Uzbekistan, TASHKENT

PUT SVILE - KIRGISTAN I UZBEKISTAN

+ + +
od KM 3.099

Daleke destinacije

Jesenja putovanja

14 dana

Krenite sa nama na nesvakidašnje putovanje, kroz Kirgistan i Uzbekistan. Na ovom neobičnom putovanju, imat ćete priliku družiti se sa lokalnim stanovnistvom, spavati u Jurtama, icu u lov na šakale, orlovima, jahati konje, istraziti prelijepu islamsku arhitekturu centralne azije.... 

Za razliku od Kirgistana, koji ima impozantne prirodne ljepote, Uzbekistan je ponosan dom zapanjujućeg arsenala arhitekture i starih gradova, duboko uronjenih u fascinantnu povijest Puta svile. Samo po pitanju znamenitosti, Uzbekistan je najveći i najimpresivniji adut Centralne Azije. Samarkand, Bukhara i Khiva uvijek impresioniraju posjetitelje svojim veličanstvenim džamijama, medresama i mauzolejima, dok atrakcije poput nestajućeg mora Aral, tvrđave udaljenog Karakalpakstana, glavnog grada Tashkenta i ekoturizma na obroncima planine Nuratau, zadovoljiti će i najrazličitije ukuse.

Kirgistan, kao i Uzbekistan su iznimno prijateljske zemljr u kojima je gostoljubivost bitan element svakodnevnog života, a vi ćete se osjećati istinski dobrodošli. 

Itinerer

1
1

SARAJEVO - BIŠKEK

Vrijeme polaska: 17:30

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u naknadno dogovoreno vrijeme i prijava na let za Biskek, preko istanbula. Po slijetanju u Istanbul, prelazak na let za Biškek. Planirano slijetanje u Biškek je u kasnim vecernjim satima po lokalnom vremenu, nakon čega slijedi pasoška kontrola i transfer do hotela. 

2
2

BIŠKEK

Po dolasku, smještaj u hotel. Odmor. Nakon Odmora, slijedi slijedi fakultativni razgled kirgiške prijestolnice. Obići ćemo centralni trg Ala Too, sa spomenikom mitskom junaku Manasu, vidjet ćemo brutalističku sovjetsku arhitekturu, ispresijecanu brojnim zelenim površinama i parkovima, posjetit ćemo bazar Dordoy, koji još uvijek odiše slavnim vremenima Puta svile, vidjet ćemo i Parlament, zatim Bijelu kuću, sjedište predsjednika republike, Narodni muzej, trg Pobjede, zgradu Filharmonije. Povratak u hotel, noćenje.

3
3

Obilazak Kirgistana

Doručak. slobodno vrijeme ili nastavak trodnevnog fakultativnog obilaska Kirgistana. 

Za one koji idu u obilazak Kirgistana - Nakon doručka i odjave iz hotela, krenut ćemo do stare tvrđave Burana, gdje ćemo se vratiti oko 800 godina unatrag, i boraviti na mjestu jedne od najspecifičnijih legendi Centralne Azije. Čut ćemo priču o zatočenoj princezi i posjetiti ovu neobičnu kulu. Postajemo pravi avanturisti i nastavljamo do autentičnog Kirgistana, onog okruženog prelijepom prirodom i planinskim vijencem Tian Šan. Dolazak u mjesto Chong Kemin. Pauza za ručak. Nakon ručka, istražujemo okolinu, upoznajemo tradiciju jahanja. nastavljamo put ka jezeru Issyk-Kul. U Kirgistanu je poznato kao „toplo jezero“, i jedno je od najdubljih i najslanijih jezera na svijetu. Na njegovim je obalama jedno od najstarijih mjesta civilizacije Centralne Azije, tu su se križali trgovački putevi u prošlosti, a pronađeni su i najstariji novčići svijeta. Danas jezero odiše mirom, ušuškano ispod 7000 metara visokih planinskih vrhova Tian Šana. Svratit ćemo u mjesto Tamchy, gdje se upoznajemo sa drevnom tehnikom tkanja filcanih kirgiskih tepiha, Širdak. Iskusit ćemo i gostoprimstvo lokalne porodice tokom ručka. Nastavljamo naš put nakon osvježenja u jezeru, i upućujemo se ka centru ove oblasti, gradu Karakol. Po dolasku, u popodnevnim satima, posjetit ćemo Dungan džamiju, koja je rađena u kineskom stilu, kao i rusku pravoslavnu crkvu iz 19.stoljeća. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4
4

OBILAZAK KIRGISTANA

Doručak. slobodno vrijeme ili nastavak trodnevnog fakultativnog obilaska Kirgistana. 

