PUT SVILE - UZBEKISTAN - M97 Tours
Uzbekistan, TASHKENT

PUT SVILE - UZBEKISTAN

+ +

Daleke destinacije

Jesenja putovanja

10 dana

Uzbekistan je ponosan dom zapanjujućeg arsenala arhitekture i starih gradova, duboko uronjenih u fascinantnu povijest Puta svile. Samo po pitanju znamenitosti, Uzbekistan je najveći i najimpresivniji adut Centralne Azije. Samarkand, Bukhara i Khiva uvijek impresioniraju posjetitelje svojim veličanstvenim džamijama, medresama i mauzolejima, dok atrakcije poput nestajućeg mora Aral, tvrđave udaljenog Karakalpakstana, glavnog grada Tashkenta i ekoturizma na obroncima planine Nuratau, zadovoljiti će i najrazličitije ukuse.

Itinerer

1
1

SARAJEVO - ISTANBUL - TASHKENT

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 10:00. Prijava na let za Istanbula. Let za Istanbul u 12:00 - Avio kompanija Pegasus. Po slijetanju u Istanbul, slijedi transfer do aerodrom ISTANBUL, sa usputnim zadrzavanjima na nekim lokalitetima u istanbulu. Odlazak na aerodrom Istanbul u 22:30, te prijava na let za Tashkent.  Avio kompanija Turkish airlines.

2
2

ISTANBUL - TASHKENT

Let za Tashkent u 00:55. Slijetanje u Uzbekistan u 07:10. Po slijetanju, pasoške i carinske formalnosti, te transfer do hotela. Prijava u isti. slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima, slijedi Fakultativno razgledanja prijestonice Uzbekistana. Posjetit cemo mjesto zvano Khast Imam, kulturni I religiozni centar Tashkenta, gdje je ocuvan cuveni Uthmanov Kur”an. Nakon toga cemo se zaputiti u Barak-Khan Medresu koja je takodjer u sklopu ovog kompleksa, a onda u Tillya Sheikh džamiju, Mauzolej Abu bakr Kaffal Shashi. To su neke od vrijednih znamenitosti Uzbekistana, Tashkenta, koje vrijedi vidjeti. Svako mjesto će biti propraćeno vodićem, koji će nas uputiti u historiju koje to mjesto cuva. Nakon toga, krecemo na voznju prema tradicionalnom restoranu  (včera nije uključena u cijenu). Nakon večere, povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Nocenje.

3
3

TASHKENT - SAMARKAND

Doručak. Odjava iz hotelskih soba.  Slobodno vrijeme za istrazivanje glavnog grada Uzbekistana. U poslijepodnevnim satima, slijedi prevoz do željezničke stanice. Odlazak vozom do Samarkanda. Po dolasku u Samarkand,  transfer do hotela, smjestaj u Isti. Noćenje.

4
4

SAMARKAND

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled grada: Danas ćemo posjetiti Registan square uključujući: Medresu Šerdor, Medresa Tilla Kori, Medresa Ulugbek, Gur Emir Mauzolej, Bibi khanum dzamija, Shakhi -Zinda arhitektonski kompleks. Slobodno vrijeme.  Večera u lokalnom restoranu, uz doplatu. povratak u hotel, smjestaj u Isti. Noćenje.

5
5

SAMARKAND

Doručak. Slobodno vrijeme ili nastavak fakultativnog razgleda Samarkanda. Obilazak započinjemo odlaskom do Ulubeškog observatorija, nastavljamo do Hazarat Hytr džamije, Rukhabad mauzoleja... Poslijepodne slobodno vrijeme za shopping na "Siyob bazaru".  Večera u lokalnom restoranu.  Povratak u hotel .  Noćenje.

6
6

SAMARKAND - BUKHARA

Doručak. Transfer do Zeljeznicke stanice i ukrcaj na voz na relaciji Samarkand - Bukhara. Po dolasku, transfer do hotela i prijava u isti. Slobodno vrijeme ili fakultativni cjelodnevni obilazak Bukhare. Posjetit ćemo: Mausolej Samanids, famoznu Ark tvrđavu, Chashma-Ayub Mausolej, Kalyan kompleks, Miri-Arab Medrasu, Bolo Khouz komplekx, Ulugbek's Medresu, Taki-Zargaron trgovačke kupole, Chor-Minor Madrasah. Današnji dan završavamo odlaskom na večeru u lokalni restoran. Povratak u hotel i noćenje.

