kuću, sjedište predsjednika republike, Narodni muzej, trg Pobjede, zgradu Filharmonije. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3
3

OBILAZAK KIRGISTANA

Nakon doručka i odjave iz hotela, krenut ćemo do stare tvrđave Burana, gdje ćemo se vratiti oko 800 godina unatrag, i boraviti na mjestu jedne od najspecifičnijih legendi Centralne Azije. Čut ćemo priču o zatočenoj princezi i posjetiti ovu neobičnu kulu. Postajemo pravi avanturisti i nastavljamo do autentičnog Kirgistana, onog okruženog prelijepom prirodom i planinskim vijencem Tian Šan. Dolazak u mjesto Chong Kemin i smještaj u hotel. Nakon ručka, istražujemo okolinu, upoznajemo tradiciju jahanja, i uživamo u spa centru. Večera je u hotelu. Noćenje.

4
4

OBILAZAK KIRGISTANA

Nakon doručka i odjave iz hotela, nastavljamo naš put ka jezeru Issyk-Kul. U Kirgistanu je poznato kao „toplo jezero“, i jedno je od najdubljih i najslanijih jezera na svijetu. Na njegovim je obalama jedno od najstarijih mjesta civilizacije Centralne Azije, tu su se križali trgovački putevi u prošlosti, a pronađeni su i najstariji novčići svijeta. Danas jezero odiše mirom, ušuškano ispod 7000 metara visokih planinskih vrhova Tian Šana. Svratit ćemo u mjesto Tamchy, gdje se upoznajemo sa drevnom tehnikom tkanja filcanih kirgiskih tepiha, Širdak. Iskusit ćemo i gostoprimstvo lokalne porodice tokom ručka. Nastavljamo naš put nakon osvježenja u jezeru, i upućujemo se ka centru ove oblasti, gradu Karakol. Po dolasku, u popodnevnim satima, posjetit ćemo Dungan džamiju, koja je rađena u kineskom stilu, kao i rusku pravoslavnu crkvu iz 19.stoljeća. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5
5

OBILAZAK KIRGISTANA

Nakon doručka, slijedi odjava iz hotelskih soba, te polazak u najraznovrsniji dan ture. Razgled počinjemo nekih 100 kilometara od Karakola, u mjestu Yeti Oguz, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi klisura Barskoon, sa prekrasnim vodopadom, visine 24 metra. Uživamo u netaknutoj prirodi, i ručku u takvom ambijentu. A nakon dalje vožnje, prateći južnu obalu jezera Issyk-Kul, dolazimo u potpuno nestvarni ambijent kanjona Skazka. Čovjeku je potrebno neko vrijeme da se snađe i shvati svu ljepotu i različitost koju pruža ovaj kanjon. Kao vrhunac svega, pogledat ćemo mlade Kirgize, kako love sa svojim zlatnim sokolovima. Kasno popodne dolazimo u grad jurti, Bokonbayevo. Smještaj je u tradicionalnim šatorima, jurtama, koje su adaptirane za potrebe turista, ali i pokazuju višestoljetni način života nomadskih Kirgiza. Večera. Noćenje.

6
6

OBILAZAK KIRGISTANA

Nakon doručka, slijedi odjava iz jurti, i prijepodnevno uživanje u toplim vodama jezera Issyk-Kul. Svodimo utiske, kupajući se u jezeru dok slušamo legende o njegovom nastanku, kao i o brojnim raznolikim vrstama koje ga nastanjuju. Uz to, pogled nam puca na visoke vrhove Tian Šana i Yengish Chokusu-a. Nakon ručka, nastavljamo naš put natrag ka Biškeku. Po dolasku, smještaj u hotel. Odlazak na večeru u etno restoran, uz nezaobilazni tradicionalni show. Naš se boravak u ovoj neobičnoj i misterioznoj zemlji bliži kraju.

Odlazak na aerodrom oko 23h, te prijava na let za Sarajevo preko Istanbula. 

7
7

KIRGISTAN - SARAJEVO

 Let na relaciji Biškek-Istanbul je predviđen u 02:50, sa dolaskom u Istanbul u 05:50. Nastavak putovanja je u 07:30 po lokalnom vremenu iz Istanbula, sa dolaskom u Sarajevo u 08:20.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

  • Avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Bishkek - Istanbul, sa pripadajucim taksama
  • Hotelski smjestaj u Kirgistanu na bazi 4 nocenja sa doruckom u hotelima i Gesthausima
  • Sve transferi i izleti prema planu i preogramu
  • svi obroci tokom izleta
  • Pratioca grupe
  • Organizaciju putovanja

Cijena ne ukljućuje

  • Putničko zdravstveno osiguranje - 25 KM za osobe do 60 godina, 50 KM za osobe od 60 do 70 godina
  • Individualni troskovi

Napomena

Vize za BiH drzavljane nisu potrebne.

Za putovanje Vaze opsti uslovi putovanja!