Nakon doručka, slijedi odjava iz hotelskih soba, te polazak u najraznovrsniji dan ture. Razgled počinjemo nekih 100 kilometara od Karakola, u mjestu Yeti Oguz, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi klisura Barskoon, sa prekrasnim vodopadom, visine 24 metra. Uživamo u netaknutoj prirodi, i ručku u takvom ambijentu. A nakon dalje vožnje, prateći južnu obalu jezera Issyk-Kul, dolazimo u potpuno nestvarni ambijent kanjona Skazka. Čovjeku je potrebno neko vrijeme da se snađe i shvati svu ljepotu i različitost koju pruža ovaj kanjon. Kao vrhunac svega, pogledat ćemo mlade Kirgize, kako love sa svojim zlatnim sokolovima. Kasno popodne dolazimo u grad jurti, Bokonbayevo. Smještaj je u tradicionalnim šatorima, jurtama, koje su adaptirane za potrebe turista, ali i pokazuju višestoljetni način života nomadskih Kirgiza. Večera. Noćenje.

5
5

KIRGISTAN

Doručak. slobodno vrijeme ili nastavak trodnevnog fakultativnog obilaska Kirgistana.

Nakon doručka, slijedi odjava iz jurti, i prijepodnevno uživanje u toplim vodama jezera Issyk-Kul. Svodimo utiske, kupajući se u jezeru dok slušamo legende o njegovom nastanku, kao i o brojnim raznolikim vrstama koje ga nastanjuju. Uz to, pogled nam puca na visoke vrhove Tian Šana i Yengish Chokusu-a. Nakon ručka, nastavljamo naš put natrag ka Biškeku. Po dolasku, smještaj u hotel. Odlazak na večeru u etno restoran, uz nezaobilazni tradicionalni show. Povratak u hotel. Noćenje. 

6
6

KIRGISTAN - UZBEKISTAN

Doručak, odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let na relaciji Biškek - Taškent. Po slijetanju na aerodrom Tashkent, slijedi pasoška kontrola, te transfer do hotela. Prijava u isti. nakon krače pauze, slijedi Fakultativno razgledanja prijestonice Uzbekistana. Posjetit cemo mjesto zvano Khast Imam, kulturni I religiozni centar Tashkenta, gdje je ocuvan cuveni Uthmanov Kur”an. Nakon toga cemo se zaputiti u Barak-Khan Medresu koja je takodjer u sklopu ovog kompleksa, a onda u Tillya Sheikh džamiju, Muyi Muborak Medresu, Kaffal Shashi muzej, Khazrati Imam Muzej I Mufitate zgradu. To su neke od vrijednih znamenitosti Uzbekistana, Tashkenta, koje vrijedi vidjeti. Svako mjesto će biti propraćeno vodićem, koji će nas uputiti u historiju koje to mjesto cuva. Nakon toga, krecemo na voznju prema tradicionalnom restoranu u kojem se priprema tzv. Plov koji se pravi na poseban nacin u kazanima na drvima.To se ubraja u njihovo tradicionalno jelo I zaista ga vrijedi probati! Nakon večere, povratak u hotel. slobodno vrijeme. Nocenje.

7
7

UZBEKISTAN - TAŠKENT - SAMARKAND

Doručak. odjava iz hotelskih soba. Slobodno vrijeme ili nastavak fakultativnog obilaska Tashkenta. Danas cemo imati priliku posjetiti Chorsa bazar, pa muzej primjenjenih umjetnosti da vidimo neke primjere rucnih radova, prave umjetnosti, napravljene izmedju prve polovine XIX. stoljeca sve do danasnjeg dana.Metrom cemo nastaviti voznju I daljnji obilazak prema trgu Nezavisnosti, Alisher Navoi teatru, Amir Temur trgu I naravno ka muzeju “Broadway” gdje mnogi umjetnici prikazuju svoje rucne radove, na ulici.To je takodjer mjesto mnogih trznih centara, kafica, restorana, butika itd gdje mozete pronaci nesto za sebe ili neki souvenir. Slobodno vrijeme za kupovinu. U dogovoreno vrijeme okupljanje grupe, odlazak do hotele, preuzimanje stvari i prevoz do željezničke stanice. Odlazak vozom do Samarkanda. Po dolasku u Samarkand, transfer do hotela, smjestaj u Isti i slobodno vrijeme. Noćenje

8
8

SAMARKAND

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Samarkanda. Započinjemo obilazak grada. Posjetit ćemo Gur-Emir muzej, tzv.”Biser centralne Azije” te Khazart Khizr Muzej, a I muzej prvog predsjednika Uzbekistana Islam Karimova, Shakhi-Zinda Necropolis I Ulughbek opservatorij. Posjetit ćemo takodjer i muzej svetog Danijela. Razgled nastavljamo odlaskom u tvornicu papira Meros u selu Konigil. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme i noćenje.