7
7

BUKHARA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled ruralnog dijela Bukhare. Danas ćemo imati priliku posjetiti Palatu zvijezda nalik Mjesecu (Sitorai-Mokhi-Khosa). Ovo je potpuno drugačija vrsta spomenika od onih koje ste već vidjeli ili ćete vidjeti tokom vašeg putovanja u Uzbekistan. Jedina potpuno očuvana ljetna rezidencija posljednjih emira Buhare. Također ćemo posjetiti i Baha-ud-din Naqshband Bokhari Memorijalni kompleks. Centar sufizma i jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u centralnoj Aziji gdje apsolutno vlada lokalnim okusom. Mjesto na kojem možete saznati više o sufizmu. Nakon obilaska, napravit ćemo pauzu za ručak. Povratak u hotel. U poslijepodnevnim satima, predlazemo da osjetite čari najstarijeg hamama centralne azije iz 16. stoljeća (fakultativno).  Noćenje8
8

BUKHARA - URGENCH

Duručak. Odjava iz hotelskih soba i nastavak voznje do Khive.  Veliki put svile nekada je prolazio kroz Buharu, prema Khivi,  kroz pustinju Kyzyl Kum, kao što to čini današnji put. Na putu ćemo napraviti pauzu za ručak. Dolazak u Khivu kasno popodne, prijava u hotel. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u Kivi.

9
9

URGENCH - KHIVA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Khive. Khiva, jos jednog bisera Uzbekistana, najautentičnije oaze središnje Azije, pravog grada-muzeja pod vedrim nebom. Polazak na razgled grada: Tvrđava Ichan-Kala, živi muzej pod vedrim nebom. Posjetit ćemo također: mauzolej Pahlavan Makhmuda, palaču Tosh-Khowli (Harem), tvrđavu Kunya-Ark, minaret Kalta-Min, medresu Shergazi-Khan, kompleks Alla-Kuli Khana, džamiju Juma i minaret, Karavan-Saray, Minaret i džamija Khodja-Islama, Tim od Ala-Kulikhana, medresa Abdulla-Khana, mauzolej Saida Alautdina, medresa Mukhamada Amin-Khana, zidovi Ichan-Kale, vrata Palvan-Darvaza. Nakon razgledavanja večera u lokalnom restoranu.  Slobodno vrijeme. Nocenje.


10
10

TASHKENT - ISTANBUL - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom Urgench. Let na relaciji Urganch Istanbul je u 08:30 po lokalnom vremenu. Planirano vrijeme dolaska u Istanbul je u 10:35, te nastavak leta za Sarajevo u 12:50. Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 13:40.

Kraj putovanja.

Nema raspoloživih polaska

Rezerviši svoj odmor

1. Odaberite polazak

noćenja
KM --

Cijena ukljućuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul (Pegasus airlines)/ Istanbul - Tashkent i Taskent - Istanbul - Sarajevo, sa pripadajucim taksama
 • Hotelski smjestaj u Tashkentu na bazi 2 noćenja sa doručkom (1, dan po dolasku vec se racuna 1 nocenje)  - Leader Hotel ili sličan
 • Hotelski smjestaj u Samarkandu na bazi 3 noćenja sa doručkom  - Boulevard Hotel ili sličan
 • Hotelski smjestaj u Bukhari na bazi 2 noćenja sa doručkom - Imperial Palace ili sličan
 • Hotelski smjestaj u Khivi a bazi 1 nocenja sa doručkom  - Hayot Inn Khiva ili sličan
 • UKUPNO 8 NOĆENJA NA DESTINACIJI 
 • Sve transfere prema planu i preogramu
 • Karte za voz izmedju gradova u Uzbekistanu
 • Pratioca grupe
 • Organizaciju putovanja

Cijena ne ukljućuje

 • Putničko zdravstveno osiguran je sa pokričem COVIDa - 30 KM za osobe do 60 godina, 60 KM za osobe od 60 do 75 godina
 • Fakultativne izlete i ulaznice u muezje i objekte od interesa
 • PCR test za ulazak u Uzbekistan
 • Individualni troskovi

Napomena

Okvirne cijene fakultativnih izleta:

 • Fakultativno razgledanje Tashkenta - 25 € 
 • Fakultativni razgledanje Samarkanda - 35 €
 • Fakultativni izlet u Shahirsabz - 40€
 • Fakultativno razgledanje Bukhare - 35 €
 • Fakultativni razgled ruralnog dijela Bukhare (Palata zvjezda i Baha-ud-din Naqshband Bokhari Memorijalni kompleks) - 30 €
 • Hamam - 30€
 • Fakultativno razgledanje Khive - 30 €

Paket fakultativnih izleta 200€


KORISNE INFORMACIJE:

Naziv države: Republika Uzbekistan

Površina: 447.500 km²

Stanovništvo: 32,4 milijuna

Glavni grad: Taškent

Službeni jezik: uzbečki

Pozivni broj: +998

Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.

Valuta

Uzbekistanski som (UZS); 1 USD = 10,634.82 UZS; 1 EUR = 12,520.11 UZS (August 2021.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Viza nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen. Za vrijeme našeg putovanja, ocekivane temperature su:

Taskent - cca 17 C - uz mogucnost padavina

Samarkand  - cca 18 C  - sunčano

Shakirsabz - cca 19 C - sunčano

Bukhara - cca 22 C - sunčano

Khiva - cca 19 C - sunčano

Električna energija

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.