9
9

SAMARKAND - SHAHRISABZ

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Shahrisabz. Shakhrisabz - "Zeleni grad", rodni grad velikog Tamerlana. Jedna od najstarijih regija Uzbekistana. Na putu za Shakhrisabz iz Samarkanda zaustavit ćemo se na "prijevoju Tahtakaracha" gdje ćemo vidjeti i napraviti fotografije jednog od najljepših planinskih pejzaža u regiji. Posjetit ćemo i "Bijeli dvorac"- jedina preživjela palača samog Timura koju su gradile hiljade majstora iz različitih dijelova Carstva više od 20 godina. Odozdo prema gore potpuno prekriveno mozaikom. Povratak u Samarkand u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje

10
10

SAMARKAND - BUKHARA

Doručak.  Odjava iz hotelskih soba i transfer do željezničke stanice. Vožnja vozom na relaciji Samarkand - Bukhara. Po dolasku u Bukharu, transfer do hotela i smjestaj u isti. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Bukhare. Posjetit ćemo Lyabi-Khauz kompleks, Maggoki-Attori muzej, Trgovačke kupole, Kalyan Minaret, I Miri-arab medresu, Ulugbek I Abdulazizkhan Medresu.Nakon toga idemo na famoznu Ark tvrđavu, pa u Bolo-Khauz muzej. Današnji dan završavamo odlaskom na večeru. Povratak u hotel i noćenje.

11
11

BUKHARA

Doručak. Slobodno vrijeme ili  fakultativni razgled ruralnog dijela Bukhare. Danas ćemo imati priliku posjetiti Palatu zvijezda nalik Mjesecu (Sitorai-Mokhi-Khosa). Ovo je potpuno drugačija vrsta spomenika od onih koje ste već vidjeli ili ćete vidjeti tokom vašeg putovanja u Uzbekistan. Jedina potpuno očuvana ljetna rezidencija posljednjih emira Buhare. Također ćemo posjetiti i Baha-ud-din Naqshband Bokhari Memorijalni kompleks. Centar sufizma i jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u centralnoj Aziji gdje apsolutno vlada lokalnim okusom. Mjesto na kojem možete saznati više o sufizmu. Nakon obilaska, napravit ćemo pauzu za ručak. Povratak u hotel. U poslijepodnevnim satima, predlazemo da osjetite čari najstarijeg hamama centralne azije iz 16. stoljeća (fakultativno). 

12
12

BUKHARA - URGENCH

Duručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme za istraživanje Bukhare. U poslijepodnevnim satima transfer do željezničke stanice i vožnja vozom do Urgencha. Po dolasku u Urgench slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

13
13

URGENCH - KHIVA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni  izlet Khiva. Khiva, jedan od bisera Uzbekistana, najautentičnije oaze središnje Azije, pravog grada-muzeja pod vedrim nebom. Polazak na razgled grada: medresa Muhameda Amin Kana sa svojim minaretom, mauzolej Pahlavan Mahmuda, utvrda Kunya Ark i džamija Juma sa 218 drvenih izrezbarenih stupova, palača Tash Holi. U kompleksu Islam hodže nalazi se minaret s kojeg se otvara nezaboravan pogled na cijeli grad.  Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje

14
14

URGENCH - ISTANBUL - SARAJEVO

Rani doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Prijava na let za Istanbul. Po dolasku na aerodrom u Istanbulu, prelazak na let za Sarajevo. Dolazak u Sarajevo je u Večernjim satima.

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

 • subota

  19.03.

  13 noćenja
  od KM 3.099
noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Bishkek; Bishkek - Tashkent; Urgench - Istanbul, sa pripadajucim taksama
 • Hotelski smjestaj u Bishkeku na bazi 4 nocenja sa doruckom u hotelu sa 4*
 • Hotelski smjestaj u Tashkentu na bazi 1 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4*
 • Hotelski smjestaj u Samarkandu na bazi 3 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4*
 • Hotelski smjestaj u Bukhari na bazi 2 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4*
 • Hotelski smjestaj u Urgenchu /Khivi a bazi 2 nocenja sa doručkom u hotelu sa 4*
 • Sve transfereprema planu i preogramu
 • Karte za voz izmedju gradova u Uzbekistanu
 • Pratioca grupe
 • Organizaciju putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguran je sa pokričem COVIDa - 40 KM za osobe do 60 godina, 80 Km za osobe od 60 do 75 godina
 • Fakultativne izlete i ulaznice u muezje i objekte od interesa
 • PCR test za ulazak u Kirgistan
 • PCR test koji cemo ratiti u Kirgistanu prije odlaska u Uzbekistan
 • Individualni troskovi

Napomena

Vize za BiH drzavljane nisu potrebne.


Okvirne cijene fakultativnih izleta:

 • Visednevni obilazak Kirgistana - 150 € 
 • Fakultativno razgledanje Tashkenta - 25 € 
 • Fakultativni razgledanje Samarkanda - 35 €
 • Fakultativni izlet u Shahirsabz - 40€
 • Fakultativno razgledanje Bukhare - 35 €
 • Fakultativni razgled ruralnog dijela Bukhare (Palata zvjezda i Baha-ud-din Naqshband Bokhari Memorijalni kompleks) - 30 €
 • Hamam - 30€
 • Fakultativno razgledanje Khive - 30 €

Paket fakultativnih izleta 325€